Как мога да разбера дали имам коксартроза или ишиас, защото двама лекари ми поставят различни диагнози? Какви симптоми издават двете заболявания?

Това написа читателят ни АТ. Г. от Бургас на електронната поща на вестника.

За да му помогнем, се свързахме със специалист.

Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате на страниците ни да ви консултира водещ лекар, пишете ни на: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.

Д-р Неди Цекулов е специалист по ортопедия и травматология, шеф екип в Трета травматологична клиника в “Пирогов”.

И коксартрозата, и дископатията, позната като ишиас, са дегенеративни заболявания (б. р. - свързани с възрастта). Първото е болест на тазобедрената става, а второто - на периферната нервна система.

При коксартрозата хрущялът променя структурата си, цвета и изтънява. Така настъпват промени и в костта: образуват се кисти и остеофити (шипове).

Докато при дископатиите се променят междупрешленните дискове на поясните прешлени на гръбначния стълб.

Причините за появата на двете заболявания също са различни. До коксартрозата най-често водят вродените аномалии, дисплазиите (б. р. - хлабавост)на тазобедрената става, които за разлика от преди 30 години, вече са доста по-малко. Особено често тогава те се срещаха при малките момиченца. До проблема се стигаше заради повиванията. Бабите превръщаха бебетата във вързопи, докато сега пелените и дрехите им минават между крачетата (т. е. те са разделени). Освен тази дисплазия също така асептичната некроза на главата на бедрената кост, различни възпалителни заболявания и счупвания в областта на тазобедрената става могат да предизвикат коксартроза. А тя е заболяване най-често срещано сред жените над 60-годишна възраст. Докато дископатията е много по-разпространена при мъжете между 35 и 55 г. - в най-активната им възраст.

И при двете заболявания има болка, почти на едно и също място, затова не само хората често ги бъркат, и някои колеги. В болката обаче има разлика. При коксартрозата тя най-често настъпва при пренатоварване и докато ставата се раздвижи. Но намалява при покой. Затова се препоръчва на пациенти с коксартроза да ограничат движенията си. Те започват и да накуцват, първо за да не “възпламенят” болката, а по-късно и заради промени в тазобедрената става.

За дископатиите трябва да се знае, че протичат остро и хронично. В първия случай се наблюдава внезапна, силна болка, каквато няма при коксартрозата (при нея до оплакване се стига при рязко движение или вдигане на тежест, както казахме).

Пациентите с дископатия в острия стадий могат да изпитат болка дори при кихане и при кашляне. За да облекчат състоянието си, те застават в една характерна поза - приведени напред, а с ръка притискат гръбнака си. А хроничната фаза се съчетава с изтръпване и болки в седалищната област и крака (защото се притискат коренчетата на седалищния нерв).

За разлика от коксартрозата при ишиаса се наблюдава втвърдяване на мускулатура.

Лечението също се различава и затова диагнозите не трябва да се бъркат. При коксартрозата терапията предвижда избягване на натоварване, намаляване на телесното тегло (това обаче важи и за дископатията). Препоръчва се нискокалорична храна с преобладаване на белтъчините и много витамини. Консервативното лечение (не оперативното) на коксартрозата включва нестероидните противовъзпалителни средства. Препоръчват се т. нар. хондропротективни препарати, различни обезболяващи, помага и балнеолечението. Ако тези мерки не помогнат, стига се до операция за подменяне на тазобедрената става с изкуствена, защото хрущялът е силно износен. При дископатиите консервативното лечение предвижда покой. При нужда се стига до операция.

Помага озонтерапия

- Днес на пазара има изобилие от нестероидни противовъзпалителни средства, с които се лекува коксартрозата. Но хората трябва да внимават, защото тези препарати дразнят стомашната лигавица. Затова са категорично противопоказни при пациенти с изострени язви, тъй като е възможно да се стигне до кървене и заради болка от коксартрозата, от която не се умира, да се стигне до риск за живота.

- Коксартрозата се установява с рентген или скенер. При дископатията пак се започва с рентгеново изследване на лумбалните прешлени, но се прави и компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

- При дископатиите покоят е много важен, даже има пози, които помагат. Става дума за легнало положение, при което пациентът свива краката си в колянната и тазобедрената става. При дископатиите е от значение и укрепване на определена мускулатура. Съвременен метод е т. нар. озонотерапия. Тя е разработена през 1984 г. от италиански лекар. Озонокислородна смес се инжектира и подобрява засегнатите участъци. Методът не е инвазивен, не е страшен и има ефект.

- До операции и при двете диагнози да се стига чак след като са изчерпани останалите методи.

- За да не страдаме от коксартроза, много важна е ранната профилактика. Т.е., ако чакаме болките, тогава няма да ни помогнат консервативните методи, а се отива в операционната. Затова след климактериума жените редовно да се подлагат на прегледи за здравето на костите си.

- Баскетболът, волейболът, футболът страшно увреждат хрущяла. Най-добрият спорт е плуването.


сигурен
28.04.2011 17:28:51
0
0

И двете болести минават чрез ЙОГА!Гарантиран резултат 1/2 или 1 една година след започването й и РАДОВНА практика.Ако сте постоянни никога няма да се досетите за тези и други болки!!!

гери
04.12.2012 22:59:43
0
0

има ли подходящи билки за този проблем,моля споделете!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола