Държавни секретари във всяко министерство ще се разпореждат с парите му - от ведомствения бюджет до големите обществени поръчки. Това ще стане с промени в Закона за администрацията, подготвени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Сега министрите подписват даже за кламери. “Подиграват се с времето ни. Министърът не трябва да се занимава с пари. Не трябва да се занимава с техника - независимо дали е за един лев или един милиард лева”, заяви пред “Труд” Росен Плевнелиев.

Чиновниците ще се делят на три касти

Държавните чиновници ще бъдат разделени на три касти според работата, която вършат - това предвиждат промени в Закона за администрацията, написани от Йордан Татарски, началника на кабинета на министър Росен Плевнелиев. Текстовете са пуснати сред останалите ведомства за съгласуване от името на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), въпреки че административната реформа не е в неговия ресор - за нея отговаря вицепремиерът Симеон Дянков. Не искаме да изземваме функции, това е само едно предложение до Съвета по административна реформа, обясниха от МРРБ.

Според проекта администрацията ще бъде разделена на стратегическа, изпълнителна и обща. Стратегическата ще пише концепции, планове и програми, ще подпомага министъра и заместниците му. Изпълнителната администрация ще прилага политиката, която е зададена от политическото ръководство и чиновниците стратези. А общата администрация ще създава добри условия за работа на останалите и ще ги обслужва технически. Досега чиновниците в едно ведомство се деляха на обща и специализирана администрация - в първата влизат спецовете по човешки ресурси, домакините, счетоводителите и касиерите, а във втората - специалистите в конкретната област: инженери, евроексперти, лекари, земеделски спецове.

Спецове от администрацията все още недоумяват как сегашната специализирана администрация ще се раздели на две - част от чиновниците участвали едновременно в писането на стратегически документи, но и в изпълнението им.

Законопроектът предвижда сегашните главни секретари в министерствата да се заменят от държавни секретари, които да получат правото да издават заповеди, инструкции, правилници и наредби, да назначават комисии по обществени поръчки и фактически да се разпореждат вместо министъра с бюджета на съответното ведомство. Министърът ще се занимава с формулиране на политики, обясниха от МРРБ (виж долу).

Освен че ще борави с финансовите инструменти на съответното министерство, държавният секретар може да бъде упълномощен да е и орган по назначаването - това означава, че той ще уволнява и назначава чиновниците в администрацията.

Законопроектът предвижда още всеки директор на дирекция да си има заместник. “18 министерства с 12 дирекции плюс още 115 ведомства от централната администрация със средно по 10 дирекции, представете си колко нови хора са това”, коментира член на Съвета за административна реформа. От МРРБ обаче обясниха, че заместници ще имат само директорите от специализираната администрация, които разполагат с териториални звена.

Законопроектът дава възможност на министрите и членовете на политическите им кабинети да запазят дяловете си в търговски дружества, ако изрично декларират, че няма да възлагат обществени поръчки или каквато и да е помощ на тези фирми. Декларациите ще се пазят в регистър. Така или иначе министрите не определят пряко изпълнителите при търгове, а комисии, назначавани от тях. Така има начин тази разпоредба да бъде едновременно спазена и нарушена, коментират чиновници.


Тараторко.
30.04.2011 05:19:13
0
0

Всички данакоплатци биха попитали? До кога Господа управляващи и от Едноличното управление на ББ - ГЕРБ ще назначавате още и още търтеи т.е. Чиновници с тлъсти заплати на излишни длъжности,които ще консумират тлъстите кокали и накрая ще ги подхвърляте на ваще поданници за да докажете,че тк в България се е живяло много по зле от колкото в Бангладеж поради световната финансова и политическа криза,Тотално объркана система на управление.

куха лейка
30.04.2011 15:42:03
0
0

Тоя съвсем обезумя .Ако разбере изобщо, че е министър ще научи ,че на главните секретари и сега могат да се делигират такива права. СМЕШНИК!!!!

Юлиан
30.04.2011 17:21:41
0
0

Татарски не е никаква куха лейка, защото министрите, когато делегират права на главните секретари и същите извършат нарушение на закона, контролните органи налагат административни нарушения на министъра в по-голям размер, отколкото размера на накзанието за главния секретар. Очевидно е, че автора на изказването е куха лейка или още по-зле лейка без дъно, защото не е разбрал смисъла, а именно министрите да не се занимават с разпореждане с пари на данъкоплатеца и това е справедливо, защото политиците идват и си отиват от държавната администрация.

Пламен
30.04.2011 17:47:57
0
0

Ако искаме да се промени инвестиционния климат в страната е необходимо да се извърши бърза административна реформа, зашото в последните 21 г. има пълен хаос в местната и държавната администрация. Ако проекта за реформа на Татарски (наречен "тараторко" от друг тараторко) предвижда наистина специализираната администрация и изпълнителните агенции към министрите да имат обща подпомагаща министрите администрация,то наистина ще настъпи реално намаляване на излишния в момента персонал в администрацията. За да се извърши истинска административна реформа е необходимо да се измени и закона за държавния служител и политиците да нямат право да уволняват и назначават служители. Това наистина трябва да е право на държавен секретар,каквато е европейската практика. Ако това стане, Плевнелиев и неговия екип трябва да получат адмирации за смелото и справедливо дело.

Ивайло
30.04.2011 19:07:18
0
0

Браво Плевнелиев! Най-сетне един министър да каже, че политиците не трябва да управляват парите на данъкоплатците. Браво Татарски! Запознатите с европейската практика на държавно управление знаят, че назначаванията и уволняванията на държавните служители е право на държавните секретари, който управляват администрацията и паричните потоци на държавата. Стискам Ви палци и Ви желая успех! Преборете се с тези, които не желаят реформи, а искат хаос, за да се облажват от държавната баница!

Наум Филипов
30.04.2011 19:18:55
0
0

До сега се кефих много на Плевнелиев за магистралите, а от тази вечер и за предизвикания дебат за реформа на администрацията. Той ще успее, защото има добър и национално отговорен екип. Вече се кефа и на неговия началник на кабинета Йордан Татарски. Супер сте бе македонци. Не обръщайте внимание на безименните!

Ваня
30.04.2011 21:46:37
0
0

Г-н Плевнелиев, Вие не само сте богат, хубав, добър и умен човек, но и много смел човек, което се доказва и от инициативата Ви за радикална реформа на администрацията. Вие истински желаете да промените България, но анонимни люде ще Ви пречат, защото са свикнали да работят в мътни води и да ловят ненаказуемо много риба по всяко време. Татарски не го познавам, но CV-то му показва, че е успял и умен човек. Иначе, нито Вие и нито Паскалев бихте го поканили да е част от Вашите екипи. Вярвам в успеха на Вашето начинание и Ви желая по-малко врагове, каквито очевидно имате! На добър път!

прокурор
30.04.2011 22:54:51
0
0

Този министър отдавна е за затвора и отдавна иска да не носи никаква отговорност Когато той пое министерството пое и надзора за изпълнението на магистрала Люлин. Оттогава там умряха 5 човека. Все едно нищо не е станало. Сега умряха 6 човека на път, за който отговаря пътната агенция, за която отговоря министъра. Нещо повече. Драпаше за контрола й. Все едно че нищо не е станало. По негово време бе построена Южната дъга, която веднага се наводни. Дори се пускаха с кану. Все едно нищо не е станало. Всички обяви на министерството се пускат във вестника, в който шеф е жена му. Все едно, че нищо не е станало. Екипа му е само от БСП и ДПС. Но моля ви. Човекът се усмихва добре. Сега човека решава, че вече не иска да се занимава с нищо, да не носи никаква отговорност и всичко го хвалят Просто това си заслужаваме:)

krasi
30.04.2011 22:56:36
0
0

новите милионери - държавните секретари

Даниела и Петър
01.05.2011 18:42:54
0
0

Поздравления за Плевнелиев и неговия екип! Реформата в администрацията позволи на другите страни като Испания, Ирландия ,Португалия, Словения и пр. да успеят и да живеят добре. С такива нихилисти, като негативно изказващите се по случая граждани не ни очаква нищо добро. Г-н Плевнелиев, простете им! Г-н Татарски, публикувайте Вашите предложения, за да имаме информация от извора, а не от манипулаторите от администрацията и пресата!1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола