Трудностите пред софийския пазар не свършват. Въпреки че банките се активизират в предлагането на ипотечни кредити, броят на сключените сделки с жилища не расте. Причината е в сериозното разминаване между търсене и предлагане, отбелязват от “Адрес недвижими имоти”.

В общия случай продавачите вадят на пазара имоти с площ над 100 кв. м на цена около и над 100 000 евро. В същото време купувачите търсят двустайни жилища между 40 000 и 50 000 евро.

“Разликата е твърде голяма, за да се тушира с отстъпки и преговори. По-съществен от парите се оказва въпросът с параметрите на имотите. В момента не са извадени за продан имотите, които се търсят. Това прави сделките трудни”, коментира Цветелина Тасева, изп. директор на компанията.

Според нея пазарът ще се активизира, ако се появят оферти за така наречените “тъмни прозорци”. С този жаргон се описват жилища, които по една или друга причина не се използват от собствениците им, не се дават под наем и не се продават.

“Голяма част от притежателите на имоти трудно се разделят с тях. Но е добре да имат план за инвестицията си. Защото за апартамент в столицата се плащат високи данъци, такси за смет и за поддръжка на входа и немалки сметки за комунални услуги”, обяснява Тасева.

Цените през лятото са били стабилни, смятат от дружеството. В някои квартали дори има лек ръст. В “Лозенец”, “Борово”, център вече трайно се установяват нива над 1000 евро/кв. м. Незначителен спад има в “Люлин”, “Дружба” и “Студентски град”.

Очакванията на “Адрес” а до края на годината да няма сериозни промени на пазара. Кризата не позволява цените да скочат, тъй като бюджетите на купувачите са малки, а банките не рискуват много.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола