Ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,4 % от избирателите. Това сочат данни от национално-представително проучване, проведено от „Галъп интернешънъл" и цитирано от агенция "Фокус".

Подкрепата за ГЕРБ при евентуални избори спада в сравнение с март 2010 г. Тогава 39,9 % са отговорили, че биха гласували за управляващата партия. Според данните, ако изборите бяха днес, 17,8 % щяха да подкрепят БСП. „Хегемонията на ГЕРБ приключва, защото стойностите между първия и втория в класацията са не толкова далечни", коментира Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл". За ДПС биха гласували 6,4 %, за „Атака" - 2,93 %, за Синята коалиция - 3,91%.

41,2 % от анкетираните са отговорили, че не биха гласували. От „Галъп интернешънъл" коментираха, че хората търсят алтернатива. При евентуални парламентарни избори ще има ниска избирателна активност.

Според класацията за доверие към политическите личности в проучването е поставен въпрос за нагласите на хората относно евентуален втори тур на президентските избори. Ако на втори тур стигнат Меглена Кунева и Росен Плевнелиев, 32 % биха гласували за Кунева, а 26 % за Плевнелиев. При този вариант 34 % от интервюираните са отговорили, че няма да гласуват.

При вариант, в който на втори тур стигат Бойко Борисов и Меглена Кунева, 35 % са отговорили, че ще подкрепят Борисов, а 27 % биха гласували за Кунева. 30 % не биха гласували.

При вариант Цветан Цветанов срещу Меглена Кунева, резултатът показва, че е 35 % биха гласували за Кунева, а 18 % за Цветанов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева получава най-голямо доверие сред политиците, сочи още изследването на „Галъп интернешънъл". Доверието към Кристалина Георгиева се е покачило с 2 % през март, в сравнение с февруари и е достигнало 60 %.

На второ място в класацията са президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов, двамата са с изравнени стойности - 39 %. През март доверието към Първанов се е покачило с 3 % и е достигнало 39 %, а доверието към Борисов се е запазило същото.

Следващият политик в класацията е Меглена Кунева, която получава 38 %, като отбелязва по-добър резултат с 3 % в сравнение с февруари. Министър Росен Плевнелиев също получава 38 %.

Следващи в класацията са кметът на София Йорданка Фандъкова - 30 %, земеделският министър Мирослав Найденов - 27 %, министърът на външните работи Николай Младенов - 24 %, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов - 24 % (с понижение от 5 % за последния месец), председателят на БСП Сергей Станишев - 21 %, председателят на НС Цецка Цачева - 20 %, бившият образователен министър Даниел Вълчев - 18 %, бившият министър без портфейл Божидар Димитров - 18 %, икономическият министър Трайчо Трайков - 18 %, Ивайло Калфин - 17 %.

Проучването е проведено в периода 10-17 март 2011 г. Интервюирани са 1005 пълнолетни граждани.


георги георгиев
24.03.2011 14:47:52
0
0

"Галъп" е започнала предизборната агитация.вижте само какъв процент дава на БСП-то ,ГЕРБ няма какво да го броим ,но вече 20 тина години рекламират една комунистическа партия ,която е отхвърлена в цяла Европа , а у нас 3 пъти е вземала власта само за демонсрация на корупция и далавери.Що се правите на интиресни.Какво ще правите с Първанов-Гоце,няма ли най сетне да се разделим с Държавната сигурност?.Ще му се дава ли още мандат.Въобще ,защо давате повече проценти на Герб и техните хора,давайте директно напред само БСП и това ни е бъдещето.Това си заслужаваме.

до господин Георгиев
24.03.2011 15:49:44
0
0

Уважаеми господин Георгиев, не се тормозете кой рекламира комунистическата партия! Ние се пролетаризирахме, благодарение на наивността си и с подкрепата си за вас, другите... тарикатите...Престанете да насъсквате хората с Първанов и ДС!Това вече е изпята песен!Тези, които са били по-честни ще ги разкрият и обявят! За разлика от политиците демократи и всякакви други, той стои най-добре в политическото пространство на така наречения преход! По закон той няма право на президентски мандат! Така, че приказките ви са прах от магистралите..Има една приказка: Не питай старило, а питай патило! ДС е унищожена отдавна, и сега ние сме подчинени на имперските мераци на сегашните ни братя! Няма да се разделим с тези от ДС, които се презаписаха да донасят по времето на Костов! Съсредоточете омразата си към тези персони! Успех! Аз ще подкрепя това в името на бъдещето!

бай Тошо
24.03.2011 16:05:55
0
0

Вече и на малките деца е ясно, че управляващата коалиция в следващия парламент ще бъде ГЕРБ-ДПС. ГЕРБерите не разровиха далаверите на Доган, а ДПС-арите не критикуват Бойко и неговото правителство. Даже напротив, ДПС-арските медии се скъсват да го хвалят. Преди няколко дни Цецо-хубавеца каза, че не изключва сътрудничество м/у ГЕРБ и ДПС на местните избори, така че картинката е ясна.

българия - кенефа на европа
24.03.2011 18:19:32
0
0

Едно клипче за първанката! http://www.youtube.com/watch?v=ahblouyJyiU

niki
24.03.2011 20:12:36
0
0

e,kak lujat kjoravo tiq idioti ot glasut na ds,t e galup

българия - кенефа на европа
24.03.2011 20:14:37
0
0

Да бе да... измекярите от БСП и ДПС начело със крадливия цигани Гоце от къде извадиха този висок рейтинг??? Не сме забравили колко нагли и крадливи бяха,че да ги заобичаме отново!!! След 20г като измрът пенсионерите само циганите ще ги крепят!!! http://www.youtube.com/watch?v=ahblouyJyiU

dodo18
24.03.2011 23:02:25
0
0

"Ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,4 % от избирателите."--------------------Браво!Ако е вярно, то олигофрените в държавата са намалели значително.

Б. Б.
25.03.2011 12:03:47
0
0

На всички социолози цифрите са им различни, но във всички изследвания ГЕРБ и Борисов губят доверие, а БСП и Станишев увеличават доверието.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола