Правителството въведе пълна забрана за граждани да продават отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер. Физически лица вече няма да могат да предават за скрап електропроводи, жп релси, мантинели и други части на инфраструктурата, а само метални отпадъци от битова техника - стари котли, елоборудване и др. Това предвиждат поправки в Закона за управление на отпадъците, приети вчера от кабинета. Търговията с черни и цветни метали занапред ще става само със сертификати за произход и всяка сделка ще се прави със сключен писмен договор. Това се отнася до всякакъв вид кабели и елпроводници, части от локомотиви, вагони, релси, пътни знаци, метални капаци от шахти, съдържащи метал културни паметници и т. н.

Пунктовете за такива метали ще трябва да се отчитат всеки месец пред НАП за сключените сделки, както и за фирмите и физическите лица, от които са изкупували метал. Площадките за отпадъци от черни и цветни метали ще бъдат с денонощно видеонаблюдение, а записите ще се пазят 1 г. Тези, които съхраняват излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, батерии, акумулатори, ще трябва да го изнесат далеч от жилищните райони. Очаква се така да бъде намален броят на площадките (сега те са над 2300) и контролът върху работата им да е по-резултатен.

Целта на промените е да се намалят кражбите на отпадъци от черни и цветни метали, които често водят до фатални инциденти. За търговска дейност с метални отпадъци без лиценз или в нарушение на лиценза наказанието ще стане от 1 до 5 г. затвор и глоба от 5 хил. до 100 хил. лв.


оня другия
13.01.2011 08:28:13
0
0

Лека полека работите си отиват към бой.Само да питам ,циганите какво ще правят?Няма да работят защото няма кой да ги земе на работа.

Гошо
13.01.2011 08:39:04
0
0

От една страна - добре, тъй като предприятията ще си отдъхнат от набези на крадци. От друга страна - ще се засилят атаките към частните домове и стопанства, понеже няма да има откъде другаде да се краде. Тежко и горко на обикновените българи, пак остават на произвола и на волята на крадците. Според мен трябва да се прекрати всякакво изкупуване на метали,приказките за строг контрол са ала-бала - зад изкупвателните пунктове винаги стоят интереси и на такива, които трябва по закон да ги контролират. Защо не се приложи закон като този, който важи в други, по-нормални държави, където такива проблеми няма?!

бива бива :)
13.01.2011 13:37:28
0
0

Гошкооо, Гошкоооо....нищо не ти е ясно моето момче. В България законите са много по- строги от тези в чужбина. Дори в повечето държави от ЕС тези пунктове са почти свободно работещи. Разликата е че там законите действат и когато някой го наруши веднага си понася последствията, а тука само приказки..... Не са виновни пунктовете..виновни са институции, която яко се подкупват...

Иван Грозни
14.01.2011 19:17:48
0
0

Е, сега потока от скрап ще се канализира през сравнително малко фирми които срещу част от плячката ще извършват услугата "Продаване на откраднати метални отпадъци". Законно разбира се. Както и всичко останало в България. Някой "Наши хора" ще хванат този влак, и ще забогатеят още повече. Други ще загубят мизерната си работа в малките пунктове, които ще затворят. Полицията ще отчете че вече няма кражби. Правителството ще каже "Браво на нас". Европа ще каже: -Ашколсун. Избирателя понеже не обича да мисли, нищо няма да каже. Цганите пък ще си барат меча и ще си работят занаята съобразно новия закон.И всички ще са доволни. А какво ли щеше да стане просто ако полиция, следствие, прокуратура, данъчни и сие, си бяха вършили работата и при стария действащ закон. И какво ли пък сега ще ги накара да започнат да работят при новия? Между другото, да са ни честити новите по-високи цени на бензина, хляба, олиото и.... няма край. И инфлацията отново е 0,1%.

Alexsandar
06.03.2012 17:51:22
0
0

Vijte nego mislete mnogo mnogo darjavata ni e p1lna skrab mnogo mnogo otdavna :) tova s metalite ni e nai malkiq problemРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола