На 22 юни от 18 ч в зала 10 на НДК поети се събират на благотворителен рецитал в помощ на Калина Ковачева. “Драги приятели, Калина е тежко болна. Нека помогнем!”, е призивът, с който инициаторите се обръщат към гилдията и почитателите на поетесата. Мотото на спектакъла “Трябва да те има” е заглавие на дебютната книга на Ковачева, появила се през 1972-а. “Трябва да те има нейде на земята,/ трябва да те има. /И не мога да те заменя със нищо,/ с никого не мога./, отекват първите строфи от едноименното стихотворение.

В момента Калина е настанена в столичен хоспис след диабетичен инсулт. Тя е с частична парализа, губи зрението си. Поддържат я със скъпоструващи лекарства и рехабилитационни процедури. Сметката, на която могат да бъдат дарявани средства за лечението й, е:

Банка ДСК, IBAN: BG11STSA93000017949645,

BIC: STSABGSF, Владимир Георгиев

Калина има зад гърба си богата журналистическа, литературна, дори и спортна биография. Завършила е българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. От 1968 до 1978 г. е редактор в културния отдел на в. “Народна младеж”, през 90-те ръководи модното сп. “Лада”. Като член на националния отбор по алпинизъм 4 пъти пътешества из Хималаите. При последното си отиване там - през 1998-а, сама изминава 550 км. Сред книгите й са заглавия като “Бюлетин за времето”, “Лични стихотворения”, “Аз”, “Да не забравя”, “Докато ме няма”, повестта “Моята Сара”, пътеписът “Имах приятел просяк. По Хималайските пътеки”. Лауреат е на Славейковата награда през 2006-а, носител е на “Златен ланец” в конкурса на “Труд”. В последните години преди инсулта всеки понеделник Калина събираше млади поетични таланти в редакцията на сп. “Пламък”. Мнозина от тях вече имат книги, работят в редакции, издателства.

Екатерина Йосифова, Рада Александрова, Иван Цанев, Малина Томова са най-близките приятели, организатори на благотворителната вечер. Свои творби ще рецитират 20-ина колеги по перо на Калина, сред които и доайенът Първан Стефанов. Ще звучат творби на Шопен и на Георги Арнаудов в изпълнение на пианиста Ромео Смилов. А почитатели на Ковачева ще могат да си купят някоя от последните й книги.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола