Готова за обитаване къща с обширен двор, в село близо до голям град или курорт, с добри комуникации и инфраструктура и на изгодна цена. Само за такъв селски имот в брокерските агенции казват, че има шанс да се продаде т. г. в България. За кандидат-купувачите много важно условие е и в района на имота да няма престъпност (което обикновено означава да няма много ромско население в селото). Ако има някакъв ренесанс на пазара на селски имоти в момента, той се отнася именно за къщи, които отговарят на всички изредени по-горе условия.

През първото тримесечие на т. г. продажбите на селски имоти общо за страната са с около 35% по-малко спрямо предходното тримесечие и с 15% спрямо първото тримесечие на 2010 г., сочат данните на компанията за недвижими имоти “Бългериан пропъртис”, които са на база реално сключени сделки. Основните купувачи на такива имоти са българи и руснаци, а средните цени в евро на продадените къщи са:

Област Бургас - 33 300 евро

Област Ст. Загора - 10 880 евро

Област Пловдив - 9200 евро

Област В. Търново -21 000 евро

Област Монтана - 6000 евро

Област Плевен - 3700 евро

От февруари насам има известно завръщане на британските купувачи, които се ориентират към евтини селски къщи и много намалени ваканционни апартаменти в Банско и по морето на цени до 20 000 евро, допълват от “Бългериан пропъртис”. Срещат се и купувачи от други европейски страни - Германия, Франция, Швеция, Холандия, Италия.

Българските купувачи са активни основно на пазара на недвижими имоти в София и другите големи градове, а руснаците - предимно в морските курорти и населените места в близост до тях.

Англичани и руснаци с интерес към Търновско

Пазарът на селски имоти във Великотърновска област се събужда. Чужденци отново започнаха да проявяват интерес към китните селца в региона. Къщи купуват и българи. “По-възрастните нашенци искат да избягат трайно от шумния град, а младите търсят вила за уикендите”, коментира Тодор Тодоров от агенцията за недвижими имоти ЕРА.

Напоследък англичаните започнаха да се завръщат на пазара на имоти край старата ни столица. Отново има продажби на селски къщи за 15-25 000 евро. “Това са имоти, които се нуждаят от ремонт. Къщите, в които клиентът може да се нанесе веднага, струват двойно - около 50 000 евро”, обяснява Тодоров. Докато по-рано британците купували ваканционни имоти, в които да изкарат по няколко месеца в годината, сега се ориентирали към къщи с инвестиционна цел. Сделките са основно от 7000 до 18 000 евро.

От Великобритания зачестили запитванията и за луксозни къщи с 3-4 спални, няколко санитарни възела и басейн. Има и условие имотът да е на 15-20 км от град. Цените са от порядъка на 100 000 евро.

Сред купувачите на къщи в селата край Велико Търново има и руснаци, и украинци. “Това са предимно пенсионери, които искат да се сдобият с втори дом, където да прекарват от 3 до 6 месеца от годината. Привлича ги благоприятният климат у нас, а и езикова бариера почти няма”, казва Тодоров.Той допълва, че допреди няколко години руснаците са се хвърляли на скъпи и луксозни имоти по Черноморието. Сега обаче търсят къщи във вътрешността на страната. Сделките се правят предимно от заможни руснаци, а България заедно с Испания е предпочитана за тях дестинация.

Някои от английските преселници са започнали да препродават купените преди години имоти. Наскоро британско семейство, на което се наложило да се премести в друга държава поради професионални ангажименти, изтъргувало на руснаци къщата си във великотърновското село Присово за близо 60 000 евро.

“За британците имотите са стока. Те не вземат къща, за да живеят в нея и да я оставят на децата си, а с нагласата след година-две да я продадат. Освен това много англичани дойдоха у нас именно с такава цел - да купят имот, да го облагородят и след това да го продадат на по-висока цена”, обясняват брокери.

Купувачите държат селото, в което купуват къща, да е спокойно и да няма ромско население. Искат районът да е чист и да има всички необходими комуникации.

Все по-осезаемо заможните българи бягат от града и купуват къщи в близост до старата столица. Особено предпочитани са селата Присово, Беляковец и Малки чифлик. “Заради добрата инфраструктура, спокойствието и близостта до града имотите там са много търсени и цените им не претърпяха съществени корекции”, твърди Тодоров. Банките обаче все още отказвали да финансират покупки на извънградски имоти, защото се смятат за слаболиквидни инвестиции. Поради това финансовите институции отпускали кредити само срещу ипотека на градски имот.

Веселина АНГЕЛОВА

Дом край вода търсят в Северозапада

Селската къща трябва да е край вода. Това е изискването на българите, които търсят имоти в област Монтана, казват от брокерските агенции в региона. Нашенци, а и чужденци купуват къщи предимно в селата край Дунав или близо до минералните курорти в Балкана. “Търговията обаче върви много слабо, не е като преди 5-6 г.”, споделят от агенция “Хелиос М”. Те имат обявени 40 селски имота за продажба, но за последната година са сключили само две сделки, и то в села близо до града.

Къща в селата с 1 дка двор върви около 10 000 лв. Стари сгради от сурова тухла (кирпич) са на цени до 4000 лв., но не се търсят. Най-голям интерес има към селата до Вършец. Там къща с 500 кв. м двор се продава между 15 000 и 20 000 лева. Ако е ремонтирана, стига до 30-40 хил. лева.

Най-предпочитани са домовете в живописните балкански селца Горна и Долна Бяла речка и Спанчевци. Природата край тях е невероятно красива, заобиколени са с гори и планински върхове, а курортът Вършец е само на 5 км. В близост има и доста почивни станции и бесейни.

От началото на годината агенцията “Жорж 86” във Вършец обаче е продала само 2 къщи - в Долна Бяла речка за 12 000 лв. и в Долно Озирово за 17 000 лв. “По-рано имаше доста клиенти, купуваха след втория оглед, а цените бяха по-високи. Сега сделките са рядкост и оглеждат по пет пъти, преди да сключат договор!”, споделят брокерите.

Вече са изчезнали и чужденците купувачи. Къщи вземат предимно нашенци, които търсят място за живеене след пенсия. Задължително хората разпитват има ли престъпност в района. Ако разберат, че има много кражби, не купуват, признават в агенциите.

“Търговията със селски къщи е много слаба вече!”, казва кметът на крайдунавското с. Долно Линево Росен Йосифов. През последните 4 г. в рибарското селце бяха купени над 20 къщи. Поради кризата обаче част от новите жители са обявили за продан имотите си.

“Оттеглянето на средната класа от имотния пазар преди 2 г. доведе и до замирането на търговията със стари къщи в Централния Балкан. Казвам средната класа, защото именно нейните представители купуваха такива сгради. Богатите търсят друг тип имоти”, коментира Тодор Атанасов от брокерската агенция “Траяна” в Троян. Според него в момента в Троянския Балкан парцел трудно може да се продаде за повече от 20 лв./кв. м. Най-високите цени били отбелязани в курортните селища Чифлик, Орешак, Бели Осъм и Шипково - между 8 и 51 евро на квадрат.

Цените на нереставрираните къщи в Троянско били между 20 000-30 000 лв. Част от сградите по-ново строителство се предлагали срещу петцифрени суми в евро. В момента в с. Балканец искали 25 000 евро за къща от 130 кв. м, а едностаен апартамент от 33 кв. м в Троян се продавал срещу 16 500 евро.

Брокери от Априлци твърдят, че има интерес към съборетини, които позволяват да се преустроят на семейни хотели. Офертните цени се движели от 90 до 1300 евро за кв. м. Къщите се продават от 30 хиляди до 50 000 евро. Според Данчо Заверджиев, собственик на агенция за имоти в Ловеч, замирането на пазара на стари къщи може да означава също, че покупко-продажбите се правят без посредници, за да се спести комисионата за брокера.

Милен НАНКОВ, Любомир ЙОРДАНОВ

От 5000 до 50 000 лева за вила с двор на Югоизток

Селски къщи с големи дворове в населени места близо до големия град. Това се търси на иначе слабия пазар за недвижими имоти в Югоизточния регион.

Според брокери от Сливен реални продажби има само в села на не повече от 15-20 км от града, ако има редовен обществен транспорт и сравнително уредена инфраструктура. Купувачите били предимно от градовете, а причините да напуснат апартаментите си били икономически. Част от тях били примамени от специална програма, която давала финансови поощрения за отглеждане на екологично чисти зеленчуци и плодове в дворове над 2 дка. Други сменяли жителството си поради невъзможността да погасяват банковите си кредити - продавали градските апартаменти, погасявали заема и с остатъка си купували дом край Сливен. Цените на селските къщи с дворове варират от 15 000 до 50 000 лева в зависимост от състоянието на сградата, размера на парцела към нея и подобренията. Особено важно било дали имотът има кладенец. “Реални сделки са сключени на цени от 20-25 хиляди лева за годни за обитаване имоти”, казват от агенция “Явлена”.

Слабо е търсенето на къщи в селата от Балканския регион. “Има предлагане. Но тези имоти си остават скъпи. А клиентите искат къщи на половин цена от обявената”, заяви Магдалена Фърчанова, собственик на агенция.

В балканското с. Ичера, прочуто с уникалната си природа, цената на къщите паднала от 80-90 000 на 50-60 хиляди евро, но сделки нямало. В архитектурния резерват Жеравна, където преди години имаше бум на покупко-продажбите, все още не била продадена къща за 46 хиляди лв. В родното село на Захари Стоянов - Медвен, наскоро един имот бил обявен за 32 000 лв. и интересът към него бил огромен.

“Повечето продавачи държат високи цени. За един собственик е трудно да приеме, че ако преди 4-5 г. къщата му е струвала 30 000 евро, сега е 30 000, но в лева”, коментираха брокери.

Въпреки всеобщото оплакване от стагнацията на пазара сливенски брокер сподели любопитна прогноза: “Очаква се интерес на пенсионери от Русия към селските имоти в планинската част на Сливенския регион. Децата им, заможни бизнесмени или интелектуалци с добри възможности, вече имат имоти по морето и искат да устроят и възрастните си родители на спокойно и тихо място.”

В Ямболско предложенията за имоти са от малки къщички с две стаи до луксозни вили с басейни и всякакви екстри, а офертите, съответно от 5000 до 150 000 лева. Никой обаче не купува, обясняват местни брокери. Те дори не отиват да снимат предлаганите за продажба къщи. “Ако се появи клиент, водим го на място да види. Но обикновено само хабим бензина, защото обикновено само гледат, а не купуват”, твърдят от фирма, която допреди 3-4 години е реализирала по 4-5 сделки на месец.

Има агенции за недвижими имоти, които от 2 г. не са продали нито един селски имот. И в Ямболско продавачите още държат на цените от времето на бума в търговията с имоти. За къща от 70-80 квадрата и двор искат по 40-50 хиляди лева. А за същите пари може да се купи жилище в някои от крайните квартали на самия град.

Почти е пресъхнал и потокът от чужденци, основно англичани, които допреди 5-6 години масово купуваха къщи в селата. Изключение остава с. Гранитово, община Елхово. Там само преди десетина дни британски граждани са купили два имота. Според кмета на Гранитово Христо Гечев от около 550 къщи в селото повечето от половината вече са собственост на чужденци. Собствениците обаче идват обикновено през лятото за месец-два и си отиват. Постоянно живеят около 15-20 английски семейства. Обяснението на местните хора е, че зад Ламанша селото им вече е добре известно и затова мераклиите да си купят къщи, макар и да намаляват, не свършват.

Росица НИКОЛОВА, Ваня АВДЖИЕВА

18% спад в търсенето на имоти в Габровско

В Габровско кризата на имотния пазар се отрази повече в големия град, отколкото в околните села. Такова е мнението на Георги Георгиев, шеф на агенцията за недвижими имоти “Регент”. Според него спадът в търсенето на селски къщи през т. г. е 16-18%, а при апартаментите - над 30%.

Наскоро в едно от селата е продадена двуетажна къща с 1500 кв. м двор за 65 000 лв., а преди четири лета тя би струвала поне 78-80 000 лева.

В момента по-скъпи са старинните имоти с характерно за Габровско строителство отпреди стотина години. Реновирана къща от този тип в момента се предлага за 129 хиляди евро. Такива имоти се търсят, защото са подходящи за отдих и възстановяване в екологично чистите региони край Габрово. Другият тип къщи, които намират купувачи в Габровско, са монолитните, строени след 1980 г., и с по-големи дворове.

Интересът на чужденци към селски имоти в региона спадна значително след 2008 г. Голяма част от англичаните сега предлагат за продажба купените тогава имоти по селата. Според Георгиев поне до пролетта на 2012 г. няма да има промяна в интереса и търсенето на къщи в страната. Хората с пари купували предимно топ имоти в центъра на голям град, за да имат гаранция за реализация

Женина ДЕНЧЕВА

Пазарът в Смолянско - на кота нула

Луксозни чорбаджийски къщи чакат купувачи в смолянските села, мераклии обаче няма. Пазарът е напълно замрял, единодушни са малкото останали брокери в региона. Според тях пазарът тук е непредсказуем - къща може да се купи и за 1000 лв., и за 100 000 евро. Всичко зависи от пазарлъка, състоянието и местонахождението, пътищата, комуникациите, има ли вода, ток.

Заради местоположението преди най-скъпо се продаваха къщите в селата до Пампорово и край Смолян. Сделки преди около 2 години за съборетини, които не могат да се възстановят, вървяха от 50 евро/кв. м. За хубава къща, строена 1960-1970 г., тогава се искаха между 200 и 400 евро на квадрат. А реставрираните в родопски стил стари къщи стигаха и до 600 евро/кв. м.

При вълната на строителството и интереса от чужденци цели села се накиприха с хубави къщи, елитни стари чорбаджийски имоти светнаха за нов живот и сега са радост за очите. Най-видно е това в селата Чокманово и Полковник Серафимово. Имаше вълна на възстановяване на стари къщи в автентичен вид, но всичко изведнъж замря. Продажбите са инцидентни, казва инж. Анастас Тодоров, шеф на “Геос имоти”.

Допреди 2 г. в района имаше интерес към имоти и от руснаци. Те бяха заменили на пазара англичаните, които преди петилетка купуваха къщи в селата в Смолянско и апартаменти в курортни зони. Сега всички се оттеглиха. В селата има голямо предлагане, офертите са безчет, но цените продължават да са нереални въпреки спада.

По изчисления на дългогодишни брокери от началото на кризата досега къщите в региона са поевтинели с 50%. Апартаментите в Смолян също се предлагат с 10% по-евтино спрямо 2010 г. В кв. “Устово” апартамент 65 кв. м върви по 250 евро/кв. м, а в центъра на Смолян офертите са за около 365 евро/кв. м, посочва Тодоров.

В момента в родопския град се сключват сделки най-вече при изчистване на съсобственост. Купуват и хора, които се нуждаят спешно от дом и имат някакви спестявания, обясняват от бранша. Затова и интересът е основно към жилища от 60 до 70 квадрата.

Петя ГАЙДАРОВА


Г-жа Валери Морган
16.02.2013 17:28:39
0
0

Услугите, предоставяни включват: Рефинансиране ** * Подобрение на дома Инвестиционен кредит ** * Консолидиране на дълг * Бизнес кредити * Лични заеми * Международни заеми. При отговор, по-долу е под формата на искане за кредит EMAIL: valeriefund2@gmail.com 1. Пълно име ......... 2. Държава ........... 3. Членка ................ 4. Професия .......... 5. Телефон ....... 6. Възраст .......... 7. Цел на кредита .......... 8. Семейно положение ...... 9. Секс ............... 10. Месечен доход .......... 11. Количеството, необходимо ............ 12. Заем Продължителност ................ В потвърждение на тези данни, ще Ви изпратим добре изчисления Условия и ред за сумата, която е необходима. С най-добри пожелания, Г-жа Валери МорганРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола