Вадене на международен паспорт на бебе се оказва почти невъзможна мисия за някои семейства. Извън закона служби на МВР въвеждат “свои” правила и се завърта омагьосан кръг.

Млада майка от Варна се опитала да извади паспорт на детето си, написа тя до “Труд”. Момиченцето на година и половина спешно е трябвало да замине с родителите си в чужбина. Когато жената се обадила в паспортната служба, за да разбере какви документи се изискват, й отговорили, че не е желателно да пуска бърза или експресна поръчка. По закон и двете са възможни, но за предпочитане било да извади документа чрез “обикновена”. Защото при вадене на първи паспорт на дете под 14 г. има още една процедура, която пречи на бързината, добавила служителката. След като са подадени нужните заявления, и детето е заведено и снимано в районното управление, полицай трябвало да отиде на адреса на семейството, за да удостовери още веднъж самоличността на детето!

Къде е записано това изискване, настоятелно попитахме МВР и затърсихме човек, който е запознат с точната процедура. Първоначално от ведомството отговориха, че за вадене на паспорт на лице под 14 г. е необходимо само присъствието на двамата родители, личните им карти и актът за раждане на детето. След това обаче ни обясниха, че домашното посещение от длъжностно лице е съвсем нормално, когато става въпрос за вадене на първи паспорт. Отговарящите настояха да не ги цитираме - не били оторизирани.

Колкото и да се мъчихме, нито в закон, ни в наредба открихме “домашното” полицейско посещение.

И това не е случайно - нали за “достоверност” в Закона за българските документи за самоличност се въведе изискването децата да се водят НА МЯСТО в паспортните служби и да бъдат снимани там - та да не ги подменят пътьом трафиканти и прочее люде с престъпни наклонности.

И още - бързите и експресни поръчки са лукс, за който съответно се и плаща повече. Обикновената услуга за дете под 14 г., която се изпълнява за 30 дни, струва 10 лв. За бърза поръчка, която става за 3 дни, хората заплащат двойно - 20 лв. Експресната се изработва за 8 часа и струва 50 лв. Към нея обичайно прибягват хора, подгонени от нуждата спешно да отпътуват. Понякога и за да спасят (детски) живот. По-високите такси пък пълнят хазната, нали все е празна. Какво излиза - родителите искат да се изпълни законът, настояват да си платят, а служители на МВР не дават. Със сигурност с добри намерения, но...

Е, конкретната майка все пак отишла в паспортната служба и поискала за детето паспорт по бързата процедура. Подали заявлението заедно с бащата, представили акта за раждане и снимали момиченцето. В рамките на трите дни, полицай не ги е навестил и паспортът бил готов в срок. Можело, значи...

Проверка на “Труд” из форумите в интернет и в разговори с майки показа, че това не е единственият случай, при който служител на паспортното стряска родители с небивали искания. Млада жена от Горна Оряховица споделя, че през лятото е вадила паспорт на 4-месечното си бебе. При въпрос към служител какво трябва да направи, той й обяснил, че първи паспорт на дете под 14 г. може да бъде изваден само с обикновена поръчка, тъй като е необходимо допълнително проучване. Какво - никой не казва.

“Има такава практика и това не е странно. В закона за МВР има разпоредба - чл.61-62, която дава право на полицейски служител, ако се усъмни в самоличността на родителите или детето, да изиска допълнителна проверка”, обясниха накрая пред “Труд” от вътрешното ведомство. Уточниха, че това най-често се прави, когато детето е от малцинството, за да се избегне незаконното му извеждане от страната.

Цитираната разпоредба обаче не отменя общия паспортен ред, категорични са юристи. А и едно е да се проверява “по съмнение”, съвсем друго - да се въвежда като изискване за сдобиване с тескерето.

Александър Кашъмов, правозащитник: Абсурдно се смесват закони

Смесват се две различни функции на МВР - административна и контролна.

Едната е извършване на административна услуга - издаване на документ за самоличност, който в крайна сметка ползва не гражданите, а органите на реда.

Друг е въпросът, че в някои страни като Обединеното кралство например въобще не съществува подобно нещо. Там партията, която предложи да се въведат задължителни лични карти, ще изчезне завинаги от политическата карта. Просто хората имат засилено усещане за гражданските свободи, а свободата да не бъде щампована като крава е една от тях. При нас тази нагласа я няма. Но това не отменя спазването на правилата.

Защото контролните функции на МВР касаят защитата на обществения ред. Именно затова полицейските служители са получили правото да извършват проверки за “установяване на самоличността”. Но в изрично изброени случаи, свързани основно с разкриване на престъпления и залавяне на заподозрени и нарушители.

Извършването на административната услуга, издаването на съответния документ да се постави в зависимост от контролната дейност е нередно, а и обсурдно смешение. Та установяването на самоличност става чрез представяне на ВЕЧЕ ИЗДАДЕН документ, а не ПРЕДИ издаването му!

Затова и различните процедури са уредени в различни закони. Процедурата за издаването на паспорти се подчинява на правилата на Закона за българските лични документи, а не на този за МВР. Явно полицейските служители ползват “ведомствения” закон за презастраховане. Но все пак държавата съществува заради гражданина, а не той заради нея.

Закон за българските документи за самоличност

Според закона за българските документи за самоличност (чл. 45) заявленията за издаване на паспорт или заместващ го документ на малолетни и непълнолетни и поставени под запрещение лица се подава лично или от техните родители, настойници или попечители.

Според чл. 46 към заявлението се прилагат:

- Удостоверителен документ за раждане за лица под 18 години. Когато детето е родено в чужбина, документът трябва да е пресъставен от съответната общинска администрация по постоянен адрес в Република България и да е присвоено ЕГН на детето; 

- Предишни паспорти, ако има такива; 

- Поименен документ за платена държавна такса, размерът на която е определен в Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по ЗДТ; 

- При подаване на заявлението родителите, настойниците, попечителите или упълномощените лица представят валидни документи за самоличност.

Закон за МВР

Според Закона за МВР, чл.61, ал.1: Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:
1. За което има данни, че е извършило престъпление;
2.Когато е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образуване на административно-наказателно производство;
3.При осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;
4. На контролен пункт, организиран от полицията;
5. По искане от друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени от закона.
Според ал. 2: установяване на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни.


Аз
13.01.2011 11:30:19
0
0

Полицаите не посещават дома на подалите заявления за задграничен паспорт, а дома на съседи, което пък е още по-голяма простотия. Откъде да знам какво става в съседа, аз/той да не седим по шпионките?!

Ценослав
13.01.2011 13:12:21
0
0

Милете "Аз" и после коментирайте. Знаете ли при първо издаване на документи за самоличност на дете, че в по ранен период дадени "родотели" издаваха такива документи на съвсем чужди деца срещу заплащане. Прост пример. Съпрузите са разведени и бащата работи в чужбина. Предстои издаване на документи на детето му и той плаща на свои познати, които също имат тете и те по грешщка издават лични документи с данни на своето дете и снимка на другото и то безпрепятствено заминава за чужбина. Днес всеки взе да разбира от работата на другия и за това затъваме нсе повече.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола