Нашествия от кърлежи, бълхи, мравки и атаки на пчели има из цялата страна, алармираха читатели и специалисти. Трима души от Шуменско лежат с лаймска болест в клиниките. Бълхи завладяха домове в Смолянско, а пчели атакуват хора и животни в Кюстендилско.

Причината е в затоплилото се време, обясниха експерти. Нарастването на активността на насекомите се дължи на естествения им цикъл и затоплянето и няма основания за други притеснения, успокои д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Първи от кърлежите по традиция се “оживи” т. нар. дермацентор. Той започва да пренася заболявания, сред които и туларемия (остра инфекция, протичаща с подуване на лимфните възли), когато среднодневните температури надскочат 5°. Както е в момента. Другите видове кърлежи се пробуждат, когато градусите минат 15-20, обясни проф. Тодор Кантарджиев, председател на Българската асоциация на микробиолозите (виж интервю по-долу). Най-масовото развитие на тези паразити обаче ни очаква през май-юни.

С пролетните температури се появиха и мухите. Те са опасни, защото по крачетата си пренасят най-често бактерии, причинители на чревни заболявания като дизентерията. Пак по краката на мухата “се качва” и хеликобактер пилори, виновна за язвата на стомаха. Точно по тази причина храната трябва да се пази от мухи и ако се оставя на открито, да се покрива, напомни проф. Кантарджиев.

Още по-опасни обаче са комарите. Тези, които се размножават в нашия географски регион, причиняват вирусни инфекции, пренасяни от птиците. Защото България се намира на пътя на прелетните крилати - т. нар. Виа Понтика. “Затоплянето на климата - дори с половин градус средногодишно, може да доведе до настъплението на такива видове, които пренасят редки за Европа заболявания”, обясни професорът. По тази причина преди 2 години в Италия се появиха случаи на чиконгуня - треска, пренасяна от тигровия комар. А през изминалата есен в Северна Гърция бяха регистрирани случаи на вируса на Западен Нил. Тогава специалистите алармираха, че това ще е първата екзотична болест, която ще се разпространи в Европа заради глобалното затопляне. Специалистите напомниха как през 1996-1997 г. вирусната инфекция “Западен Нил” бе открита и в Румъния. Тя причини енцефалити (възпаление на мозъка) и стресна световната здравна общественост.

Всички съседи срещу гадините

Бълхите могат да пренасят много опасни заболявания. Като чумата например, но за щастие нея отдавна я няма.

Най-масовият път, по който тези гадини стигат до хората, е чрез безстопанствените кучета и котки. Те се шмугват по мазета и оттам “тръгват” по етажите на кооперации и блокове.

Спасение има - това е обработването на поразените помещения с препарати. Обезпаразитяването обаче трябва да става едновременно в мазетата на всички съседи. Защото само един комшия да не го е сторил, няма да се стигне до пълното унищожаване на бълхите, които навсякъде отделят яйцата си, обясниха експерти. Според тях няма цикличност при размножаването на бълхи, кърлежи, мухи. Затова не може да се каже, че тази или следващата година нашествието им ще е по-мощно.

Предполага се само, че на около 7 или 10 години тяхната популация се увеличава по-силно, но категорични доказателства за това няма, твърдят учени.

Плъхове се убиват със стратегия

Сигнали за хлебарки и гризачи в частни и обществени сгради в последните дни се получават все по-често в дератизационните фирми.

“Имахме случай, при който плъх беше паднал от въздуховода на 14-ия етаж и се беше приземил в баня”, разказа Петър Цветков, собственик и управител на фирма “Бран инсект”. Той и екипът му извършили дератизация. За целта се ползват гранулирани и пакетирани препарати. “Мишките са много интелигентни, те не се движат по 1 или 2, а с десетки. Затова се работи с препарати със забавено действие”, обясни Цветков. Само така гризачите не се подплашвали от смъртта на “своите” и не се предупреждавали. Действието на препаратите е в зависимост от консумираното количество и вида им. Затова плъховете умират между 3-тия и 10-ия ден. Възрастна жена от жк “Младост” в София намерила хлебарка на възглавницата си и повикала Цветков. Той напръскал с професионална машина. И поясни, че хлебарките се привличат основно от тестените храни. Фирми вече предлагат и борба с нахални птици като гълъби, врабчета, чайки, гларуси, лястовици. А точно сега е сезонът, в който започват да гнездят.

Проф. Тодор Кантарджиев: Контролът в последните 20 години не се подобри

Проф. Тодор Кантарджиев е председател на Българската асоциация на микробиолозите и национален консултант по микробиология.

- Какво ви съобщават вашите колеги от страната в последните дни за плъзналите насекоми, проф. Кантарджиев?

- Преди 20 години имаше много добре изградена система в ХЕИ, където работеха биолози. Те следяха наличието на комари, кърлежи, насекоми. През последните 20 години обаче надзорът не се подобри. Останаха много малко колеги, и то демотивирани, които не работят добре. Нашият институт е създаден преди 130 г., за да контролира инфекциите в страната. Това е една важна задача, която хората тогава са разбирали. За съжаление в последните години тази дейност стои на заден план в работата на Министерството на здравеопазването.

- Защо?

- То се занимава с търгове, с клинични пътеки, с болници, което до голяма степен не е негова задача. На първо място за ведомството трябва да е обществената медицина и най-вече контролът на заболяванията. Особено инфекциозните. Представете си случаи на енцефалит (възпаление на мозъка) какъв ефект може да имат върху хората. Затова тези неща трябва да се проследяват. Не трябва да се действа кампанийно, а системата да започне да работи редовно. В нашия институт с много големи усилия продължаваме да поддържаме добре подготвени специалисти. Имаме прекрасен млад учен, който е експерт по комарите... Но как да държим тези млади хора с минимални заплати? А те знаят по няколко езика и с докторските им трудове трудно ще ги задържим и мотивираме да работят.

- В Кюстендилско вече има пострадали от пчели. С какво те са опасни за хората?

- Те носят заплаха от алергични реакции при ужилване и когато са много. Тогава се стига до отоци. Слава Богу, те не пренасят заболявания.

- А хората с какви алергии са най-застрашени от ципокрилите?

- Ужилването може да се окаже дори фатално за тези, които имат алергия към отровата на оси и пчели. Обикновено такива индивиди са съветвани от лекарите да носят със себе си противоалергични лекарства. Излизайки сред природата, някои от тях са запасени със спринцовки с адреналин и с бързодействащ кортикостероид.

- Какво ще посъветвате туристите, тръгнали в планината?

- Да са добре облечени, така че дрехите им да покриват колкото се може повече от тялото им. И при най-малкото съмнение да потърсят специалист.

Смолян

Студенти пренасят хлебарки Смолян с компютри

Сигнали за нашествие на бълхи подават в последните дни в дезинфекционната станция в Смолян. Тъй като студената пролет все още кара хората да палят печките на дърва, така се стигнало до появата на гадинките. Те изпревариха излизането на мравките, обясни шефката на станцията Оля Тотева.

Според специалистката бълхите идвали най-вече от котките, които доста се размножили с намаляването на скитащите кучета из областния град. “Не може да се каже, че в Смолянско има повече бълхи от други региони. Всяко населено място създава предпоставки за появата им, особено ако в него има повече кучета, кози и котки, които са най-честите им преносители”, обясни Тотева. Засега оплакванията от бълхи в Смолян са от жилища, а не от обществени сгради. “Бълхите не могат да се унищожат без препарати. На пазара има три вида. Най-евтини са пудрите - от 1,60 лв., аерозолите са на цени от 2 до 4 лв.”, добави Оля Тотева. Според нея най-ефективни са течните препарати, които при двойна обработка дават най-траен резултат. Съветите й са дезинфекцирането да се извършва едновременно на животни, двор и къща, като децата и лежащо болните се изведат навън.

Течните препарати се разтварят с вода и с аерозол се пръскат подовете, които не е нужно след това да се мият. Повечето от препаратите не цапат и не миришат. “Сега домакините започват да перат черги, килими, одеяла и халища, но те не се обезпаразитяват. За да се премахнат бълхите, постелките първо трябва да се напръскат от двете страни с течния препарат и след 2-3 дни да се изперат”, категорична е Тотева. Ако обаче се напръска бельо, то трябва да се изпере изключително добре. Според специалистката борбата с бълхата не е невъзможна, стига домакинята да е достатъчно упорита.

Новост за Смолянско е наличието на хлебарки. “От 40 години съм биолог и следя региона, хората тук изобщо не познаваха хлебарката. Но тя се появи в жилища на студенти и гурбетчии, където е пълно с компютри и печки втора употреба”, разказа Оля Тотева. Тя получила сигнали за нахлули хлебарки и в домове в Златоград и Рудозем, където досега изобщо нямало подобни проблеми.

Изненада са и появилите се дървениците. А що се отнася до мишките, т.г. ще е по-спокойна по отношение на тази напаст. Защото при нея се наблюдава цикличност на около 4 г. Последната им “инвазия” била през 2009-а.

Петя ГАЙДАРОВА

Кюстендилско

Пчелите започнаха атака, пастир едва се спаси от тях

Пчели “откриха сезона” на нападенията от ципокрили тази пролет в Кюстендилско. Това съобщиха от службите по дератизация в общините. Най-изненадващо рояк нападнал пастира Георги Йорданов, който изкарал стадо крави край село Пиперево. Жужащите “изтребители” накацали краваря и започнали да го жилят по лицето, ръцете, през дрехите. За да се спаси, Георги легнал и почнал да се мята в мочура наблизо. Това обаче не помогнало. Когато роякът преминал, се обадил на Спешна помощ в дупнишката болница. Лекарите откри човека почти напълно неподвижен заради огромните отоци от ужилвания.

Оказало се обаче, че Георги е здравнонеосигурен и не може да постъпи в болница. Затова го оставили няколко часа в спешното отделение за наблюдение. Поставили му инжекции. Като се посъвзел, разказал за патилата си на докторите. Не знаел дали пчелите са питомни, забегнали от някой кошер, или диви. Накрая започнал да се шегува. “Няколко пъти съм се женил, но останах жив, та от едни пчели ли ще погина”, казал на тръгване от Спешното пастирът.

В региона често стават инциденти и със стършели. Общинските служби м.г. унищожили поне десетина от гнездата им и трудно достъпните им убежища.

Кирил ФАЛИН

Бургас

Гигантски буболечки в мазетата

Гигантски буболечки нападнаха мазетата в Бургас и подплашиха хората преди зимата и затова сега в морския град са се подготвили за новото нашествие.

Става дума за т. нар. сколопендра. Тя е от рода на стоножките, но е значително по-голяма и с твърда ципа. Засега няма случаи на нахапани хора, но няма човек, който да не изпита погнуса и страх, щом я види. Затова ни звънят за помощ, разказаха от дезинфекционната станция в морския град. По думите на директорката й Нели Бойчева, Бургас вече е готов за среща с комарите. Още в края на март експертите използвали хубавото време и направили първата ларвицидна обработка, както я наричат експертите, на оточните канали и солниците край града. Срещаните край морето комари са т. нар. анофилийни и кулексови. Те са преносители и на малария.

За нашествие на кърлежи все още сигнали няма, но миналата година и те, и комарите са били много. Предвижда се в средата на месеца, ако времето е сухо, да се направи дезакаризация срещу тях. Ще бъдат обработени всички тревни площи в училища, детски площадки, паркове и детски градини. През сезона се предвиждат още регулярни опушвания срещу комари и пръскане срещу кърлежи.

Тази година за пръв път от много време насам ще се проведе цялостна дератизация на каналите и шахтите в Бургас срещу голямата напаст - гризачите, съобщи още Бойчева. Станцията е запасена и с препарати срещу змии, които миналото лято тормозеха морските жители. Най-фрапантният случай бе, когато еднометрова змия увисна на балкон в жилищен блок и се наложи хора на Гражданска защита да я ловят с чатал.

Мария КЕХАЙОВА


tr grazhdanin
08.04.2011 23:22:30
0
0

Pluete turtsite,ama takiva v'shlivi epidemii nyama tam.Tova e 4udesen material za Hasan Güven i podobni.Hem ste vashlyasali hem otzad stafidki imate,hem ste gorda i velika natsiya.Kak stava taz rabota ne mi e yasna.Dazhe i taz novina nyama da se publikuva v TR pe4at,6toto hi4 ne vi bazarat,a vie se mislite 4e ste na p'pa na sveta.Vizh ti i tova li 6te6e da vidi Man4o Gan4ev Pan4ev ot selo Dve mogili i polovina! V'shlasalo pleme,rezil!

до гаджала под мене
09.04.2011 04:09:21
0
0

Къде дупце рязано си видял в текста да се говори или споменава изощо думата въшка, въшлясал,а гнидо анадолска?! Май ти си въшлясалия манго,който си умира от завист и злоба спрямо България като всеки проЗт и миризлив гаджал!

Бай Асен
09.04.2011 08:11:18
0
0

И така господин циганин,стафидки няма как да имате,защото ние ви ги навираме в хемороидните гъзове.Колкото до велика турция,още много землянки има да копаете.

Доколенков
09.04.2011 08:51:01
0
0

До авторите,просветете се повече по отношение на пчелите, кощунство е да ги поставяте в категория с бълхите !!! Бълхите и бг турците са в една категория, и едните и другите като ги занемариш си разпасват пояса и не на х.я - ами и на челото ти се качват. "4udesen material za Hasan Güven i podobni." Вероятно с подобрението, матрала повече ще се хареса на посочения в първия коментар, който си крие името като срамежлив рязаник навярно, или защото в др. форуми се представя за друг поданик или поточно като рускотурски мелез - катър без история. Нормално е в една правова държава да се информират гражданите когато се навъдят повече гадини като бълхи и хора които се чудят като какви да се определят. В турция не останаха чисти турци, пък в България се определят като такива, навярно ще почнем да ги изнасяме и може да поспечелим, както и м миналото сме им предоставяли подобрен материал за държавници. Хааа ха ха расъждавайте като хора бе не като турци...

любопитен
09.04.2011 10:47:45
0
0

Аа, това ли е новото наименование на циганите и турците?

MEHMET
09.04.2011 18:12:57
0
0

Ne be tova sa BULGARITE v svojata si strana- ETO ZASTO NJAMA DA IMA VHOD ZA BG V SENGEN- imate mnogo balhi i vaski :)))

Неразбиращ
09.04.2011 20:53:17
0
0

любопитен, за какво нименование намекваш, иде реч за сравнение между индивиди и самоопределящи се в правова държава, които се забравиха какво представляват и смятат че е много модерно, и съвременно да си с фес, шалвари и др. защото няма кой да им направи забележка в "родината" им иначе няма Шенген, а че ако я караме така ще се превърнем в ченгия кво от това. НЕРАЗБИРАМ ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ НЯМА ДА ВИ ПРИСЕДНЕ СЛОБОДИЯТА В ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА - БЪЛГАРИЯ .

MEHMET
09.04.2011 22:45:59
0
0

NERAZBIRAST- AZ SAM RODEN V GERMANIA, ti mu misli kato doides tuk i iskas da rabiti6 za 3€ na 4as, a ne kakto nie za 15 €. Sled kato si golyam patriot zasto iska6, da vlezev v EU,V NATO, v Schengen. Taka i taka vseki ne te ebava zastoto si ot kradlivoto BULGARSKO PLEME. Tova e istinata- yasno e kade sa vaskite i balhite na Evropata- ami v BG . NIKOGA NE SAM 4EL V NEMSKA PRESSA ZA BALHI I VASKI- ami zastoto te sa v BG :)

Доколенков
09.04.2011 23:04:26
0
0

Като си роден в Германия и нямаш бълхи, защо те сърби отзад, нали често се приплакваш, направи го пак, с малко вазелинче се подмажи и ще се споразумеем колко за час, вервай ми ... разбиращ си нали ...

TR grazhdanin
09.04.2011 23:15:28
0
0

Tozi sezon se o4akva bum v broya na turistite-4uzhdentsite za parvi pet 6te vidat ugoeni BG balhi i karlezhi po 4elata Gan4ovtsite,koito 6te im sluguvat!1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола