Точно в 9,30 ч вчера багер бутна масивната къща на 60-годишния бай Петър Сретков. Тя се намира на пътя към нефтобазата, на самия бряг на морето. “Строил съм я 5 години. Всички кметове досега все ни викаха, говореха, обещаваха да ни узаконят...”, с мъка разказа човекът. Разстроен той се движеше край срутващата се къща с патерица. Разговорите с градоначалниците все били преди избори.

Защо не ни казаха да не строим, когато започнахме, попитаха риторично други обитатели на “Ченгене скеле” край Бургас. Бай Петър даже сподели, че мислил да предложи на общината да вземе къщата, вместо да я събаря. Той даже помоли да не събарят площадката пред къщата, за да може там да се прави барбекю, но молбата му не бе чута.

Багерът започна с мощни тласъци да руши постройката. Полицаи отцепиха района, преди тежката машина да започне работа. В операциите по бутането бяха ангажирани и затворници. Те дойдоха с микробусче преди появата на багера.

От РДНСК казаха, че ще съборят само 5 къщи, а са издали заповеди за 225 на брой. Има ли гаранция, че няма да се сблъскаме с двоен стандарт и някои от богаташките вили ще бъдат пощадени, мърмореха рибари.

225-те вили са незаконни. Бутането им започна още през декември миналата година, седмица след Никулден - празника на моряци и рибари. Тогава обаче бяха разрушени само 4 къщи.

Според новия устройствен план на община Бургас на мястото ще останат рибарски хижи само около каналите, по които лодките на морските вълци се придвижват до морето, когато излизат на риболов. Освен това ще бъдат построени аптека, супермаркет и паркинг.

Всичко останало ще бъде съборено, казаха от кметството. Засега обаче се работи на час по лъжичка - първия път четири къщи, сега - пет, мърморят хората. Според кмета на “Ченгене скеле” Стоян Боев-Сербеза в тази част, където се руши - към нефтобазата, постройките наистина са незаконни.

“Ченгене скеле” означава циганско пристанище. Искаме да се нарича рибарско селище - парк “Росенец”, сподели пред “Труд” Сербеза. Името на ченгенето идвало от едно време - малко по на юг роми товарели гемии с въглища. Това име обаче няма нищо общо с нас, мърмори Стоян Боев.

След като се разчу, че РДНСК ще събаря вилите, мнозина започнали сами да премахват незаконните си строежи. Според рибарите тук има и вили на двама бивши и на един настоящ депутат.

От 1995 г. е защитена местност

"Ченгене скеле” е защитена местност, която се простира на 160 хектара в близост до село Маринка, област Бургас. Обявена е като защитена местност с цел опазване на естествени местообитания на защитени и редки видове птици, включени в “Червената книга на България” и списъка на застрашените видове в Европа.

Срещат се плътни тръстикови масиви с преобладаване на обикновена тръстика, теснолистен папур и езерен камъш. В залива са установени 180 вида птици, от които 52 са включени в “Червената книга на България”.

Мястото е от огромно значение като местообитание на малък корморан и блестящ ибис. На това място няколко пъти е бил наблюдаван световно застрашеният и рядък тънкоклюн свирец. Местността е включена в списъка със защитените местности през 1995 година.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола