Броени дни преди да замине в Щатите за операция на мозъчен тумор Петър Гюзелев е много зает. “Утре (днес - б. р.) свирим в Пазарджик по повод празника на града. А на 24 май имаме голям концерт на открито в Ямбол”, обяснява щурецът. След края на шоуто той ще пътува 4-5 часа до София. После трябва да разтовари китарите и уредбите и веднага ще потегли към летището. Полетът му е в 7,20 ч.

“С парите, необходими за лечението, вече всичко е наред. Искам много да благодаря на всички, които ми помогнаха - музиканти, църквата, колеги, фенове, близки и приятели...”

За своите почти 65 години Пеци Гюзелев изглежда в много добра форма. Може би защото никога не е пушил, не пие повече от чаша вино или 50 грама уиски и доста е спортувал. Бил е състезател по плуване, а наскоро разбрал, че е сред основателите на сноуборда у нас: “Оказа се, че май аз съм вкарал първия сноуборд в България, а после 5-6 години бях заместник-председател на федерацията по този спорт.”

“Болници не ползвам”, споделя музикантът и си спомня, че преди заболяването си е лежал в медицинско заведение само веднъж - през 1951-ва. При този здравословен начин на живот Гюзелев намира само едно обяснение за тумора - Чернобил. “Във всички други държави хората бяха предпазени, а тук това се прикри. И ето сега случаите на рак на гърдата например са с 400 процента повече. Това е голям проблем, който тепърва трябва да решаваме.”

След първия припадък през 2007 г. лекарите решили, че музикантът е получил инсулт, но истината се оказала друга - мозъчен тумор. Все пак китаристът се оправил и бил съвсем пълноценен за записите на албума “На прага на сърцето” и последвалите концерти.

“Реших - нека това нещо си стои в главата. Ако не ми пречи много, и аз няма да му преча.”

Но преди шест месеца получил втори припадък. “Бил съм в безсъзнание 45 минути. Не можех да движа ръката си - спомня си музикантът. - Два месеца не можех да пипна нищо.”

Оказало се, че туморът макар и минимално, расте. Гюзелев не искал никой да знае за състоянието му, но вече бил уверен, че трябва да се лекува. Българските лекари официално твърдели, че могат да извършат операцията по отстраняването на тумора, но в частни разговори признавали, че изостават поне с десет години от най-добрите специалисти. “Има много добри лекари, но финансовите възможности на държавата ограничават технологичното оборудване”, казва Гюзелев.

След проучване станало ясно, че най-големи шансове за успешно лечение дават в Лос Анджелис. Без да вдига шум, щурецът успял да събере необходимите към 100 хиляди долара. Но буквално в последния момент се оказало, че трябват още 10 700 долара. Сега и те са събрани.

“Не ми се говори за болести и пари - въздъхва Гюзелев. - Говори ми се за това, което искаме да направим и да променим. От три години съм в Столичния общински съвет в групата на ГЕРБ. Опитваме се да работим за града.”

Говори му се за музика. Вкъщи имал готови песни за 5 албума. Предстои да издаде диск с християнски рок с барабаниста на “Сигнал” Владимир Захариев. Основният вокал ще е Пеци, но участват и гост-звезди. Няколко от песните вече са записани.

Говори му се за “Щурците” : “Ето вече 45 години сме заедно и продължаваме...”

Петър Гюзелев знае, че има 10-15 процента вероятност операцията да е неуспешна. “Туморът може да ме спре, може и да не ме спре. Решил съм да приема фактите и нищо не ме притеснява. Не се страхувам. Вече съм почти на 65, видял съм много в живота си. Искаше ми се да не занимавам хората с проблемите си, свикнал съм аз да помагам, но нещата се обърнаха. Надявам се до месец да се върна, защото ме чака много работа.”


Marinov
20.05.2010 22:15:22
0
0

Dai BOGE vscko da e OK i da bade izlekuvan gospodina ! Stiskame palci i USPEH!

Iliya Angelov
21.05.2010 10:22:49
0
0

УСПЕХ ПЕЦИ СТИСКАМЕ ПАЛЦИ !

Веселин
01.07.2010 19:16:40
0
0

Ще се моля за теб,Пеци ....дано всичко е наред...РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола