Борко Радушев от село Стърница срещнал мечка, докато пасял кравите си. За да я уплаши, той хвърлил пиратки. Мечката се стреснала и избягала. Докато се отдалечавала, Радушев забелязал, че не е една мечка, а цели две.

За жителите на село Стърница срещите с мечки са ежедневие, разказа кметът на селото Митко Панчугов пред радио „Фокус". Занимаващите се с дърводобив също попадат на повече от една мечка на ден.

Според Панчугов държавата трябва да предприеме адекватни мерки, за да не страдат нито хората, нито мечките. Въпреки срещите с природозащитниците и доставените спрейове, хората са наплашени, тъй като от няколко години има мечи нападения над домашни животни през есента.

„Хората тук са изпаднали в паника, много са притеснени, особено след случаите в Кутела и Малка Арда, където и хора бяха нападнати от мечки", казва Панчугов.

Последното мечо нападение в Стърница е било преди месец. Тогава мечка е разкъсала овца и две агнета. Също така са били разрушени пчелини. Собствениците са получили обезщетения.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола