"Ще си говорим, без да се гледаме. Все едно, че не се познаваме."Така казал съдията, след като седнал на стола на съседна ротативка до своя подсъдим. После попитал: "Ти защо досега не си казал, че имаш дело. Знаеш ли, че другите двама съдии от състава се канят да ви вкарат за по 7-8 години в затвора?"Накрая добавил: "За да оправя нещата, ще трябва да ми броите 25 бона".

Така в едно казино във Велико Търново преди няколко дни се разиграла срещата между 51-годишния съдия Славчо Петков от местния окръжен съд, който трябвало да реши делото на Емил Шопов, наричан Шопа. Двамата се оказали близки покрай общата им страст - хазарта.

В понеделник Шопа се оплакал от изнудването и антимафиотите от ГДБОП заложили капан за корумпирания магистрат. Започнали да го следят и да подслушват телефона му.
В сряда към 23 ч вечерта Славчо Петков бил заловен, докато слиза от "Мерцедес"-а си близо до дома му в търновския квартал "Картала". От джобовете му извадили 6000 лв. в белязани банкноти - първия транш от искания рушвет.

Дело за кражба на 10 т нафта

Емил Шопов е подсъдим по дело за кражба на 10 т нафта от бензиностанция в Свищов, от ямболското село Овчи кладенец и от силистренското село Антимово. Задигането на горивото, оценено за 20 000 лв., било извършено от март до август 2005 г.

Процесът се води и срещу още петима души - Иван Иванов, Георги Даскалов, Йордан Йорданов и братята Пламен и Георги Събеви. Първата инстанция - Районният съд в Свищов, наказва с 2 г. затвор Иван Иванов, с 18 месеца - Георги Даскалов, а останалите четирима, между които и Шопов, били оправдани.

На 11 октомври делото стигнало до Окръжния съд във Велико Търново. Гледал го тричленен състав с докладчик окръжен съдия №1 Мая Маркова и членове Славчо Петков и Христо Томов. Магистратите обявили, че ще се произнесат в законния едномесечен срок.

В съдебната зала Славчо Петков познал Емил Шопов, с когото често се виждали в търновските казина "Полтава" и "Али Баба". Четири вечери поред съдията ходил да търси Шопа, докато го открие, седне до него на ротативката и му предложи "да оправи нещата".

"Нямам такива пари!", възкликнал Емил, когато чул за 25 000 лв. Тогава съдията започнал да го кара да притиска останалите обвиняеми - и осъдени, и оправдани.

Свидетел на подкупа

Преди около седмица Шопа заявил на магистрата, че може да му даде 5000 лв. Петков определил срок до 17 октомври за останалите пари, защото времето за решаване на делото тече. Само един от подсъдимите се съгласил да участва в схемата и дал на Шопов 5000 лв. Човекът, чието име вчера разследващи не съобщиха, обаче се усъмнил, че може да го измамят.

Със своя "Фолксваген" мъжът следил Емил Шопов и го видял как се качва в "Мерцедес"-а при съдията. Магистратът подкарал и щом взел парите от Шопа, му определил още 3 дни срок, за да донесе и останалите пари. Така и втори подсъдим станал важен свидетел на прокуратурата при предаването на откупа.

Полицаите пресрещнали съдията Петков пред дома му в кв. "Картала" и открили парите във вътрешния джоб на сакото му. В жилището му не правили обиск, а магистратът, който бил ловец, доброволно им предал законния си пистолет, двете си пушки и 15 000 лв., които държал вкъщи в брой.

Шок сред колегите

Заради деянието на колегата им разследващите ще разпитат и съдиите Мая Маркова и Христо Томов, въпреки че срещу тях няма никакви данни, че са замесени в схемата.
"Шокирана съм. Чувала съм коментари, че Петков играе хазарт, но какво прави в свободното си време не съм се интересувала. Досега оплаквания от него не са постъпвали", коментира Мая Маркова.

Славчо Петков е наказателен съдия, който работи в Окръжния съд от 1998 година. Преди това е бил следовател във Военния съд в Плевен.

Елегантен арест

"Операцията по ареста на съдията е бърза и елегантна. Тя бе проведена само 72 часа след получаване на сигнала", заяви вчера градският прокурор на София Николай Кокинов. И добави: "Славчо Петков е говорил няколко пъти по телефона с човека, който му е дал подкупа. Обещал е да му потвърди оправдателната присъда, издадена в Свищов. Делото е било изтъргувано".

Според близки на съдия Петков, той е бил "нагласен", защото преди време е чел оправдателна присъда на Георги Вълев (виж материала долу)."Човекът, който е подал жалба срещу моя клиент, му е дължал пари. Двамата са се познавали много преди съдия Петков да гледа делото му. Смятам, че прокуратурата е била подведена", коментира пред "Труд" адвокат Иво Найденов, който се зае със защитата на търновския съдия.

Задържаният: Това е скалъпена история! 

"Човекът, който ми даде парите, ми е длъжник. Имаше да ми връща стар заем. Наскоро гледах дело срещу него и едва тогава разбрах, че е криминално проявен", заяви вчера пред репортери на "Труд" съдия Славчо Петков.

Видимо сломен от случилото се, отначало той отказваше коментари, но после сподели:
"Близо 30 години съм в правораздавателната система и никога не съм искал или получавал подкупи. Винаги съм се държал коректно, но сега репутацията ми е напълно съсипана. Професионалният ми път е отрязан." Великотърновският магистрат разказа, че има двама сина и със семейството си живеели скромно.

"Това, което сега стана с мен, е скалъпена история. За толкова години работа съм си създал врагове. Получавал съм и заплахи по телефона. Но никога не съм извършил престъпление. Дори не съм и допускал, че някога ще бъда арестуван и обвинен", категоричен бе съдията. В късния следобед той бе обвинен за търговия с влияние и пратен за 72 часа зад решетките.

3:0 за вицепремиера срещу Темида

С ареста на Славчо Петков МВР поведе с 3:0 срещу съдиите от началото на мандата на Цветан Цветанов, който неотдавна заяви, че "съдебната система е в услуга на организираната престъпност".

На 13 октомври м. г. окръжният съдия от Кюстендил Юри Маринов, бе закопчан с 10 000 лв. рушвет от строителни предприемачи, взет, за да уреди в тяхна полза дело за ревизионен акт от 1,1 млн. лева.

На 1 април т.г. бе арестуван - пак за подкуп, съдията от София Петър Сантиров.

Цони Цонев: Цветанов е прав за шумоленето

"Има една малка част магистрати, за които, както министър Цветанов обясни преди дни, шумоленето на парите е привлекателно." Така шефът на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев коментира обвиненията срещу търновския съдия. Досега обаче във ВСС не са постъпвали сигнали срещу Славчо Петков.

Етичната комисия на съвета се е самосезирала за случая. Членовете й ще решат дали да инициират и дисциплинарно дело срещу съдията.


гражданин на РБ
21.10.2010 10:39:23
0
0

Магиструтите и магиструтките са всъщност два вида, хванати с подкуп и все още не хванати.

Polkovnik
21.10.2010 19:32:14
0
0

Според шефа на СГП престъпленията на съдии рушат доверието в съдебната система.Съдиите от В.Търновския окръжен съд оба че се оправни: вече се "доказа" че съдията и подсъдимият се поз нават "отпреди", сигурно съдията е дал пари в заем на криминал но проявения и сега последният му ги връща, ама онези отГДБОП си нямали работа и заловили двамата в момента на връщането на парите.Шефът на Етичната комисия на ВСС пък се самосезира и започна проучване, а където той започне да работи,наказани няма.Той още с тримата "танкисти" от Приморско не се е оправил и май няма намерение да ги наказва - както съдия Караиванова каза "Най-много една другарска забележка." Абе имаме си съдии за чудо и приказ,скоро ще започнем да ги експортираме като ромите към Европата.

Amsalak
21.10.2010 20:07:20
0
0

sadebnata sistema se nujdae ot reformi!!!

Данчо
21.10.2010 21:11:13
0
0

Този съдия който сам си иска рушвета и си отпределя даже хонорара трябва да го обесят публично насред Царевец.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола