Някои от най-големите български телевизии - все гостоприемни към турската тв продукция, преди дни заявиха, че няма да купят най-касовата съседска поредцица “Великолепният век”. Сериалът, посветен на разцвета на Османската империя според някои ще предизвика противоречиви реакции у българските зрители, които не пазят добри спомени от този период в историята си. Друго обаче скандализира публиката в южната ни съседка. Там сред възмутените от опошляването на Сюлейман I като любител на хубавите жени и алкохола е дори премиерът Ердоган.

Да спрем или не сериала “Великолепният век”? - това е въпросът, около който в Турция фенове и историци спорят от 5 януари насам. Още след излъчването на първата серия стотици разгневени турци в няколко града протестираха пред централата и офисите на частния канал “Шоу тв”, дръзнал да излъчва “скандалния” сериал. Облечените като еничари демонстранти под ритмите на “мехтерианския марш”, който вдъхновявал османските орди, атакуваха прозорците на “скверната телевизия” с яйца и разкъсаха рекламните афиши на билбордовете с бойни призиви “Аллах екбер” (“Бог е велик”) .

Според консерваторите “Великолепният век” опошлявал славното минало на най-великия турски султан Сюлейман I. Филмът възмути дори премиера Ердоган. Според него “Великолепният век” демонстрирал сериозно неуважение към предтечата на Османската империя и бил опит да се изопачи представата за сарая (двореца), без да се разполага с документи и доказателства. “Обиждат миналото ни и умишлено се стараят да го дискредитират в очите на младото поколение”, казва Ердоган. Вицепремиерът Бюлент Арънч направо се закани, че “правителството ще предприеме всички необходими мерки” срещу сериала, който го “натъжил и сериозно притеснил”. Говорителят на парламентарната група на управляващите Суат Кълъч коментира, че е “абсурдно 600-годишната османска история да се е творяла в харема и спалнята на султана”.

Тези изявления дадоха сериозни аргументи на либералното крило в подкрепа на битуващите и на Запад, и на Изток съмнения за новата “неоосманистка” визия на правителството. Рекордният брой от 75 000 жалби пред турския СЕМ с искане да се забрани “Великолепният век” пък бяха заподозрени като организирана от ислямистите протестна партийна вълна. А медийният регулатор, който напоследък все повече се съсредоточава във функцията на висш цензор, приоритетно се занимава с рязането на еротичните сцени на филмите, за да опази моралните устои на турското общество. Светски настроените люде в страната на свой ред задават въпроса: “Какво стана с демокрацията и накъде отива Турция?” Няколко дни след бурните протести надзорният орган публикува остропредупреждение, че “Великолепният век” влиза в грубо нарушение на установените традиционни морални ценности на турското семейство и накърнява паметта на видна историческа личност, описвайки личния й живот”. Последва и предупреждението, че при второ подобно нарушение ще свалят филма от екран. Шумът в медиите и заканите на цензорите обаче предизвикаха обратен ефект и безпрецедентно вдигане на рейтинга. Най-оспорваният досега турски сериал буквално закова народа пред малкия екран. Третият епизод счупи всички досегашни рекорди по гледаемост - с 12 милиона зрители.

Какво разбуни страстите?

Обвиненията на недоволните са, че “Великолепният век” представял Сюлейман I (наричан от турците Законодателя, а от средновековния Запад Великолепни) като фен на алкохола и жените. Въпреки това в сряда вечерта в 20 ч улиците опустяват и турците залягат пред телевизорите, за да гледат поредните приключения и завоевания на Сюлейман. И да надникнат в харема на султана, в който царят интриги между първата му жена и наложницата Александра - чужденката, в която той се влюбва горещо и обича до края на земните си дни.

Фаталната жена Александра

Историците все още спорят дали любимата на Сюлейман е украинка, полякиня или рускиня. Не е ясно и как се казва - Александра, Роксана или Анастасия. Кримските татари, в чиито ръце тя попада в плен, я докарали с гемия в Истанбул и я продали като наложница на султана. Тя успяла да влезе под кожата на владетеля, а и в страниците на историята като най-влиятелна султанка на империята. Александра изместила първата жена на Сюлейман - Махидевран, майка на престолонаследника Мустафа. И родила на султана четири деца - трима синове и една дъщеря. Казват, че заради Александра той наредил да убият първия му син Мустафа. Това убийство разчистило трънливия път към трона за сина на наложницата - Селим. Твърде недолюбваната затова и досега от турците Хюрем хатун (Сияещата жена) - както я прекръстил Законодателя, - преди да се потурчи била православна християнка и дъщеря на свещеник. Любимата жена на султана умира на 52 години, а той - 8 години след нейната смърт, на бойното поле. Сюлейман I, който стига с войските си до вратите на Виена през 1529 г., остава в летописите като владетеля белязал “османският златен век”. Той е падишахът, останал най-дълго на власт, управлявал е от 1520 г. до 1566 г.

Развенчаните митове: “Султанът е гол”

Като “недопустимо” определят съвременните ислямисти в Турция техният велик отомански вожд да е потъпквал забранените в исляма 2 табута - да пие алкохол и да се отдава на плътски страсти. “Ако не ви харесва, сменете канала, имате дистанционно, използвайте го” - им препоръча шефът на “Шоу тв” Санер Аяр. Интелектуалци, журналисти и историци се хванаха за гушите дали една интерпретация на исторически факти трябва задължително да отговаря на историческата истина. Виден турски османист заяви, че по времето на Сюлейман I мъжете и жените даже не се целували, защото се страхували от болести. Негов опонент иронично коментира, че “сексът в Средновековието естествено е бил по-здравословен от целувката уста в уста”.

“Великите турски личности се иконизират, приемат се само като исторически фигури, забравяйки, че те са били и хора и те са правили секс, а не са се плодели чрез опрашване”, обяснява сценаристката на “Великолепният век” Мерал Окай в преки включвания само по телефона, защото се наложи да се крие заради многобройните заплашителни писма.

“Опетнено е нашето минало”, роптаят от синдиката на учителите и питат: “Как ще възпитаваме децата си в морал?” Султанският салтанат и хедонизъм в сериала не се понравиха и на последната внучка на султанската династия - Лейла Сами, която живее във Великобритания: “Твърде прозрачна е схемата, критиката е умишлено търсена реклама за висок рейтинг от страна на продуцентите, които са заложили на “кръв и зрелища” и грубо фалшифициране на историята.” Пищните костюми,за които били похарчени близо 500 хил. долара, скъпите накити, разголените деколтета, незабулените жени на султана също станаха обект на остри критики.

В ролята на прочутия султан Сюлейман Великолепни е Халит Ергенч - съпругът на Шехерезада от култовия сериал “1001 нощ”. Червенокосата любима на султана играе 27-годишната Мерием Сара Узерли. Откриват я в Германия, след 8 месеца кастинг проучвания в много балкански страни, сред които и България. Бащата на красивата млада немска актриса, която поразително прилича на Дрю Баримор, е турчин.


ганева
29.01.2011 22:03:17
0
1

Защо преди да публикувате нещо не се поогледате из българските сайтове и не изгледате понееднасерия от този филм итогавада подавате информация на хората? http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=559675.195 Няма да навреди ако прочетете и отношението на обикновенните турски граждани към филма. А не на фанатизирани...

burhan
29.01.2011 23:19:24
0
1

serialat e razkosen i se zakovava tsala turciya v srqda vecherta malko ste preuvelichili no e taka

mollov
30.01.2011 10:25:08
0
1

Всеки исторически филм отразява времето си, има филми за римската мперия,има филм за хуните, има филми за империите в Далечния изток,какво лошо има в това да се отразява един период от развитието на човечеството.Още повече, че има написана книга- РОКСОЛАНА и заснет руски филм - РОКСОЛАНА.На тази тема за историческия период има и друг филм- МАМЛЮК, също руски,заснет 1958г. Приятно гледане и четене.Между другото книгата РОКСОЛАНА е издадена и преведена на български 1989 г.

Мария
30.01.2011 10:26:50
0
0

Само това остана-да гледаме турски филм за поробителя ,какъвто и да е описан. А и образът едва ли е далеч от истината .Но за нас не в това е проблема .Стига турски сериали ,не на новото робство ,алчни дупедавци.

моллов
30.01.2011 10:38:44
0
0

Има книга написана от английски автор - ХАРЕМ, ако филма беше английска продукция или копродукция на западни държаи, отзивите какви щяха да бъдат?

orhan
30.01.2011 13:04:03
0
0

Филмът е хубав,интересен и развлекателен,макар че има доста грешки но във всички истторически филми се допускат грешки,наpочно или по незнание.Не прпоръчвам филма само за комплексари,които се плашат от всичко турско

izselnika
30.01.2011 14:47:27
0
1

Мария, ти още живееш в средновековието значи. По твоята логика Германия и Франция,Англия,САЩ,Норвегия,Финландия, Дания,Холандия,Полша,Чехия,Словакия...НЕ ТРЯБВА ДА СА В ЕДИН СЪЮЗ какъвто се явява ЕС. Аман от ограничени лумпени останали да пасат в бунището на средновековието. Тук се говори за филм а ти говориш за робство....Много тъпо, огроничено и нереално...Въпреки,че твоята адашка Мария се чувствуваше много добре в сараите на Мурад I и му даде Велик син-Беязид Светкавицата....Глупав народ ей..

уби турчина
30.01.2011 15:10:43
-1
0

Eй изселник нешастен, стой си в шибаната Турция и не давай оценки за народа гнидо мангалска. Никога няма да забравим какво са ни сторили тия нещастници, твоите братя. Те толкова са ти и братя, защото ти си потомък на българи. Само че такива българи, които са срам за нацията. Които са се отказали от вярата си, за да спасят мизерния си живот. Не се обаждай мелез нещастен!

peps2.indjova
30.01.2011 15:15:47
0
1

Сериала е страхотен.Нормално е да се пробуди противоречие у българите.Не че имам нещо против вас (българите), но с времената вие станахте злопаметни, алчни и изобщо много груб народ.Разбирам и вас, защото никой, никога не би желал да гледа предците си как били измъчвани, но ако беше някой американски филм, най-вероятно щяхте да се молите, за да се излъчва по българската телевизия.

turkinya
30.01.2011 15:58:31
0
0

kım ubi turcina.....kolko si jalık.komunistite sa ti promili mozıka.istinskiya bılgarın ne kato teb.toy e rabotlif,toleranten,priyatel i mn. dr.ya si prouchi minaloto:)1 2 3

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола