Без български песни премина концертът на родения във Варна Филип Киркоров в зала 1 на НДК във вторник вечерта.

Причините той обясни сам още в началото: “Гордея се, че ще пея на тази велика сцена в малка държава, но с голямо сърце. Ще говоря на български, но ще пея на руски.” И препоръча на българските композитори, които са му забранили да изпълнява техните песни, да си ги слушат в оригинал: “Не очаквах, че композиторите им ще ми се обадят и няма да ми позволят.” “Они подлеци!” - чу се женски вик от салона. “Да оставим това на съвестта на авторите... Те мислят, че аз съм милионер и аз наистина съм, но само в рубли.”

А иначе концертът можеше да бъде хубав. Киркоров се появи - също като повечето световни звезди - с половин час закъснение.

Второ, пак като при най-големите, си личеше, че не е жалил пари за нищо в шоуто (освен за българските автори на хитовете си) - от осветлението, през десетчленния балет, пиротехническите ефекти и костюмите, всичко беше изпипано. Самият Киркоров има добри гласови данни, почти колкото нашия Веселин Маринов.

Цялото шоу премина под носталгичния знак на руската естрада, която, както ни бе представена, не е преживяла особено развитие през последните 30-40 години. Това е и основната причина Киркоров да си остава “кремльовска”, а не световна звезда. Но Русия е голяма страна, там и това харесват, а както се оказва - и у нас почитателите на тази музика са повече от феновете да речем на Боб Дилън.

Концертът започна с музикално-танцовото парче Be Italian от американския филм-мюзикъл “Девет”. По-нататък всичко си бе 100% естрада: от “Мне мама тихо говорила”, през “Без меня” на Алла Пугачова, до финалната “Просто подари”, на която е кръстено и турнето. Дори балканизираните хитове на Киркоров “Диско бой” и “Циганизация”, също както и двата стари италиански шлагера, изпълнени от 78-годишния Бедрос Киркоров, бащата на Филип.

Всъщност имаше и още една неруска песен, която изправи почти всички в залата на крака - Viva La Diva, с която израелското чудо Дана Интернешънъл спечели “Евровизия 1998”.

Почитателите на Киркоров в поп гилдията не бяха малко. Сред публиката седяха Лили Иванова, Катя и Здравко от “Ритон”, Росица Кирилова, Драгомир Драганов (и той е в тази гилдия с единия крак). Когато малко след началото на концерта руснакът слезе от сцената и запя сред зрителите, Васил Найденов скочи от мястото си и му подари букет, както и здрава прегръдка. Малко преди това Киркоров го нарече “мой старши брат”. Повече вълнение обаче причини следващият букет - от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

“Очень приятно! Чувствам се като че ли ми дават звание Народен артист на България!”, възкликна развълнуваният Киркоров и добави: “У меня такава традиция, че ако някой от бъдещи фаворити ми направи нещо много приятно и на него после ще бъде много приятно.” Публиката избухна в аплодисменти, вероятно поразена от политическата прозорливост на естрадната звезда.

От по-нататъшните му обяснения стана ясно, че вътрешният министър съдействал за разкриването на мошеник, измамил руската звезда. Киркоров пожела да прочете на глас поздравителния адрес, но за да не развали впечатлението с несъвършения си български, помоли това да направи неговият добър приятел Драгомир Драганов.

На по-късен етап в концерта с букет се отчете и “главната звезда, кралицата на българската музика” Лили Иванова. С белите цветя в ръка Киркоров не пропусна отново да се върне към темата на вечерта: “Сега би трябвало да изпея “Хризантеми”, но не ми се влиза в затвора.”

Цялото шоу продължи над 2 часа и половина с многобройни бисове, гърмежи и фойерверки, които в началото стряскаха седналите във ВИП зоната. Публиката бе доста ентусиазирана, но не съвсем подготвена.

На няколко пъти Киркоров се опита да я накара да запее, като млъкваше внезапно и с ръка на ухото насочваше микрофона към нея, но ответ - никакъв.


Крум Михалаки
18.08.2010 02:26:22
0
0

Не ми се струва уместен сарказъм от типа на - "Самият Киркоров има добри гласови данни, почти колкото нашия Веселин Маринов" както и "насочваше микрофона към нея, но ответ - никакъв."РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола