“От няколко месеца забелязвам, че имам лош дъх. Не е от храната, защото не ям нито лук, нито чесън. От какво може да е това неприятно усещане? На каква болест може да се дължи? Дали е заради развален зъб?

Това написа читателката ни Снежана Тодорова от Варна на електронната поща на вестника. За да й помогнем, се свързахме със специалист.

 Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190“.

Д-р Здравко Дунков работи в Клиниката по гастроентерология във Военномедицинска академия:

Темата е много деликатна, а за някои и неприятна, но първо трябва да се направи разлика между лош дъх от устата и лош дъх от издишвания въздух. Във втория случай се усеща неприятната миризма дори при затворена уста.

Причините, които водят до първия случай, може да се дължат на болести на устната кухина и носоглътката. Такива са заболяванията на зъбите или венците. Също така при бактериални възпаления като ангина на Пол Винсент (при която се усеща гнилостна миризма), при дифтерия (съпроводена е със сладникав дъх), атрофичен ринит. Лош дъх от устата има и при разпадащи се тумори в нея, понижено слюноотделяне при синдрома на Сьогрен и др.

Ако издишваният въздух е неприятен, това може да се дължи на заболявания на белите дробове. Такива са гноен бронхит, бронхиектазии, пневмония и белодробен абсцес. При болести на стомашно-чревния тракт се появява лош дъх, ако имате дивертикул (торбовидно разширение) на хранопровода, карцином на хранопровода, ахалазия, стеноза на пилора или чуждо тяло в хранопровода. Много неприятна миризма се усеща и при някои метаболитни нарушения. Болните с бъбречна недостатъчност имат специфичен дъх на урина. Още по-зле са болните с илиус (механично запушване на тънко или дебело черво) - имат фекална миризма. При диабетна кома се усеща дъх на ацетон, а при чернодробна - на суров черен дроб.

Често хората питат дали има уязвими групи за това оплакване. Не може да се каже, защото лош дъх могат да имат както по-млади, така и по-възрастни пациенти. Този симптом зависи винаги от конкретната болест на пациента.

Дали лошият дъх се появява при консумация на определена храна? Естествено - всеки, който обича да похапва чесън или лук, след това има неприятна миризма в продължение на часове. Но пък това неудобство има и разрешение - просто партньорът ви трябва да похапне заедно с вас и на никого няма да му прави впечатление. Ако трябва да сме сериозни обаче, дъх на чесън може да има и при отравяния с фосфор и арсен.
Да дадем отговор и на въпроса какво лечение се прилага, ако в дъното на проблема е стомашно оплакване. В изброените по-горе ситуации задължително се прави гастроскопия, след което се определя по-нататъшното лечение. Ако има чуждо тяло - то се отстранява, ако има ахалазия - се прави балонна дилатация, при рак - миризмата не се отстранява, но на болния се поставя протеза в хранопровода, за да може да се храни.

Още нещо - прието е да се мисли, че гастроентерологът винаги трябва да предписва диета, да е привърженик на някакви ограничения в храненето или да забранява люто, пържено и пикантно. За мен има два вида диети - здравословна и вкусна. Аз съм за втората и смятам, че човек трябва да яде абсолютно всичко, което харесва. Просто след ядене трябва да си мие зъбите или да използва дъвка срещу лош дъх.
И не на последно място - да кажем на какъв период от време да се извършват изследвания и какви, за да установим стомашен проблем навреме. Задължителни изследвания на хранопровода и стомаха да правят хората с фамилна обремененост от някаква болест. Т.е., ако в семейството ви има роднини с тумори, задължително отидете на гастроскопия веднъж годишно. Задължителни изследвания се назначават и при някакви оплаквания.

Спорадичен спорт виновен за “стомах на бегача”

Ето какво каза още д-р Здравко Дунков:

- Наближават пости и всеки се пита как ще се отрази на организма му, ако реши да се лиши от месото. Лично аз смятам, че отказът от месо не се отразява добре.

- Активните хора са по-засегнати например от заболяването гастрит. Като журналисти, лекари, полицаи и др., които не се хранят редовно.

- При хора, които спорадично се занимават със спорт, може да се появи остър хеморагичен (кървящ) гастрит. До него се стига след сериозни натоварвания. Повече подробности не могат да се дадат, защото явлението само е загатнато в учебниците - наричат го “стомах на бегача”.


xxxxx
02.12.2010 21:37:01
0
1

След продължителна работа s рентгени получих левкопения и неутропения както инеприятен дъх. Опитвах всякакви буламачи, изтрих си зъбния емайл, четкане на езика до полуда, но резултат никакъв! SOS!

elena2877
09.06.2013 19:07:15
0
0

Аз намерих отговора! Пастата за зъби на доктор Харолд Катц направо ме спаси!!! ползвам я и съм щастлива че се върнах към пълноценен живот. Напишете в google Харолд Кац California Breath. За доктора Харолд Кац може да прочетете тук: http://zonavitabg.com/info.php?articles&articles_id=12 Повече от 15 години търсих отговори на своите въпроси при различни лекари. Всички казваха, че съм здрава и ме препращаха към психоаналитик, който просто взимаше парите от мен и ме убеждаваше, че си измислям. Напуснах университета, когато бях на 20 години заради този проблем - всички говореха зад гърба ми, че мириша така, сякаш някой е умрял. Благодарение на тези пасти най-накрая се върнах към пълноценен живот. Най-накрая чувам комплименти, че имам хубав парфюм. Ако имате въпроси, напишете, ще отгороря със удоволствие, познавам този проблем и какво значи това много добре: elenauniversity@mail.ruРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола