Tрудова борса за лекари и медсестри имаше този уикенд в столицата. Агенции от ЕС набираха наши медици за работа.

Стотици български специалисти обиколиха щандовете на английски, шведски, датски фирми посредници. И получаваха уверението, че европейските болници чакат нашите медици с отворени обятия. Изискването към тях беше не перфектното владеене на чужд език, а двегодишна практика по специалността.

В Англия най-търсени са анестезиолозите, ортопедите и акушер-гинеколозите. Но такива специалисти се набираха за Франция, Германия, Швеция, Испания, Канада, Нова Зеландия.

- Д-р Томова, над 20 години сте анестезиолог в ИСУЛ и в “Пирогов”, но сега сте на борсата. Защо?

- Аз като главен асистент в катедра “Анестезиология и интензивно лечение” съм със заплата 750 лв. и тя се смята за висока. Другите ординатори и анестезиолози вземат по 600 лв. Продавачките в моловете сигурно получават повече!

В Англия на анестезиолог най-ниската тарифа за 1 работен час е 80 паунда (185 лв.). Там хората уважават моята специалност. През последните години тя не е популярна сред младите медици, защото е трудна и много отговорна.

Сега има дефицит за такива като мен в Германия, във Франция, Испания, в Англия и Щатите. Тези страни ще получат наготово от България лекари специалисти, без да са вложили една стотинка в квалификацията им. А страната ни и народът ни отново ще са губещи.

- Но на Запад не търсят ли предимно млади кадри?

- Пълна заблуда. От Англия ме поканиха и защото на моите години вече нямаме малки деца за гледане, нямаме грижа тепърва да стягаме семейство, да купуваме жилище и т. н. Точно сега, около 50-те, сме във възрастта на най-подходящия наемен работник. Даже за нас нямало изискване за владеене на английски. Какво ви говори това?

- Че скоро ще ни преглеждат лекари от третия свят. Няма ли друго решение според вас?

- Българинът не може да схване, че все още получава сносни грижи за лечение благодарение на многото кадърни, пожертвувателни и грижовни специалисти в медицината ни.

Другият кошмарен проблем у нас е отношението към възрастните хора. Те са в абсолютна дискриминация навсякъде, включително и в болниците. Като видят пациент над 65-70 години и викат “Хайде, изживял си е времето”. Със свиването на парите за болниците ситуацията ще стане още по-дива.

- Възрастният не е ли също изгоден за болницата с направлението си от здравната каса?

- Да, но той освен основното има и други заболявания, иска повече грижи, боледува по-дълго, нуждае се от диетично хранене.

За толкова години практика в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение се оказа, че родителите на всички мои близки и приятели са боледували и умирали с мене. И аз се опитвам да организирам система за грижи за възрастните хора, за да имат качество на живота в последните си дни.

- По-конкретно?

- Оглавявам проект по програма на Европейския социален фонд, който се проведе в столичните райони “Оборище” и “Възраждане”. Започна преди 9 месеца и приключи наскоро. За този период организирахме грижи по домовете на 27 възрастни, бедни, болни, а и повечето от тях самотни хора. Избрахме ги по методика на Европейския социален фонд. Назначихме им домашни помощници или социални асистенти, според конкретната нужда.

- Европейският фонд колко пари отпуска?

- Малко. На домашният помощник, който чисти, храни, пере, облича и т. н., заплащането е 1,65 лв. на час. При социалния асистент е 2 лв. А те са поне със средно образование. Беше изключително трудно набирането на тези помощници и асистенти, защото за месец вземаха по 260 или 320 лв. за 8-часов работен ден.

- Е, що за еврофонд е да дава такива смешни пари?

- Толкова се плаща по методиките на нашата Агенция за социално подпомагане (АСП), общо за целия проект - 67 000 лв. Подозирам, че в Европа парите са доста по-различни и това си е наша, българска работа с тези малки суми.

- Къде първо се пращат парите от този еврофонд?

- Първо ги пращат в нашето Министерство на финансите и оттам при нас. Каква част от парите ни се разпределят не знам. Ние като организатори на проекта нямаме директна връзка с еврофонда. Агенцията за социално подпомагане е органът, който ни проверява дали всичко, което сме заявили в проекта, се извършва както трябва.

- Проектът ви свърши. Кой ще се грижи за тези клети хора занапред?

- Никой няма да продължи нататък, защото е изключително тежко отчитането на такъв проект. АСП изисква нечовешки огромна документация. Тя в по-голямата си част е безсмислена, отчитаме се пред 4 или 5 нива счетоводители. Уникум е.

- Кой пречи на тези проекти?

- На по-високите нива от АСП се пречи и поради това няма кой да се заеме с тази дейност. А европарите, които може да се усвоят от България за социална дейност до 2013 г., са, забележете, 1,2 млрд. евро! Космическа сума, която ни чака, но ние от бумащина и взаимно пречене ще я изпуснем. Ето и затова заминавам за Англия, защото искам, но не мога да направя нищо.


Аугусто П.
21.10.2010 13:20:50
0
0

Няма нещо по-тъпо от българската администрация.

Николов
21.10.2010 14:29:08
0
0

За съжаление, докато директори на болници и бордове на директори в комплект с дежурни от време оно ,около тях лекари посветени в далаверата си самоопределят заплати от по 8000 - 12 000 - 40 000 - 60 000 лева месечно, а на останалите над 95 % от лекарите им се подиграват с по 600 - 800 лева месечно ,така ще бъде! Колкото и пари да се наливат за здравеопазване!

стефан
22.10.2010 20:14:57
0
0

КОЯЕЖКЕ МАЙ СИ ВЕЧЕ ВАЗРАСТНА ЗА АНГЛИЯ ТАМ ТЕМПОТО Е ДОСТА ПО ВИСОКО

Dr Zdravkov
24.10.2010 11:44:11
0
0

Д-р Томова, страхотна си!!! Ти си оставаш вдъхновение и пример за мен - как борбеният човек успява във всяка ситуация независимо от обстоятелствата! Целувки!!!

anonimus
20.11.2010 00:17:04
0
0

права е докторката, и аз съм на 50 години, доктор по философия и се принудих да се махна от българия, от 3 месеца съм в англия и се чувствам по-спокоен и недискриминиран ... за разлика от моята мила "родина" ... даже не ща и да мисля за връщанеРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола