Може ли да пуснем работниците в неплатен отпуск, за да не ги уволняваме? В редакционната поща на “Труд” валят тревожни питания от работодатели.

Изправени са пред дилема - заради кризата предприятията нямат поръчки и работа, оттам и пари за заплати. Затова не могат да поемат грижа да издържат работниците дори и при престой. В същото време не искат да губят ценни кадри и да попълват армията на безработните. Целта е хем да запазят екипа, хем да оцелее предприятието.

Вариантът с неплатения отпуск обаче е под условие. Към момента според чл. 160 от Кодекса на труда (КТ) работодателят не разполага с правна възможност да предложинеплатен отпуск по своя инициатива, ако няма писмена молба за това от съответния работник или служител. Това правило важи и в случаите, когато самите работници предпочитат работодателят им да ги пусне в неплатен отпуск, вместо да ги съкрати, когато предприятието се налага да свие дейността, за да оцелее.

В момента се набелязват много мерки “антикриза”. Би могло да се обмисли законова възможност, поне като временна мярка, работодателят също да има право да предложи на работниците си да ползват неплатен отпуск. Докато се възстанови нормалният производствен процес, вместо да е принуден да ги съкращава.

Предоставянето на неплатен отпуск става независимо от това, дали работникът или служителят е ползвал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж. Няма ограничение на срока, за който може да се разреши неплатената почивка по реда на чл. 160 от КТ.

Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж, а над 30 работни дни - само ако това е предвидено в КТ, в закон или в акт на Министерския съвет.

Добре е да се знае, че съгласно чл. 9, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване времето до 30 работни дни неплатен отпуск, ползван по този ред в една календарна година, се признава и за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски.

Жанет БОГОМИЛОВА, юрист


Мима христова
12.02.2012 14:46:34
0
0

наложи ми се от 1октомври 2011 г.до 31 .01.2012г.да бъда в неплатен отпуск .Свърши ми отпуската .На 01.02.2012г.отидох на работа и работодателят ми каза ,че няма работа за мен в момента ,че трябва да ме назначи на ново ,а аз не сам подписвала молба за напускане, искам да зная, какжи права имам?Все едно сега сам на улицата,незная какво да правя.Моля ви отговорете ми незабавно!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола