- Д-р Коева, страната ни води световните класации по брой на инсултите. Възможна ли е тяхната профилактика и предпазване от т.нар. мозъчен удар?
- Да, съществува ултразвуков метод за диагностика на съдовете - доплерова сонография. Става въпрос за изследване на сънните, вертебралните и вътремозъчните артерии, които имат значение за качеството и типа на мозъчното оросяване. Но най-важното е, че рисковата група е много широка - в нея влизат всички хора над 45-годишна възраст. Профилактично би трябвало всеки един над тази възраст да мине поне един път на доплер, за да се прецени степента на риска.Защото 93% от началните атеросклеротични отлагания са точно на шийните артерии, а 80% от тях са без симптоматика. Затова трябва да се направи тази първична профилактика за начална атеросклероза на артериите или за наличието на някаква аномалия, която с напредването на възрастта и с отлагането на холестерола може да се затлачи и да наруши кръвотока.
- Как се определя рисковата възраст?
- Говорим за над 45-годишна възраст, тъй като тогава започват проявите на кръвното налягане и на холестероловите отлагания. Затова човек трябва да види състоянието на своите съдове, дори без да има каквито и да било отплаквания.
Втората група хора, които задължително се изследват, са тези с вече диагностицирана исхемична болест на сърцето или със запушвания на венозни или артериални съдове на крайниците. Това са пациентите с разширени вени или с хронична артериална недостатъчност.
- Има ли риск за младите хора?
- Това е третата рискова група на много млади хора - от 25 до 38-45-годишна възраст с аневризми на съдовете, които биха могли да се спукат. Това са по-редки заболявания като слабост на съединителната тъкан, която изгражда стените на кръвоносните съдове. Или пък след преживяна травма в шийната област, която образува хематом и той разслоява стената на съда. Човекът няма и понятие за това, тъй като няма симптоми.
Симптом за аневризма на шийните съдове може да бъде едностранното често повтарящо се пулсиращо главоболие, което обхваща и част от шията. Когато млад човек отиде на лекар с тези оплаквания, трябва да се мисли за възможна аневризма на съдовете.
- От коя рискова група са най-честите ви пациенти?
- Колеги - семейни лекари или невролози, най-често насочват към моя кабинет за доплерово изследване пациенти, които вече имат прояви на мозъчно-съдова болест - периодична загуба на зрение, изтръпване на едната ръка, промяна в говора за определен интервал от време. Това са преходни нарушения или вече е прекаран един микроинсулт. В тези случаи обаче доплеровата сонография изпълнява ролята на една вторична профилактика, която има значение за по-нататъшното лечение на вече съществуващата болест. Т.е. закъснели сме с първичната профилактика и вече лекуваме проявите на болестта.
- Какви могат да бъдат последствията от изменението на съдовете, ако не отидем на лекар и не се изследваме профилактично?
- Това са проявите на мозъчно-съдовата болест. При двустранни генерализирани промени в съдовете, т.е. не на точно определено място, а на всички съдове, имаме налице една постепенно напредваща атеросклероза, която на едно място е запушила 30% от съда, на друго - 50% и това намалява кръвотока към мозъка. Т.е. оформя се едно общо намаляване на оросяването и започва да се развива прогресираща мозъчно-съдова болест. Тя се проявява със забравяне, деменция и ако допълнително в мозъка има някоя запушена или частично запушена артерия, в нейния басейн може да се оформи един инсулт. Друга възможност е в шийните съдове да има стеснение, което да е на точно определено място, на определена артерия. Тук също може да се предизвика мозъчен инсулт. Това са най-големите опасности. Както и аневризмите при млади хора.
- Много хора се оплакват от световъртеж. Може ли апаратът да определи каква е причината?
- Моята практика показва, че хората със световъртеж са най-честата група пациенти, които ходят на доплерово сонографско изследване. Към нас ги насочват личните лекари, обяснявайки им, че вероятно има някой шип, който притиска артерията.
Тук е ролята на доплеровата сонография да отхвърли наличието на механичен натиск от т. нар. шипове върху шийните съдове. По принцип механичният натиск от промени в прешлените е сравнително рядка причина за този вид патология.
  - Какво представлява доплеровата сонография като метод за изследване?
- Това е ултразвукова методика с различни сонди, които работят на определена дълбочина. Шийните съдове се изследват с една сонда, транскраниалните с друга, очните артерии с трети вид сонда. Тя се използва и за артериите на крайниците. Изследването е напълно безвредно. Продължава 30-40 минути. Поема се от касата, но тъй като се води за високоспециализирана дейност, направление се изписва само от специалист невролог. А тези талони са толкова ограничени, че много малко хора получават възможност за безплатно изследване. Остава то да се заплати, струва средно около 30 лв.
- Какви оплаквания имат хората, които трябва да си направят такова изследване?
- Най-често - световъртеж. Второ - тези, които са прекарали инсулт или микроинсулт. Както и тези, които имат необяснимо главоболие.

хати
28.03.2011 15:50:54
0
0

на 36 год. съм от 2месеца имам световъртеж от време на време .направиха ми доплерова сонография и се оказа , че имам стесняване на съдовете от дясната ми страна и сега пия хапчета-поне 3 месеца. има ли и други като мен това ме интересувал

Лили
26.04.2011 10:45:12
0
0

Здравейте!! не питайте за световъртржи!! От тях оттървавне няма появяват се ,изчезват ,изобщо е адска работа..аз имам увреждане на междупрешлени дискоев в шиен отдел и когато съм в криза е ад!! Имам записан час при д-р Коева утре! Декември месец бях в болницата и се чувствах добре... но ето пак при смяна на клиимата отново съм в рецесия...и нека после миговорят че обичат топло поздарви и късмет!! здраве от сърце желая!

доли
02.02.2012 17:14:32
0
0

Здравейте Знае ли някой координатите на д-р Коева Моля да ми ги кажете

Ива
22.02.2012 09:46:22
0
0

Д-Р МИЛВЕНА КОСТАДИНОВА КОЕВА ЛЕКАР СПЕЦИАЛИСТ, ГР. ПЛОВДИВ СПЕЦИАЛНОСТ: НЕРВНИ БОЛЕСТИ АДРЕС: УЛ. БЕЛГРАД 8, ЕТ. 2, КАБ. 1, 2, 3 ТЕЛ. СТАЦИОНАРЕН: 032 944 358 МОБИЛЕН: 0888769518

Галя
23.04.2012 08:49:13
0
0

Д-р Коева е вълшебница.Дано никога не се промени и изневери на стила си на работа.Дай Боже, в тази държава да се появят хора като нея.Да не говорим колоко често върши чужда работа дето личните лекари се правят на всезнайковци...РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола