Медицинските сестри са се стопили почти двойно за последните близо 20 години (виж таблицата ). През 1990 г. дамите с касинки са били 53 810, а през 2008 г. - 32 314, показват данни на Националния институт по здравна информация към Министерството на здравеопазването.

Друга статистика пък сочи, че по този показател отдавна сме

“потънали” и под европейското дъно

В ЕС средно на 100 000 жители се падат 745 медсестри, у нас те са 425 на сто хиляди, алармира проф. Станка Маркова, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (виж интервю с нея).

Причините за това положение са много.

* През последните години, заради оптимизирането на здравната система, намаляваха болничните легла, а заедно с тях се редуцираше и персоналът.

* Заради ниското възнаграждение, което в някои болници в страната е 350-400 лв., няма желаещи да стават сестри. Така например от 100 места в софийския колеж за тази учебна година са заети едва 65. В същото време пенсионирането на жените, навършили нужната възраст, не престава. И празните места постоянно се увеличават.

* Заради европейските изисквания бившите ПМИ (полувисши медицински институти) бяха превърнати в медицински колежи за получаване на висше образование. А след влизането ни в Европейския съюз обучението за медсестра от 3-годишно стана 4-годишно и съвсем се стигна до отлив от тази професия.

* В някои болници, заради липсата на персонал, една медсестра работи за две, дори за три, но това не се отразява на възнаграждението й. А преди време, заради проблема с кадрите, Министерството на здравеопазването премахна изискването в лечебните заведения на 1 лекар да се падат 2 сестри (във Великобритания на 1 доктор се падат 3 сестри).

“Искам да ви кажа следния пример от онкологична клиника в голяма републиканска болница в София”, заяви проф. Маркова. И разказа: “В тази клиника работеха 3 сестри - едната замина в чужбина, едва й намериха заместничка. Наистина много добра сестра. Но тя

почина след нощно дежурство

(12-часово). Пак намериха нова жена, но тя след 2 месеца замина за чужбина. Намериха трета заместничка - тези дни и тя замина зад граница...”

От асоциацията твърдят, че може да започне затварянето на хирургични клиники заради липсата на операционни сестри. “И това ще стане точно в големите софийски болници, защото в малките - общинските, сестрите по не знаят езици, устроили са се с къщи и т.н.”, твърдят от асоциацията.

Проф. Станка Маркова, председател на асоциацията на професионалистите по здравни грижи:

Липсват мотивирани хора, които да учат професията!

- Какво трябва да се направи спешно, за да не останем без сестри, проф. Маркова?

- Тук е мястото да кажа, че у нас извън болницата не съществуват структури, в които да работят сестри. Някои се трудят в кабинетите на джипитата, но те де факто са медицински секретари. Защото не посещават болните по домовете, а само пишат на компютър. И въпреки това медсестрите пак не са достатъчно в болниците! А в другите държави има служби, изнесени извън лечебните заведения и т. н. Да не говорим, че в Европа в тази професия има и степени. Т. е. ако една сестра трябва да даде аспирин на пациент, първо го показва на друга - по-висшестояща и ако тя потвърди, че е аспирин, чак тогава таблетата се носи на болния... Всички мерки, които сме набелязали за осигуряване на нужния брой сестри, даже от утре да започнат да се изпълняват, резултатът ще се почувства след 3 г.!

- А какво предлагате?

- Да се даде възможност примерно на жените от бившите съветски републики или Македония да учат у нас за сестри. Така ще получат евродиплома, която после им отваря вратите за работа навсякъде по света. Но това да става срещу договор, че колкото години учат у нас, толкова трябва да се трудят в България. Защото нямаме достатъчен ресурс. Нямаме толкова мотивирани млади хора, които да учат за сестри. Предложихме също на здравното министерство да се разкрие длъжност “здравен асистент”.

- Какво значи това?

-Де факто сегашните санитари, но не точно. Тези хора ще полагат т. нар. базови грижи за болните - хранене, къпане, транспортиране и др. (б. р. - без даване на лекарства и извършване на терапия). Такава подготовка ще предложим на работещите в момента санитари, които са със средно образование. А после тази възможност да се запише в наредба. Имам предвид получаване на професионално обучение след 10-и клас в училищата. По този начин ще можем да минем с по-малко сестри, защото те ще контролират новообучения персонал. След двете години в училищата тези хора ще могат да “излизат” като медицински секретари, стоматологични асистенти (защото стоматологичните сестри са на изчезване), масажисти (а не в спа центровете да работят неквалифицирани хора, минали някакви 3-месечни курсове и т. н.). Другият вариант е чрез 6-месечни или едногодишни курсове да се получава професионална квалификация за тези професии. Защото няма време.

От борсата

Последният хит за работа е Финландия

Последният хит за работа в чужбина сред медицинските сестри е Финландия, коментираха вчера от асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Там българките имат възможност да получават до 1500 евро заплата, а в България - 340 лв.

Нашите кандидатки за Финландия веднага получавали отлични оценки на интервютата, защото са изключително подготвени и навсякъде са добре дошли. Това го признават в цяла Европа - в Белгия, в Англия, казаха още от съсловната организация.

От години родната школа за “производство” на жени с касинки е добре позната в Италия (там нашите взимат над 1200 евро месечна заплата), както и в Германия, Австрия, Швейцария.

Гоце Делчев

“Касинка” си доработва на поле в Испания

Болницата в Гоце Делчев е с напълно окомплектовани щатове за медицински сестри.

“Засега се справяме, имаме доста сестри в майчинство, но останалите доработват”, казаха от лечебното заведение. “Имаме например една сестра, която ползва по 5 месеца в годината неплатен отпуск и ходи в Испания, за да работи на полето. Така си помага финансово. Засега това не е масово явление. Но ако продължат забавените плащания от здравната каса , то не се знае как ще се промени ситуацията”, разказа главната лекарка на болницата д-р Мария Радойкова.

Стара Загора

Дама на 73 г. дава дежурства в хирургия

Все повече се усеща липсата на медицински сестри в Стара Загора. Вече 10% от тях са в пенсионна възраст, а младите напускат страната.

Потвърждение за тази статистика е и 73-годишната Дафинка Бъчварова, която се труди под пълна пара във Втора хирургия на университетска болница в Града на липите. Въпреки възрастта си тя била много ценен кадър и отлично изпълнявала работата си като медицинска сестра, твърдят нейни колежки.

“В Старозагорско има близо 3500 сестри, като е необходимо да се назначат поне още толкова, за да се спазят нормативите на ЕС”, заяви Ваня Георгиева, старша сестра в университетската болница в града. Според нея обаче това трудно можело да стане, тъй като най-високата заплата вземат колежките й в онкодиспансера и тя е едва 410 лв. Средната за града пък не надвишавала 350 лв.

Повечето отделения работели на ръба на възможния персонал, като на места вече се назначавали и сестри на втори трудов договор. Това обаче било предпоставка за влошаване на медицинските услуги. На един лекар в местните болници се пада по-малко от една сестра (0,6).

“Когато започна здравната реформа, тръгнаха масови съкращения на сестри и санитари и така се стигна до това положение”, споделя Ваня Георгиева.

Затова не било чудно, че все повече нейни колежки търсят препитание в западни страни.

“Нашите медсестри са сред най-квалифицираните в света. Само в още 3 страни, освен в България, се учи 4 г. за квалификация. Затова е абсурдно да оставиш толкова добри кадри да работят за смешните 300 лв.”, обобщи старшата сестра.

Силистра

13 излизат в пенсия, няма нови кандидати

Няма напускащи сестри, но няма и желаещи за работа, казаха от управата на болницата в Силистра. Тя е единствената в областния град и най-голямото медицинско учреждение в крайдунавска Добруджа, като освен нея в Силистренско работят още две болници - в Дулово и в Тутракан. По щат в болницата в Силистра трябва да има 294 медицински сестри, като в момента работят 260. “До няколко месеца предстои да се пенсионират 13 медсестри и ще трябва да търсим нови специалисти”, добавиха от ръководството на болницата. Вакантни щели да станат места за: 7 акушерки, 3 рентгенови лаборантки и 3 помощник-фармацевти.

Варна

Кризата стопи свободните места

Дефицитът на медицински сестри и акушерки, който доскоро тормозеше шефовете на варненските болници, днес е минало, показа проверка на “Труд”. В клиниките почти няма вакантни места. Даже в “Бърза помощ”, където винаги текучеството е било проблем, сега е спокойно. “Молби не липсват, даже си позволяваме лукса да подбираме кадрите - нещо немислимо до преди 1-2 г.”, коментира шефката на Центъра за спешна помощ във Варна д-р Мая Рашева.

“Нямаме текучество, защото осигуряваме добри условия на труд”, каза шефът на университетската “Св. Марина” проф. Красимир Иванов. Такова било положението и във варненската “Св. Анна”.


АГАПИ
18.04.2011 00:55:17
0
0

Всичко е лъжа и измама за 27години на промени в България.Промяна няма.НАГЛОСТ.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола