Жестока битка се задава за т. нар. държавен мултиплекс, на който задължително трябва да се разпространяват цифровите програми на БНТ и БНТ Сат, научи “Труд”. Общо седем кандидати са подали заявки за интерес към мултиплекса.

От Комисията за регулиране на съобщенията официално не съобщиха имената на компаниите. Въпреки това източници на “Труд” ги разкриха. Един срещу друг за новия мултиплекс ще се изправят двата най-големи телекома у нас “Виваком” (бивша БТК) и “Мобилтел”. И докато за първата компания бе очаквано да подаде заявка, то писмото за намерения от страна на “М-Тел” довело до смут в КРС.

Причината е, че “въпреки нагласите за състезание с един кон, подобна кандидатура трудно може да бъде отхвърлена с лека ръка”, каза високопоставен служител в комисията. GSM операторът разполага с покритие на над 99% от населението на страната, което с минимални инвестиции може да се превърне в мрежа за радиотелевизионен пренос.

За фаворит в цифровата надпревара се смята “Виваком”, която държи Национално управление “Радио-телевизионни станции” (НУРТС), което и в момента пренася сигнала на националните ефирни телевизии. Само преди седмица в НУРТС влезе нов инвеститор - офшорен фонд, представляван у нас от шефа на Корпоративна банка Цветан Василев. Дружеството се свързва с медийната дама Ирена Кръстева, която напазарува вестници и телевизии на кило през последните две години.

За държавния мултиплекс ще наддават и чуждестранни кандидати. Това са австрийският обществен оператор ORS и руската изненада “Дженерал сат уей”, зад която още не е ясно кой стои. Но хора от КРС разкриха, че дружеството е прокарало пътека до ведомството през последните месеци. Сателитният оператор “Булсатком”, “Крида Артсат” и “Бългериан бродкастинг сървисиз” са другите трима кандидати.

От “Булсатком” потвърдиха, че са подали документи за намерение за изграждане на обществения мултиплекс. По принцип имаме интерес, казаха и от “Интерактив медия сървисиз”, която не е внесла документи.


Людмил Пъшев
20.08.2010 19:31:27
0
0

от 01.08.2010 г 50 души класни специалисти от т.нар. НУ РТС си отидоха в небитието–бяха съкратени поради "консервиране" на радиио и телевизионни предаватели.Разбирам нецелесъобразността на тези съоръжения. ЗАЩО не се използува техният потенциал за изграждането и поддръжката на новите съоръжения.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола