Преди време един политик каза, че "материалът" ни е лош, като имаше предвид българина. Свикнали сме често да се упрекваме като нация, въпреки че някак си вътрешно не вярваме, че сме толкова лоши. Но когато ние си хвърляме кал върху народа, как да искаме другите да ни харесват.

По отношение на "материала" може би политикът има право поне за тези хора, които днес управляват България. И това не е въпрос на хвърлени от един или друг думи, а въпрос на обективна оценка какво се случва в страната ни и защо се връщаме в икономиката 10 години назад , а в обществените отношения може би и 20 години.
Всичко днес е пълно с противоречия.

Дискусията в обществото е колко апартамента има министърът на вътрешните работи и гей ли е един виден народен представител. И едното, и другото нямат никакво значение за развитието на страната. Противоречията са други.

Вече година и половина това правителство се бори против кризата. Ако ти до 3-4 месеца, след като си на власт, нямаш идеята как да излезеш от кризата - то значи, че ти създаваш условия за нея. Още първото тримесечие на тази година отчита общо за Европейския съюз 0,1% ръст на БВП, докато у нас той продължи да спада. Германия очаква за тази година рекорден икономически растеж от обединението до днес.

Година и половина се борим против данъчните престъпления. Откриваме злоупотреби със стотици милиони. Същевременно ДДС през 2009-а е с близо милиард по-малко от събрания през 2008-а , а за 2010-а се чака още 1 милиард надолу. По данни от бюджет 2011 за първите 7 месеца на 2010 г. са събрани с 13,7% по-малко данъци, отколкото в същия период на 2009-а. Следователно "разкривайки" едни данъчни престъпления, ние създаваме условия за други, много по-големи.

Година и половина се борим против корупцията. Ако ти не пресечеш корените за първите няколко месеца от управлението, означава, че продължаваш да създаваш условия за нея. И нека да спрем да крещим колко сме корумпирани защото не Европа, а нашите псевдополитици, търсейки неясни дивиденти, ни дамгосаха с това прозвище.

Резултатът - индексът за корупция тази година пада на 3,6, което се оценява като един доста сериозен срив.

Година и половина ускоряваме усвояването на фондовете, същевременно - като включим целогодишната ни вноска през 2010-а, сме внесли в ЕС около 3 милиарда лева. А сме платили на българина около 1 милиард. Следователно не европеецът помага на българина да излезе от кризата, а българинът помага на европееца да живее по-добре.
Година и половина има непрекъснат конфликт между изпълнителна власт и съдебна система. Правосъдието не работи спокойно, а нападките срещу него карат европейските чиновници да крещят в хор: трябва реформа на съдебната система в България.

Една година отричаме "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и "Белене". Половин година ги правим, ама чакаме какво ще каже Европа.

Три месеца сваляхме ДДС. Четири месеца го вдигахме.

Накрая си остана същото.

Свалихме здравноосигурителните вноски. След това ги качихме. И накрая направихме едно голямо нищо.

Три месеца влизахме в еврозоната. И когато ни обясниха, че днес там не ни е мястото - финансовият министър декларира: спечелихме, че не влязохме в еврозоната.

Въведохме понятия, чужди за България преди години - организирана престъпност, мафия и какво ли не. И се борим срещу тях като Дон Кихот срещу вятърните мелници. Защото се борим срещу нещо, което хем сме си го измислили, хем не знаем какво точно е то.

И какво правим? Знаем, че правителството нищо не прави. Но и всички ние, другите, какво трябва да направим?

Трябва да работим и да заемаме позиция, без да се страхуваме, че утре ще ни лепнат някой компромат. Да сменим лошото отношение на властта към българина и да работим, осъзнавайки няколко прости истини.

Първи приоритет на България е земеделието. Трябва да организираме финансирането му така, че трудолюбивият българин да печели добре и европеецът, като влиза в супермаркета, да търси българската храна.

Просто защото сме по-добри от тях, по-силни са традициите ни, по-хубава е земята ни. Трябва да направим така, че земеделецът да получава навреме субсидията си, а животновъдът да получава повече пари. За да не ядем недоказано чуждо месо.

Втори приоритет на България са дребният и средният бизнес. Българинът мисли, българинът може. Но икономиката ни технологично е назад. Трябва да дръпнем технически, за да сме конкурентоспособни. Европа дава за това пари. Просто трябва да създадем добра организация, да не се изкушаваме да отклоняваме тези пари. И с тях да постигнем това технологично ниво, при което по-голямото ни трудолюбие да ни дръпне напред.

Трети приоритет. Ние влязохме в ЕС, за да живеем по-добре. Да достигнем стандартите на германеца, французина, испанеца... За да живеем по-добре, трябва да имаме работа и да си подредим по-хубаво дома. А домът е мястото, където живеем. Трябва да осигурим добро финансиране на общините, за да направят нашия дом по-хубав, но и от нас зависи да го пазим чист. Тук трябва да вложим и съзнанието си.

Четвърти приоритет - нашите деца. Кое е най-важно за тях: образованието. Да получат тези познания, които утре ще им дадат възможност да реализират първите три приоритета.

Може би приоритетите могат да имат и друг ред. За да има и по-добър резултат. Но някой трябва да ги подреди правилно. Да бъде убеден в тях и да има познанията да ги реализира. Ако работиш добре, малките грешки ще бъдат простени. Дори и голяма грешка може да бъде простена. И хората ще те следват. Но ако работиш зле - прошка няма. Защото връщаш времето назад.

Крайно време е да проведем операция "Безделниците" и да оберем в нея лошия "материал". Не е необходимо да му правим нещо лошо. Просто да не му разрешаваме да ни пречи. Още по-малко - да ни управлява.

Аз вярвам в добрия български Материал.

Стефан СОФИЯНСКИ


Зевзек
01.11.2010 00:29:42
0
0

Ако се надаш ББ да прочете тая статия, помоли редактора да я пренесе в спортния раздел, или да лепне една голяма снимка на ББ около нея на първа стр.

dodo18
01.11.2010 00:34:17
0
0

Статията е супер, но сега ще почнат да грачат срещу автора- щото я е написал Софиянски.

емигрант
01.11.2010 01:31:50
0
0

Този излезе от миша дупка и започна да лае,значи положението и на него не е розаво.Но Господ е от горе и всичко вижда и раздава правосъдие ,рано или късно. По отношение на статията се вижда,че е написана тенденциозно и с една цел да омаскари днешното правителство. Ами щом сега се загрижихте за българския народ ,то бръкнете се по-дълбоко и извадете по някой милион ,за да помогнете на всички бедстващи отрасли и звена,но няма да стане и затова замълчете завинаги

варианти
01.11.2010 02:01:26
0
0

За 20 години държавата създаде такава система, че реализацията на изброените приоритети се свежда до: І-вия - ще декларирам двойно количество обработваема земя/животни, щото Европата е богата, а ми дава малко; ІІ-ия - българинът мисли как да се събуди милионер, как да прецака държавата/клиента/партньора и това е доказал, че го може; ІІІ-ия - общините разпределят средствата на принципа: има едни пари за усвояване, я да видим кой да ги вземе, а съзнанието на българина е, че с плащането на данъците се изчерпва ангажимента му към чистота и околна среда; ІV-ия - децата се образоват извън България и сами определят приоритетите си (най-вече извън България). Такава е равносметката, независимо дали ни харесва или не. И независимо от материала.

Тина
01.11.2010 02:05:08
0
0

И вярно и точно.Няма значение дали го е казал Софиянски.От Турция изнасят уж бяло саламурено сирене за САЩ,а се оказва не с бял цвят,а с жълт и с вкус на тебешир.Българското сирене е бяло и вкусно,но е по-скъпо.Българското земеделие трябва да се подпомага от държавата.Имаше времена когато изнасяхме много сирене,мед,домати,краставици ,праскови ,копринени платове.Всичко е унищожено.България има какво да произвежда и да изнася.Не бива да се унищожава малкия и среден бизнес.Прав сте! Костов и Дянков са лоши съветници на Борисов.Трябва да се намери правилния път.Редом с борбата против корупцията и бандитите-мафиоти трябва да се произвежда.Гръбнака на икономиката са производство,износ , защита на малкия и среден бизнес и др.Благодаря Ви г-н Софиянски,че сте написал тази много добра статия.

Mun4o
01.11.2010 05:06:55
0
0

Съдиите си го пожелаваха: " Да ти се падне да съдиш Софиянски..." Съдиха го и го съдиха... И ето, че отново озъбената усмивка излезе като въшка на челото, а собствениът и - по чист от ланския сняг!

АЗ
01.11.2010 07:33:08
0
0

Много вярно и точно! В момента няма политика, няма програма, има само увеличени цени, данъци,осигуровки, лишаване на хората от полагащите им се медицински услуги, абе изобщо нямаме никаква държава, никакво управление! Не може управление, което не плаща своите задължения, да иска от бизнес, от хората да правят икономика. Не може, защото в по-голямата си част управляващите са причината за тежкото икономическо състояние на страната. Ако това хората не го виждат, жалко за нацията.

Черепа
01.11.2010 10:27:41
0
0

Извинете , този боклук управлява България 15 дни и побърза да подпише договор с Газпром. За да прибере комисионната. Откога хайдуците започнаха да дават акъл ?

Софийски
01.11.2010 11:06:08
0
0

Този боклук се е оплакал в тесен кръг, че много е "олекнал" след делата срещу него - демек че се е набутал за да бъде решено "правилно" делото. След като излъга стотиците хиляди софиянци, да хваща самолета на Алиса и да се скрие някъде.

д-ря Живков
01.11.2010 11:49:15
0
0

От всичко казано до тук, изводът е един...българите живееха по-добре пр социализма, въпреки всичките му недостатъци.1 2 3 4

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола