ТЕЦ “Брикел” и свързаната с централата брикетна фабрика в Гълъбово спряха работа в четвъртък. Новината съобщи изпълнителният директор на “Брикел” инж. Георги Златев. От паралел с Националната енергийна система бяха изключени двата енергоблока, които бяха оставени да работят от 1 декември 2010 г. досега, за да поддържат през зимата централното отопление на училищата, на социалните и здравните заведения в Гълъбово.

“Очакванията ни са да подновим работа след месец. Ще използваме времето, за да извършим рехабилитация на съоръженията. На площадката на централата работят 1900 души. Персоналът, който не е ангажиран с ремонта, излиза в платен отпуск”, уточни Златев.

“Брикел” е най-старата от източномаришките централи (в експлоатация е от 1 декември 1960 г.) и последната от тях, останала без сероочистваща инсталация. През последните месеци сероочистка, предназначена за работа с три котела, е била построена и изпитана. Според Златев тя е показала ефективност над задължителните норми от 95% очистване на димните газове от серен диоксид и не повече от 400 милиграма от вредния газ на кубически метър въздух на изхода на комините.

Липсата на сероочистване бе причина да не се поднови комплексното разрешително на централата. Собственикът й Христо Ковачки подаде през март заявление за издаването на ново, чието обществено обсъждане в Гълъбово е започнало.

Зам.-министърката на екологията Евдокия Манева предупреди, че за да продължи да работи, “Брикел” ще трябва да закупи допълнителни квоти за емисии на парникови газове за 19 млн. лв. Според Златев квотите вече са платени.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола