Общинската фирма “Егида” работи от 1998 г. Тогава кмет е Стефан Софиянски, а гардовете не тежат на общинския бюджет. Скандалните разхищения започват през 2005 г. при и. д. кмет Минко Герджиков. Тогава обаче има нов общински съвет, който разпределя фирмите по партии. Говори се, че Момчил Ямаков е близък около тази на Александър Праматарски. С идването на ГЕРБ и кмета Бойко Борисов обаче Ямаков управлява до 2009 г. “Егида” .

Кое е най-важното нещо при един охранител от общинска фирма “Егида”? Оръжието му? Бързата реакция?

Нищо подобно. Шапката! Струва 2100 лева. Произведена е от пловдивската фирма “Роскомерс”, но няма данни по нея да има златни нишки или скъпоценни камъни.

Има обаче други данни - за далавера. И то в размер на хиляди левове. Измамата е била въртяна за периода от 2005-2009 г., обявиха вчера кметицата на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на отдел “Вътрешен контрол” към кметството Ботьо Ботев. И не става дума за шапки, а за цяла система за източване на пари.

Що се отнася до “предпазителите” за главите на гардовете, закупени са общо 300 за 630 000 лева. Ръководството на фирмата, което по това време е оглавявано от Момчил Ямаков, е пръснало около 50 000 лв. за неща, които очевидно са били пряко свързани с работата на фирмата. Разхищенията са били вписвани като представителни разходи. В “Егида” са си купували котлон, тостер, слънчеви очила, плажна кърпа, сламена шапка, пасти за зъби, пяна за бръснене, апарат за кръвно налягане, парфюми”, обясни Фандъкова. Много ценна “представителна вещ” е машинка за стригане на косми в носа” . Сред списъка с интересни предмети присъства и химикалка за 795 лв.

“Ямаков е имал на разположение 7 служебни автомобила, а с пари от бюджета са били плащани обеди и вечери в заведения в София и Пловдив”, разкри още Ботев. Той разказа и как се е стигнало до ценните шапки. На 3 май 2005 г. без провеждане на обществена поръчка е подписан договор с пловдивската фирма “Роскомерс” за ушиването на работно облекло за служителите на “Егида”. За сведение Ямаков е родом от града под тепетата, разясни ръководителят на отдел “Вътрешен контрол”. Към договора има 10 анекса, като с всеки от тях се повишава цената за изработка на дрехи. Така се стига до фрапантния случай с шапките. През 2008 г. договорът с “Роскомерс” е прекратен и отново без обществена поръчка е избран приемникът на тази фирма - “Топ фактор”. Разкрита е далавера и при стопанисването на гарнизонното стрелбище в София. През 2005 г. Ямаков го отдава под наем за 6000 лв. на месец, или по 7 ст. на квадратен метър. Мястото, където се обучават охранители, преди това е ремонтирано, и то 2 пъти, за сумата от 2,3 млн. лв. Така през2009 г. “Егида” е на загуба със 714 хил. лв., като 250 000 лв. са стари задължения. “Пред фалит сме”, обяви вчера сегашният шеф на фирмата Георги Гемеджиев.

Проверка на общината е открила нередности и в Първа градска болница в столицата. Здравното заведение има задължение в размер на 2 млн. лв. към фирма “Хигия” АД за доставка на лекарства. Предишното ръководство решава да преведе близо 400 000 лв. на фирма... “Хигия” ЕООД, с която няма никакви отношения.

“Най-голямото престъпление на “Егида” е, че са подавали данни, които са заблуждавали общината, и затова толкова време не са открити нередностите. Старото ръководство на Първа градска болница пък вече бе сменено през миналото лято. И за двата случая ще бъде сезирана градската прокуратура”, заяви Фандъкова.


Rado BG
15.05.2010 00:06:02
0
0

Danche sto chak sega? Kolko vreme klechish v taya Obshtina shto po-rano ne vika kakto kaza shefa ti Batze. Mejdu drugoto koga prokuraturata shte se sezira za proverka za dalaverka i fanduk za 400 000 leva za proslovutia sait za detskite gradini? Ami za zavoda za bokluka? Batze gradi zavodi - 6 godini kmes i nakraia samo smet a sa i Fanduk. NEMA KOI DA IZBEREM MAMKA MU - DA E CHESTEN I SVESTEN A NE KRADLIV SELYANDUR!

гражданин
15.05.2010 13:47:07
0
0

Циганите са ни виновни . Ахмаци с ахмаци.Бойко ще се спука . Само разкрива без да покрива .Затворите са пълни с циганьори а истинските айдуци и убийци са на високи отговорни места . Война трябва .РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола