Средният осигурителен доход за страната през януари е 579,57 лв., обяви НОИ. Сумата е с 30 лв. по-малко от планирания среден годишен доход в бюджета на общественото осигуряване за 2011 г. Причината - първите два месеца от годината фирмите действат предпазливо и осигурителните им плащания са близки до минималните нива.

За декември м.г. например средният доход за осигуровки е бил 612,90 лв. заради премии и други предколедни плащания.

Размерът на дохода през последните 12 месеца преди пенсионирането има най-голямо влияние при изчисляването на новоотпусканите пенсии. За периода от 1 февруари 2010 до 31 януари 2011 г. средномесечният осигурителен доход е бил 572,02 лв., уточниха от НОИ. Това число служи при изчисляване на размерите на новоотпуснатите пенсии през февруари 2011 г.

Надзорният съвет на НОИ отхвърли предложението на работодателите от Българската търговско-промишлена палата да бъде намалена наказателната лихва върху забавени и дължими осигуровки. В момента тя е равна на основния лихвен процент плюс 20 процентни пункта. Идеята бе да стане плюс 10 процентни пункта, както е при дължими данъци, за да се изравнят двете санкции. Представителите на държавата и на синдикатите в надзора обаче не приеха лихвата да се намали.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола