Договор за концесия за добив на пясък в землището на с. Здравец разбуни духовете в китното варненско село и изправи жителите му срещу управниците в общинския център Аврен.
Според контракта Министерството на регионалното развитие е дало зелена улица на фирма "Фининвестмънт" да ползва терените за кариера цели 25 г. Любопитна подробност е, че според информационната система "Дакси" "Фининвестмънт" се занимава с финансов лизинг. Собственик на 100% от капитала й обаче е фирма "Пи енд Джи", чийто основен представител - Пламен Стилиянов, дърпа конците в емблематичните строителни фирми "Инжстрой инженеринг" и "Трансстрой".
Още по-любопитно е, че кметицата на Здравец Паунка Коларова научила за концесията едва в петък. Кметът на Аврен Красимир Тодоров пък разбрал за намеренията на финансовата фирма да добива пясък в началото на април, въпреки че концесионният договор с МРРБ е бил подписан още на 8 май м. г. Той обаче предложил на предстоящата сесия на местния парламент в петък съветниците да учредят право на ползване върху общинските земи в землището на Здравец, където ще бъде кариерата с обща площ от 119,640 дка. Срещу това "Фининвестмънт" трябвало да плаща на общината годишна такса от 15 лв./дка, т. е, 1794,60 лв.
"Ако местната управа толкова я е закъсала, аз лично ще й давам годишно по 2000 лв., но не бива да се допуска едно от малкото кътчета с девствена природа в региона, да се превърне в площадка за добив на строителни материали", негодуваше вчера шефът на фирмата за заключващи системи "Мауер Локинг Системс" Кольо Колев, който има имот в Здравец. Заедно с него в битката срещу бъдещата кариера са се обединили всички жители на селото, начело с кметицата. "Положението е тревожно. Според поземлената комисия в територията попадат и частни имоти, там е и местност - паметник на културата. Според експерти кариерата ще съсипе екологията, ще създаде предпоставки за свлачища и ще прогони туристите. Затова изпратихме докладна записка, в която настояваме ОбС да не дава право на ползване на тези терени", коментира Коларова.
"Никой не ни е искал съгласието - МРРБ директно дава концесионни права и сключва договори. Какво да правим - такива са случаите не само в Здравец, а в цялата страна. В петък ще кажа: "Не давайте съгласие. Но, без да ни питат, пак ще си вадят пясък", допълни кметът на Аврен.
От РИОСВ обаче бяха категорични, че докато не бъдат изготвени задължителната преценка за необходимостта от ОВОС и оценката на съвместимост, всеки добив ще е незаконен.

angelov
23.04.2009 23:29:45
0
0

ТОВА Е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ ОБЩИНА АВРЕН САДИ ДРАВЧЕТА ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА А МРРБ СЪБАРЯ ГОРИ ЗА КАРИЕРИ ЗА ПЯСЪК ЗА 40000ЛВ ЗА 25 ГОДИНИРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола