След европейските избори правителството ще бъде по-стабилно. Това искат хората, на които им е омръзнало от конфронтация и несигурност как ще изглежда държавата ни на другия ден, от неработещи институции. Искаме тези избори и заради друга Европа, която се нуждае от промяна. Важно е дали следващите 5 години ще има Европа на чиновниците или Европа на лидерите. Това заяви Илияна Йотова, евродепутат и кандидат за следващ мандат от листата на КБ, в ефира на bTV.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Според нея БСП е мобилизирана, енергична, нахъсана, но остава най-напрегнатата фаза. „Смятам, че ще си свършим работата и левицата ще спечели тези избори. Може би не с толкова, колкото на мен би ми се искало“, каза тя и обясни, че може да направи тези заключения след различни контакти със структури по страната и бизнеса. „В страната има нагласи и желания за стабилност на правителството и довършване на програмата, която са започнали“, категорична е тя.

По повод исканата оставка от ГЕРБ на министъра на образованието Анелия Клисарова, тя коментира, че това е част от предизборна реторика, която за една година не е преставала да се ползва. „Това е първото българско правителство от 2007г, от когато можем да ползваме европейски средства, което издейства европари за образование“, обясни Йотова и допълни, че има три сфери, в които европейските институции са достатъчно резервирани, когато се отнася за общоевропейска политика – здравеопазване, образование и социална политика и те смятат, че тези три сфери трябва да се решават от държавите-членки.

Във връзка с твърденията на ГЕРБ, че ще бъдат спрени европейски средства за България, евродепутатът е категоричен, че ЕК няма такова намерение и няма причина за това. „Смятам, че това е спекулация. Ако имаха да казват нещо колегите ми от ГЕРБ, можеха да останат вечерта на дебата в пленарна зала в ЕП“, поясни тя. Йотова припомни и изявление на комисар Шемета, за това, че диалогът с българското правителство е добър. „Началото на април правителството депозира т.нар. договор за партньорство, т.е. това са оперативните програми, по които ние ще получаваме средства в следващите години и чакаме в момента одобрението на ЕК така, както ги очакват и останалите 27 страни“, каза тя. Евродепутатът е категоричен, че може да се ползват всякакви политически внушения и политиката е игра, но и тя си има правила. „От един момент нататък компромис с националния интерес не бива да има, независимо от коя политическа сила идваш“, допълни тя.

Илияна Йотова смята, че още преди 5-6 години е трябвало да се реагира много остро на всякакъв опит страни като България и Румъния да се третират като страни от втора ръка. „За мен винаги е имало едно задължително изречение, че съм против двойните стандарти в Европа“, каза тя. Евродепутатът обясни, че преди няколко седмици е излязъл доклад за нивото на корупция в страните-членки, според който страната ни има много високи нива на корупция, но не е единствената. „Към другите страни обаче не се проявява същото отношение по темата еврофондове. И това е така, защото има хора, които ние ползваме като говорители, чужди колеги от чужди делегации, които в навечерието на изборите, за да петнят името на страната. Има и българска помощ в тази кампания. И на трето място, защото няма национален сговор по този въпрос. Затова е много важно какъв ще бъде следващият отбор на България, който ще отиде в ЕП. Освен европейските политики, които ще прави, да изпълнява и българския мандат“, заключи Илияна Йотова.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола