“От няколко дни се чувствам много отпаднала. Направо едва се държа на краката си. Вие ми се свят. Една моя приятелка казва, че може да е заради нисък хемоглобин. Каква е причината за появата на този проблем? Какво трябва да ям и да правя в такъв случай? Стресът в работата от значение ли е?"

Това написа на електронната поща на Труд” столичанката Венета Димитрова. За да й помогнем, се свързахме със специалист.

Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.

Д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести и хематология от “Пирогов”:

За нисък се смята хемоглобинът, когато стойностите му са под: 126 грама на литър за мъжете и 120 грама на литър за жените. Той почти винаги е проява на заболяване. Състоянието се нарича анемия. Тя бива много видове съобразно причината, която я предизвиква, начина на проявление, според конкретния дефект в производството на кръв и др.

Най-много на брой са анемиите, дължащи се на кръвозагуба, травми, болести на гастроинтестиналния тракт, загуба на кръв в самия организъм (вътрешни кръвоизливи) или хемолиза (разрушаване на еритроцитите в организма по някаква причина).

Излишните килограми и болното сърце нямат пряко отношение към анемията. Но при появата й винаги човек трябва да се обърне към лекар, и то специалист. Защото изясняването на вида на болестта е разковничето към правилния подход на лечение. А навременното установяване понякога спасява от фатален изход.

Анемиите са заболяване, което може да коства живота на човека. Има и неизлечими анемии, но в повечето случаи медицината се справя с тях. Когато в основата стои бързата и точна диагностика.

Рискови групи са: хората в напреднала възраст, бременните, децата. При малките до 10 г. стойностите на хемоглобин от 110-120 грама на литър не означават непременно болест.

Механизмът, водещ до анемията в тези рискови групи, е различен. При бременните организмът на майката има много по-големи изисквания, защото тя отглежда още един човек. Нейната кръв се грижи за двама. Тогава и една грешка в диетата или неправилен подход в храненето, липсата на витамини и минерали може да доведат до опасни състояния.

Лечението зависи от вида анемия. Но когато става дума за двете големи групи - дължащи се на липсата на витамин В12 и/или на желязо, терапията предвижда набавяне на липсващите фактори.

Яжте плодове, зеленчуци и суши!

Съветите на д-р Атанасов:

- Нормалното и пълноценно хранене е в основата на профилактиката на дефицитните анемии. От значение е суровоядството, т.е. в ежедневното меню да фигурират плодове, зеленчуци и суши!

- Сънят и спортът нямат пряко отношение. Но стресовият начин на живот винаги може да “съдейства” за проявата на този тип болест (да се има предвид, че обикновено анемиите са вторично оплакване).

- Не подценявайте анемията и отидете на лекар. Когато състоянието не се коригира в продължение на месеци въпреки започнатото лечение, трябва да се търси друга причина за болестта и е нужна консултация с широк кръг от специалисти.

Ето няколко клиники по вътрешни болести, чиито специалисти могат да помогнат на пациенти с нисък хемоглобин:

- София

Специалисти по вътрешни болести има в повечето болници в столицата като университетските "Царица Йоанна", "Лозенец", "Александровска", "Св. Анна" (бивша Окръжна). Както и в: Института за спешна помощ "Пирогов", Военномедицинска академия, "Токуда", "Доверие" и др. Интернисти работят и в почти всички Диагностично-консултативни центрове (бивши поликлиники) в столицата.

- Варна

Клиника по вътрешни болести има в университетската многопрофилна болница "Св. Марина", а с отделение разполага и "Св. Анна".

- Русе

Със специалисти по вътрешни болести разполагат Медицински център 1 (там работят д-р Ивайло Кьостебеков и д-р Татяна Димитрова), ДКЦ-1 (с д-р Славомир Татаров и д-р Надежда Капанджиева), ДКЦ-2 (д-р Маргарита Велкова и д-р Людмил Харалампиев), ТДКЦ (д-р Цветан Лилов и д-р Румяна Вълчева), както и в Приемно-диагностичното отделение - в приземния етаж на многопрофилната болница в крайдунавския град.

- Кърджали

При спешен проблем на разположение са специалистите от местната болница.

- Видин

Помощ може да намерите в Диагностично-консултативния център -1 и в медицински център "Св. Иван Рилски". Всеки пациент може да поиска помощ и от личния си лекар.

Проф. Митко ЦВЕТКОВ: Клякания и повече ходене помагат в началото на проблема.

Проф. Митко Цветков е председател на Българското урологично дружество.

- Какво е модерното лечение на неволното изпускане на урина, проф. Цветков?

- В началните фази на заболяването се препоръчва специална гимнастика. Чрез физически упражнения се затяга, тонизира мускулатурата на т.нар. тазово дъно. Което благоприятно повлиява изпускането.

- Какви точно упражнения се правят?

- Клякания, та дори и повече ходене помага. Има комплекси от гимнастики, които социални работници показват на застигнатите от диагнозата инконтиненция. Втората мярка е тези пациенти да се приучат по-често да ходят до тоалетна. Особено преди излизане от дома. Третата стъпка в лечението е физиотерапия (идеята отново е тонизиране на т.нар. мускулно-нервно влакънце). Четвърто - пристъпва се към медикаментозно лечение. То облекчава напрежението и действа на мускула, който “изпразва” пикочния мехур.

- Ако лекарствата не помогнат, какво следва?

- Прибягваме към оперативно лечение. Както стана ясно, по-често от уринарната инконтиненция страдат дамите, защото анатомично уретрата им е по-къса (около 4 см), широка, права, а луменът (б. р. - “тунелът” на съда) е по-голям. Докато при мъжете луменът е по-малък, каналът е по-дълъг (около 14-16 см) и има два завоя. Чрез хирургичното лечение ние правим ъгъл в женската уретра (пък и при мъжа, ако се налага), с което повече се задържа урината.

- За да избегнем инконтиненцията, какво да правим, професоре?

- Това, на което беше обърнато сериозно внимание на Глобалния форум в Прага, са факторите възраст и напълняването. Няма как да спрем времето, но силно се препоръчват диети, да се спортува, което намалява килограмите. Отделен панел лекторите от форума бяха отделили и на проблема дали да се ражда с цезарово сечение или по естествен път, защото след напълняването родовата травма е една от причините за отключване на проблеми с пикочния мехур. Колегите съобщиха, че след раждане със секцио процентът на случаите на инконтиненция е по-малък. Но диагнозата не може 100% да се избегне. Още нещо: рискът от заболяването е по-голям, ако жената роди след 36-40 г. в сравнение със забременяването на 18, 20, 26 или 31 г.

- Какви помощни материали ползват болните?

- Започва се с памперси. Ако те не са достатъчни, се прилага специално приготвено абсорбиращо долно бельо. Третата стъпка е поставяне на постоянен катетър в пикочния мехур (най-често при възрастни жени, които са на легло). Така урината се дренира и се спестяват много неудобства на пациента. Обществото е задължено на тези хора, защото не се говори достатъчно за проблема и не се полагат необходимите грижи за тях.


slavi
09.11.2010 00:38:25
0
0

iskam da popita ne6to.poneje na priqtelkata mi zadnata 4ast na bedrata e posinqla po neznaino kakva pri4ina i iskam da popitam dali nqkoi moje da mi pomogne,za6toto mnogo se pritesnqvam.

Marinela
02.06.2011 21:51:18
0
0

Imam dete,koeto skoro navur6i 3 godinki i pri edni izsledvaniq my otkrixa nisuk xemaglobin sus stoinost 76.Sled 3 dena sme otnovo na izsledvane i sum mnogo pritesnena.Deteto mi nqma vid na anemi4no-energi4no e,no ne se xrani-proqvqva inati po vreme na qdene.V menutata ni nqma meso-prosto ne gi obi4a..S golqm zor sypi4ki i drygi xrani.Kakvo da pravq-naistina trevogata mi e golqma!Blagodarq vi predvaritelno

Моника
26.08.2011 22:40:04
0
0

Аз съм на 14 години и преди няколко месеца ми прилоша за един ден,не ми се ядеше, повдигаше ми се, припаднах.. Отидохме при личната ми лекарка, пратиха ме на изследвания и казаха, че ми няма нищо, но въпреки това ми изписаха витамини. Днес отново ми прилоша. Цял ден, когато се изправя коленете ми омекват и ми се вие свят. Кръвната ми захар сутринта беше 4,9. Единствено от плодове не ми се повдига.. Какво трябва да направя при това положение? Много благодаря предварително !!!

nurhan
13.02.2012 18:39:01
0
0

vizmojno li e mayka mi leja viv bolnica nisik hemoglobin imashe ot tova vizmojno li e da gubi pamet da ne pomni

Марияна Илиева
03.06.2012 13:00:05
0
0

Майка ми е с хемоглобин 54 грама.Какво да правим?

Емилия Маркова
27.06.2012 17:25:04
0
0

Баща ми е на 80 г. и му сложиха диагноза миелодиспластичен синдром през началото на м. март. Казаха да правим само кръвопреливане когато падне хемоглобина под 80. Вече 3-ти път ще правим хемотранфузия. Има ли нещо което може да взима и да му помага поне да удължаваме периода на преливането, защото разбрахме, че това заболяване не се лекува а и след всички изследвания които му правиха - изследване на костен мозък и биобсия и др. не откриха причина.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола