“Казват, че можеш да напуснеш селото, но то теб - никога. Така е и с телевизията. Колкото и да се мъча да не мисля за нея, не мога. Магия е. Сега само гледам. И се ядосвам”, пише композиторът Стефан Димитров в автобиографичната си книга “Мъжът на 60 (интимно)”.

Между страниците на томчето са събрани важни моменти от историята на Националната телевизия и на българската музика. В него срещаме Емил Димитров, Георги Минчев, Лили Иванова, Хачо Бояджиев, Иван Костов, Надежда Михайлова, Асен Агов, Нери Терзиева и съпругата на композитора Богдана Карадочева - все герои, без които последните 30-40 години нямаше да са същите. С разказа на Стефан Димитров обаче ги виждаме от съвсем различен ъгъл.

Читателите на “Труд” ще надникнат в живота на Димитров на 21 март. Тогава неговата автобиография “Мъжът на 60 (интимно)” ще се продава заедно с вестника. Цената на комплекта ще е 7 лева. Книгата ще е по реповете до 30 март.

Същия ден автобиографията ще има и премиера - композиторът ще събере приятели и почитатели в столичния Sofia life club. Сред гостите ще бъдат мнозина от героите в книгата - както от музикалния, така и от телевизионния бизнес.T

Пълен Запад, и то в Княжево

Когато ме взе олдсмобилът на Емил (б. р. - Димитров) в 13 часа пред “Бразилия”, ме видяха всички - видя ме цяла София. В кафето винаги беше толкова задимено, че всеки ден умираше по едно папагалче. Всички стояха на тротоара. Е, това исках.

Беше като в Холивуд. Сега има много богаташки вили, джипове, джетове, спортни коли и яхти, но тогава къщата на Емил беше единствена и ме порази. Мебели, техника - всичко лъскаво и чисто. Прекрасен двор с басейн. Пълен Запад, и то в Княжево. И се появи той. Истинска звезда. Един от най-добрите хора, които познавам. Обсебен от три неща - музика, водка и секс или водка, секс и музика. Не завиждаше, не мразеше. Не го интересуваха интриги и изобщо нищо друго. Само тези три неща.t

Ние, млади пионери, садяхме цвекло

Много от случките и срещите ми с различни хора са неподредени и разфокусирани. Иначе са реални, защото са моят живот.

Все пак са от втората половина на двайсeти век. Нямаше СПИН, цветна телевизия, джиесем и ГМО. В София киселото мляко го режеха с голяма лъжица, а след “Кръста” започваха опитните ни полета. Там ние, млади пионери, садяхме цвекло.

Боклука събираха с гальоти (каруци двуколки), а през нощта миеха улиците с черен маркуч, навит на голяма макара. Виждали сте го в някои стари филми.

Когато минеше “Москвич” или “Варшава” по улиците - беше събитие. И китът Голиат в стария цирк (сега там е Булбанк) - също.t

Първи години свободна телевизия

Асен Агов беше генерален директор на телевизията, аз - шеф на Канал 1, а Нери (б. р. - Терзиева) - на Ефир 2. Революционно време.

Първото синьо управление - Филип (б. р. - Димитров, премиер) и Желю (б. р. - Желев, президент). Пред сградата на БНТ - недоволен народ. Викат “Ууу!” и хвърлят домати.

По всички. Имахме чувството, че на нас се крепи демокрацията. Непрекъснато започваха и падаха предавания. Новоназначени хора тичаха между етажите с “невиждани” досега идеи за културни, развлекателни, исторически и какви ли не предавания. Кипяха труд и креативност. Наистина полъхна ветрецът на свободата и в тази сграда. Ние решавахме какво да има или да няма на екран. Нямаше изрази като “Трябва да сондираме мнение” или “Ще ни спуснат указания”. Ние бяхме цекато (ЦК). А и нямаше натиск от политическите централи. Сините още не знаеха как, а комунистите бяха уплашени. Идеално време за телевизия. На живо предадохме концерта “Взривяването на Мавзолея” от площад “Батенберг”. Макетът избухна толкова убедително, че всички си помислиха, че е истина. По-късно Евгений Бакърджиев го събори, но не толкова ефектно.t

На 21 март “Труд” излиза с автобиографията на композитора

Книгата в числа

Автобиографията на Стефан Димитров “Мъжът на 60 (интимно)” излиза на 21 март. Цената на книга с вестник “Труд” е 7 лв. Ще е по реповете до 30 март. На 21 март е и премиерата на книгата в столичния Sofia life club. След кампанията “Книга с вестник” томчето ще се продава в книжарниците за 9 лева. Книгата съдържа 40 снимки.

Екземплярът с твърда корица съдържа допълнително седем SMS от автора до въображаемата д-р Малинова, които са преведени на френски, английски и руски език. В момента той може да се поръча на промоционална цена от 10,80 лв. в сайта на издателство “Труд” на www.trud.cc.


Jazov
17.03.2011 21:25:59
0
0

Докога ще превъзнасяте образите на муцуни от миналото?! Такива като Ст. Димитров ли са лицето на българската култура?! Затова ще ви спадат тиражите и вестниците ви няма да ги четат интелигентните хора!

viki
19.03.2011 09:31:50
0
0

Jazov, ti si pulen bokluk !!!

тити
19.03.2011 19:51:02
0
0

Изслушах внимателно песента "Мъжът на 60" и просто съм удивена как е възможно да посегнеш на чужда идея и изобщо да не споменеш за това .Преди тази песен беше изпята "Мъжът на 50 " по стихове на един голям наш български поет ,за мен това е плагиятство!!!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола