В навечерието на Първи май, празник на труда, солидарността и единството, елитът на БСП сюрпризира своите съмишленици - раздроби се. Дискусията на пленума показа ,че основни дейци на БСП са недоволни от състоянието на партията, от работата на нейното ръководство, от нейния председател. Това беше ясно и преди - от изнесените заседания в Бургас, Благоевград и другаде, на които се въртя познатата плоча: успехите на нашето правителство бяха големи, имаме грешки, но ние бяхме и сме много добри. Като пенсионери в БСП се отдават на спомени. Но не винаги аргументите на миналото служат на настоящето и още по-малко на бъдещето, дори и когато са верни.

А и в политиката е важно не само това, което се говори, но и кой го казва. Вместо да се занимава с проблемите на обществото, ръководството на партията се занимава със себе си.

Решението на последния пленум е никакво - да се проведенов конгрес със старите делегати и да се обсъдят пак същите, старите въпроси. И понеже и тогава те няма да се решат, партията ще отиде към местни и президентски, а може би и парламентарни избори такава, каквато е сега - разбита команда. Питат лидера: ще може ли да води партията в тази борба? Той отговаря: винаги готов! Така ще отговаря, докато е на руля и има кой да го слуша.

Но дали въпросът е в лидера и само в лидера? Защото тези, които смятат, че не го бива, и те не струват.

Много от тях са окаляни от подозрения, основателни или не, в корупция. Сами си го направиха един друг. От тях мирише тежко на катранен цигарен дим, на енергийни далавери и изборни машинации. Препоръчват на Станишев да се превърне в пъдар с пушка. А не е ли по-добре да изхвърли боклука от къщата?!

Затова партията рано или късно ще трябва да проведе градивна, очистителна, възраждаща изборна кампания от долу до горе, която да отдели житото от плявата. Трябва нова политика, различна от социаллиберализма. Ако иска и може, Станишев трябва да тръгне по този път и да се отърве от тези, които искат да вземат от партията, а не да й дават. Друг изход за него няма! Бизнесът и политиката са различни неща. Сега много от партийните ръководители са с душа на печалбари, без език на социалисти, но и без сърце. Затова основният въпрос на БСП е морален.

Скоро ще мине първата година от управлението на ГЕРБ. Страната не може да тръгне, независимо че Борисов с кралимарковска сила я дърпа напред, а Цецка и Цецо бутат отзад. Ясно е, че това управление не е в състояние да намери изход от кризата. Първият антикризисен план се провали, вторият се обсъжда цял месец и не може да задейства. Премиерът и министрите му говорят сутрин едно, вечер друго и даже и те не знаят кое решение е последно. Всяка страна има нужда от ефикасна полиция, но нито една силна полиция не е извлякла някоя страна от икономическа криза. ГЕРБ не предлага нищо, което да задвижи икономиката и дефицитът расте. Икономическата криза скоро може да прерасне и в политическа. Дори десницата, която подкрепя парламентарно правителството, вече не приема неговите решения. Министър-председателят заплашва с предсрочни паламентарни избори, сякаш не съзнава в какъв хаос ще бъде хвърлена страната - да остане няколко месеца без парламент и редовно правителство, годно да взема ефикасни решения.

И на фона на тази правителствена печал БСП тъпче на едно място, не може да си вдигне челото. Станишев отговаря на нападките на Борисов, но не предлага нищо като алтернатива на дясната политика. Защото в дълбоката си същност двете правителства се вдъхновяват от едни и същи, десни социаллиберални идеи. В това си състояние БСП няма как да бъде обединителен център на политически сили, способни да начертаят алтернатива на ГЕРБ и да сменят правителството при нови избори.

Открива се простор за нов център на демократичните, патриотичните, народните и левите сили в България, който да поведе страната към изход от кризата и по пътя на европейското развитие. Първанов заяви, че ще се срещне с Борисов на избори и Стефан Данаилов потвърди перспективата за нов политически проект. Само че струва ли си да се развали къща, за да се направи колиба. Ако БСП не стъпи в близките месеци на краката си, в бъдеще ще трябва да се задоволи с второстепенна роля в лявото пространство, в което всички заедно ще търсят изход от трудното положение, в което изпадна България.

Павел Писарев


Сготвен
03.05.2010 06:10:27
0
0

БСП с втълпената и дясна социаллиберална ПОЛИТИКА,е със, какъвто се събереш такъв ставаш!!! Затова сега тъпче на едно място.Ако лидерът и отговаря на дребно,на всяка нападка,ще се приравни с махлянските клюкарки и с тези дето го плюят по форумите.Ако наистина тази ПОЛИТИКА се смяташе за задължителна по време на коалицията - задължително ли е да се дърпа и товара в същата посока?Отговор на въпроса не се търси и в това е основната грешка - защо виновен се смята само лидерът на партията?? От кога БСП е лидерска партия и наистина ли е такава??Ако тази преименована партия за да омаловажи отговорноста си,се припознаваше за Тошева -сега за Станишева- ОТНОВО ЛИ СЕ ОЧАКВА ДА НАМАЛЕЕ ОТГОВОРНОСТА на цялата партия??Блажени са вероищите"социалисти"смятащи лидерите и електората си за изкупителни жертви,а себе си за превилегиновани.Защо се смята че е минало времето когато,една партия е силна тогава когато се тачът името,политиката и последователите и???

спиро
03.05.2010 09:30:05
0
0

Нещастник.Докато мога , ще гласувам против вас, долни, гнусни .....

Манара
03.05.2010 15:12:26
0
0

"Другарю"Писърев къде бяхте до сега?Късно е чадо за коментари!

gradinarovi
03.05.2010 16:15:02
0
0

Няма начин от бивш апаратчик от ранга на Писарев да излезе полезна на за Б-я идея,преди или по време на криза.Комунистите претърпяха поредния провал и загубиха властта.Сега се вайкат как да се върнат.Дано Бог помогне това никога да не стане!Единствено ГЕРБ,начело с ББ са в състояние да се справят с престъпността,създадена от ДС и БСП.След като Б-я се очисти от главните мафиоти и олигарси,може да се организира стопански възход и подобряване дережето на масовия българин.Ако това не стане,народът ни ще продължи да налива в кацата без дъно.Верно е ,че ГЕРБ все още се лутат в намиране на най подходящите хора за главните длъжности в управлението.Но е правилно и по добре да се чистят от всички бръкнали в народния джоб,без да спират да търсят и намират подходящи хора.Дерзайте Господа от ГЕРБ,не спирайте реформите и се чистете от бившите комунисти!

nana nana
03.05.2010 17:16:28
0
0

За щастие (на цяла България) столетницата ще всеме да измре заедно с пенсионерите, дето я подкрепяха. УРА!!! Това от кога го чакаме!

Сготвен
04.05.2010 07:38:41
0
0

Спиро както и да те сготвят все на горчица ще ухаеш,и на гнусляк ще приличаш!!!!! За да гласуваш с автобус ли пътуваш,щото за пушачи вече е забранено ,за яли чесън не е препоръчително??!!

belalov
04.05.2010 08:56:38
0
0

Столетницата е столетница защото винаги остава!

Борис Бойков
05.05.2010 23:24:16
0
0

Писарев никога не е бил апаратчик, нито ден. Питайте А. Агов за това. Идеята за пълен цикъл( значи за смяна на старото ръководство) отчети и избори е спасителна за БСП и трябва да се осъществи на мига.Не може тези, които докараха смешниците от ГЕРБ на власт да продължават да пият кръвта на партията със сламка.Вън веднага!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола