“Диабетичка съм вече повече от 10 години и станах жертва на едно от усложненията на захарната болест - имам проблеми с очите. Като ги затворя, виждам точици като мушички. Има ли значение каква храна консумирам, какви движения да правя? От какво трябва да се въздържам? Моля, дайте няколко съвета.

Това написа на електронната поща на Труд” столичанката Вероника Тодорова. За да й помогнем, се свързахме със специалист.

Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.“

Д-р Анна Ганчева е специалист по офталмология от столичната специализирана болница по очни болести “Вижън”:

Ретината е най-фината вътрешна обвивка на окото. Тя е изградена от клетки, които улавят слънчевите лъчи или тези, проникнали в окото, изпращат тези светлинни импулси към мозъка. По този начин ние въприемаме образите от заобикалящия ни свят. Затова отлепването на ретината е едно от най-сериозните очни заболявания, които могат да доведат до трайно увреждане на зрението и слепота.

Основната причина за отлепването на ретината е нейното разкъсване. То може да се наблюдава при късогледства или при т. нар. задно отлепване на стъкловидното тяло. Дори в око без аномалии. Най-често рисков фактор за описваната диагноза е тежко физическо натоварване (вдигане на тежести, извършване на преместване на мебели, раждане по естествен път и др.). Това става причина за “теглене” на ретината и разкъсването й, после следва отлепване. Друга причина може да е наличие на заболяване като диабет. Той не само уврежда тъканта на ретината, но и я отлепва. Друга рискова група са хората с наследствена обремененост, т.е. ако някои от близките им е имал същия проблем. Предразполагащ фактор е и изтъняването на ретината в нейната периферия. За да се предпази окото от по-нататъшни увреждания е необходимо да се направи лазерно обшиване на рисковите зони. Това е лечението. А ние във “Вижън” разполагаме със сериозен “арсенал” от лазери. Процедурата продължава около 10 мин (за толкова трайно се стабилизира ретината), безболезнена е и безопасна за пациента. При вече настъпило и напреднало отлепване на ретината лазерната процедура не е достатъчна. В тези случаи е необходимо да се проведе оперативно лечение. То укрепва ретината чрез т. нар. серклажна лента или чрез почистване на стъкловидното тяло. Хората трябва да знаят, че ако едното око е засегнато, то и другото е застрашено от отлепване на ретината. Затова профилактично чрез лазер се подсилва и здравото око.

Ето няколко клиники на разположение на пациентите, които имат проблем с очите:

София

Клиника по офталмология на университетска болница “Царица Йоанна”-ИСУЛ, Клиника по очни болести във Военномедицинска академия, както и клиниките в университетските болници “Св. Анна” и Александровска, както и в ДКЦ “Д-р Грийнберг”, “Токуда”. А специализираната очна болница “Вижън” разполага с модерна апаратура от последно поколение за диагностика и лечение на очните заболявания.

Пловдив

Клиника по очни болести на университетската болница “Св. Георги”. Очен сектор има и в болница “Пловдив”, в специализираната частната очна болница “Луксор” и др.

Бургас

Отделение за очни болести има в многопрофилната болница в града, а офталмологични консултации всеки ден се осигуряват в Специализираната очна болница, в медицински център “Св. София”.

Русе

Четири очни кабинета има в многопрофилната болница в града. Русенци могат да си прегледат очите в делничните дни и в ДКЦ-2 в Медицинския център, както и в Транспортен диагностично-консултативен център. Но в града няма денонощен очен кабинет.

Кърджали

Консултации със специалисти може да ви бъдат направени в Диагностично-консултативния център (бившата поликлиника) в Кърджали и в двете многопрофилни болници в града. За спешни случаи и в почивните дни помощ ще намерите в болница “Д-р Атанас Дафовски”.

Светкавици и мушички показват увреждането

Ето какво още каза д-р Ганчева:

- Симптомите, които издават отлепването на ретината, са: поява на “светкавици” пред очите денем или нощем, отпадане на част от зрителното поле. В този случай веднага отидете на очен лекар. Признак са и: наличие на много плуващи мътнини, черни точки, мушички без основателна причина. Затова и болни, и здрави, ставайки от сън, да проверяват зрението си, закривайки първо едното око, проверявайки второто и обратното.

- Спазването на определена хранителна диета е без значение, важно е да няма големи натоварвания.

- На всеки 30-40 минути работа с компютър, задължително правете почивка. Отпускайте погледа надалеч.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола