Десетгодишният гаранционен срок на повечето топломери на радиаторите изтича и абонатите на “Топлофикация” ще трябва да ги сменят. Това предупреди вчера най-големият топлинен счетоводител “Техем”.

Подмяната на 3 топломера и един водомер в двустаен апартамент ще струва 144 лева, а ако абонатът избере уреди с радиоотчитане - 196 лева.

Единствено клиентите на “Бруната” ще минат по-тънко, тъй като техните батерийки се сменят за 8 лева.

Задава се масова смяна на топломери

Макар че споменът за голямото купуване на уреди за радиаторите през 2002 г. е още ясен, 10-годишният гаранционен срок на повечето прибори вече изтича.

Те трябва постепенно да се подменят, съобщи вчера ръководството на най-големия топлинен счетоводител у нас “Техем”. Оттам уточниха, че батерийките на електронните прибори издържат 10 г. и не подлежат на подмяна.

Кампанията обаче няма да засегне всички абонати. В уредите на “Бруната” например батерийките не са запоени и се сменят лесно, уточниха от компанията. За тези потребители подмяната на електронните прибори на десетата година не е задължително.

През т.г. обаче поне 18 200 собственици на жилища ще трябва да платят за нови разпределители (топломери) за радиаторите си, тъй като има опасност старите да изгаснат още следващата зима. А това наистина е опасно за семейния бюджет. При неработещ уред топлинният счетоводител е длъжен да начисли максимално потребление, което на практика ощетява потребителя.

Цените на обикновените електронни разпределители (радиаторни топломери) в момента са почти уеднаквени между различните фирми - между 33 и 35 лева с ДДС и монтаж. Така подмяната на старите прибори с нови от същия вид ще струва в двустаен апартамент с три радиатора поне 99 лева. Сумата достига 144 лева, ако трябва да се сложи и нов водомер (45 лева с монтажа), който би трябвало да се проверява веднъж на всеки 5 г.

Разчетите на “Техем” показват, че около 7% от абонатите ще сменят уредите си т.г. Догодина ще дойде ред на 25-28 %, а през 2012 г. - на над 35 % от потребителите.

Повечето фирми за дялово разпределение предлагат и уреди за дистанционно отчитане. Цената на комплекта за двустайно жилище - три топломера и един водомер, излиза 196 лева, или с 36% по-скъпо от обикновените прибори. Удобството при дистанционното обслужване е, че не е нужно да се осигурява достъп до жилището. Отчетникът стои на улицата и снема показанията от уредите с радиотерминал.


коко бароко
04.03.2010 20:32:34
0
0

Да го духат

Митов
05.03.2010 11:47:42
0
0

Жалко, че никой от журналистите не се е сетил да попита Техем: Защо г-да сте купили този модел разпределители, а не такъв, който да позволява по-евтината подмяна на батерията? За колко лева го купихте и за колко го препродадохте на гражданите? Колко пари спечелихте от тази "операция"? Колко планирате да спечелите от сегашната "подмяна"? Новите разпределители също ли ще бъдат модел, за който след 10 години ще се налага цялостна подмяна или този път ще изберете такива, на които се сменя само батерията? Защо въобще се налага гражданите да си закупуват разпределители, след като абонатната станция е на Топлофикация, сградната инсталация е на Топлофикация? Защо е необходимо паразитното звено топлинен счетоводител?

boris
05.03.2010 11:59:49
0
0

Това е рекет.

бзм66666666
09.03.2010 14:41:25
0
0

Не е рекет,законо е,ама ни искат малко,оти овце се стрижат,нали?РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола