“На 39 г. съм и поради някои хормонални проблеми през последната година качих доста килограми. От няколко месеца сутрин имам силни болки в краката - глезените, петите, свода. Понякога болката се качва към колената. На какво се дължи, свързано ли е с напълняването и какъв лекар трябва да потърся?

Това написа на електронната поща на Труд” столичанката Вяра Минчева. За да й помогнем, се свързахме със специалист. Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.

Доц. Румен Кастелов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в университетската болница “Св. Анна” (бивша Окръжна) в София:

Без преглед при специалист могат да се изкажат само предположения какви са причините за болките в краката вследствие на напълняването. Със сигурност тежестта на тялото води до претоварване на връзките на ставите в областта на глезена и ходилото. И на мускулите, които поддържат свода на ходилото. Само това е достатъчна причина да се появят болки.

При хормонални проблеми може да страдат костите и мускулите, които ги обхващат. Тогава болките съществуват дори в покой (в легнало положение). Причината е не толкова в теглото, колкото във водещото заболяване (примерно такова, което налага лечение с кортизонови медикаменти или хормонална болест, водеща до загуба на калций в костите).

Обикновено напълняването се придружава с повече или по-малко обездвижване на цялото тяло. Неработещите активно мускули забавят движението на кръвта в крайниците и се получава тъканен застой. Това води до оток и болки предимно в подбедриците. Често при жените връзките наставите са по-хлабави от нормалното и надебеляването води до по-лесното им претоварване.

По принцип болките в краката могат да издават: вродена ставна халтавост, недостатъчна двигателна активност, артрозни промени в ставите на глезена и ходилото, разширени вени, хормонални болести, вродени заболявания на кръвоносните съдове (стеснения), прекарани възпалителни болести на меките тъкани (червен вятър). Тези болки могат да са симптом и за: прекарани мекотъканни травми или фрактури на костите, за вече преживяни изгаряния или за измръзвания на крайниците, както за бактериални или гъбични инфекции.

При такива сигнали веднага отидете на консултация с ортопед, травматолог или съдов хирург. Лечението на проблема е според причинителя му.

Ето няколко клиники на разположение на хората с ортопедични и травматологични проблеми:

София

Специалисти по травматология има в Специализираната болница по ортопедия и травматология в кв. Горна баня, в университетските болници “Царица Йоанна” - ИСУЛ и “Св. Анна” (бивша Окръжна), във Военномедицинска академия, “Пирогов”. Помощ може да потърсите и в “Доверие”, както и в травматологичните отделения в общинските болници в столицата.

Варна

Кабинети по ортопедия и травматология има във всичките седем варненски поликлиники. Най-голямата база за болнично лечение е Клиниката по травматология в многопрофилната болница “Св. Анна”, която разполага с 50 легла. В лечебното заведение има и детско отделение. А в Клиниката по травматология във Военноморската болница работи и спешен травматологичен кабинет.

Русе

На разположение са многопрофилната болница в града, ДКЦ-1, ДКЦ-2, медицински център - Русе, медицински център 1 - Русе. При спешни случаи търсете травматологичния кабинет в приемното отделение на многопрофилната болница. А ревматолози работят в ДКЦ-1 и ДЦК-2.

Кърджали

Ортопедична доболнична помощ пациентите могат да потърсят в ДКЦ (сградата на поликлиниката) и в медицински център “Авицена” в многопрофилната болница “Д-р Атанас Дафовски”.

Видин

Отделение по ортопедия и травматология има в многопрофилната болница “Св. Петка”, в ДКЦ-1, в медицински център “Биомед-99”.

Токът да е между 2 и 3 см

Съветите на доц. Румен Кастелов:

- За да щадим краката си, то поддържайте теглото в здравословни граници.

- Носете подходящи обувки. Токът да е повдигнат между 2 и 3 см и по възможност с вграден свод. А подметката - еластична.

- Задължителна е всекидневната физическа активност. Най-малкото, което можем да направим, е да ходим около 1 час пеша.

- Периодично се консултирайте с личния си лекар за това какви са кръвното ви налягане, кръвната захар, холестеролът, хормоналният статус и др.

- Ако дълги години не се вземат мерки при болки в краката, то страданието ще се засили, а обездвижването ще е още по-сериозно.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола