Торент сайтът Замунда работи, въпреки че прокуратурата вече е внесла обвинителния акт срещу бившия му собственик.

Мартин Павлов и системният администратор Димитър Цанков ще застанат пред Софийския районен съд през септември и ще отговарят за престъпления, извършени против интелектуалната собственост.

Разследването срещу Замунда започва през 2006 г. след сигнал от управител на фирма “Амотера БГ” ООД, която единствено имала сключен договор с представители на различни компании да излъчва филми.

В сигнала си до ГДБОП шефът на дружеството Адриян Ценов твърдял, че в Замунда има качени филми, без неговото съгласие. Малко след като започва разследването на антимафиотите обаче, Мартин Павлов продал сайта на чужденец от Амстердам и домейнът е бил преместен в САЩ.

“Ние няма как да спрем сайта, след като той вече не е собственост на двамата обвиняеми”, каза пред “Труд” прокурор Детелина Йотова, която е внесла обвинителния акт.

“Вече се вижда, че всички институции, не само МВР, осъзнават своята функция по борбата с пиратството и предприемат действия срещу него”, обясни началникът на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев.

Той допълни, че междувременно се работи активно по още няколко сайта, които качват филми и музика, без да плащат авторски права. “Надявам се, че както в Швеция имаше осъдителни присъди за сайта Пайрът бей, така и в България ще има за Замунда и Арена”, допълни Колев.


Петър
02.08.2010 21:38:58
0
0

Торентите се качват от потребители.Споделянето на файлове не е незаконно.

Kitty
03.08.2010 06:08:05
0
0

По - скоро незаконното е че ни отнемат правото на достъп до филми, музика, игри и т.н. Интернет не е само за четене и писане, той е и място за развлечение. Просто доста хора се уплашиха че в интернет има свобода.

november
03.08.2010 10:40:16
0
0

Петър - не е незаконно, само когато тези файлове са си твои - снимки, текстове, даже музика и клипчета, които сам си направил - т.е. притежаваш правата. Купи си веднъж поне едно легално CD/DVD и прочети внимателно на обложката дали е законно "споделянето", което в случая разпространение. споделяне е, когато ти дадеш файла на някой, а когато го "споделиш" в интернет ти правиш ново копие, като си запазваш свойто... :) ставаш фабрика, брато!

пират
03.08.2010 11:23:13
0
0

november, и аз разсъждавам по подобен начин, но сега се замислям - купил съм си DVD и нямам право да го дам на приятели да го гледат ? Или да го гледаме заедно ? Същото се отнася и до книгите, а да не дадеш книга назаем,защото така си нарушил авторски права - това ми звучи абсурдно ! Тогава всички до един сме пирати !

Гражданин
03.08.2010 13:01:25
0
0

Ако стане , както ни нтатискат големите чужди компании да се спрат торент-тракерите, само хората с повече пари ще имат достъп до филми, музика и книги. Срамота е , че властта у нас се занимава с торент-тракерите, които дават малко глътка въздух за бедните хора, които не могат да си позволят да дават по 20 лева за диск с музика и 5-10 лева билет за кино. НЕ забравяте , че много хора в България имат кередити и едва смогват!

Красимир
03.08.2010 13:44:50
0
0

Нямат ли си друга работа че са тръгнали с торент тракерите да се занимават ? Нима вече по улиците не се разхождат крадци, убийци, разпространители на дрога и всякакви други престъпници ? Потребителят преди мен точно го каза, как с тези малки заплати да си позволим да си купим диск с музика, филми, игри и т.н. . Ей тая България няма да се оправи. То е ясно че нито Замунда, нито Арена ще затворят, там играят парите. Просто искат да ни замажят очите, колко пъти са се мъчили да ги затворят, но уви не успяват.

Pederas
03.08.2010 13:46:59
0
0

Ще спрат на някому кура хахаахахахаха

hahaha
03.08.2010 14:34:58
0
0

Тоя Явор Колев е ебати малоумното наркоманче, пълен смешник

Kalina
03.08.2010 15:39:29
0
0

Напълно подкрепям споделеното от Красимир, въпреки че съм човек на реда и законността, както и поддържам интелектуалната собственост. Купувала съм си оригинални дискове в чужбина, защото уважавам изключително много творческия труд. И все пак, ние сме толкова бедно общество, че ако ни лишат и от това удоволствие, достъпът ни до световната култура наистина ще бъде сведен до минимум. Така че милост за живите и все още обичащи културнияа продукт българи!

January
03.08.2010 16:02:04
0
0

Ноември, незаконно е само да искаш пари за това че споделяш, а нито замунда е платен сайт, нито някой праща смс-и за да гледа филми. Така че незаконно е на баба ти хвърчилото...1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола