ГРЕТА СТАМЕНОВА
РАДОСЛАВА ГАРИБАЛДИЕВА

Православната църква е традиционна за България, но заедно с нея у нас съществуват десетки други вероизповедания, за които не сте и предполагали.

Всички религии, на които обичайно слагаме етикета, че са секти, най-често работят съвсем легално у нас и се оказва, че са регистрирани според българското законодателство. Хората, които вярват в тях, имат толкова право да практикуват тези религиозни култове, колкото и всички, които се определят като православни християни. Официално в България са регистрирани 127 вероизповедания, установи проверка на “Труд”.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Сред тях има десетки християнски църкви. Една от тях например се нарича “Покров Присвета Госпожа Богородица” и е регистрирана в с. Казашко, Варненско. Вярващите в Града на сините камъни могат да избират между “Църквата в Сливен” и “Добрата църква в Сливен”. В столичния жк “Обеля”, на петия етаж в панелен блок, действа религиозният култ “Време е за жътва”. А в Казанлък дейност развива мисионерският център “Даром сте приели, даром давайте”.

Столичният квартал “Красна поляна” също е важно средище на религиозен живот. Там са регистрирани две вероизповедания - “Планина от огън” и “Филаделфия”.
Редовно по улиците срещаме момчета, облечени в костюми, които носят книги. Това са мормоните. Наричат се “Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в България”. Те са официално регистрирани още през 2003 г. Оттогава всяка неделя в църквата им в София на ул. “Марин Дринов” № 21 между 10 и 13 ч се събират около 120 души. По същото време имат служби и в още 13 български града. Само в София членовете са около 600, а в цяла България достигат 2300. За да спазват Божиите закони, те имат определен начин на живот. Въздържат се от всякакви опияти, дори не консумират кафе и черен чай. Исус Христос не е ял, нито пил вода 40 дни, затова първата неделя на всеки месец не консумират вода и храна 24 часа. От поста са освободени бременните жени, децата, както и възрастните и болните хора. Мормоните кръщават децата си на 8-годишна възраст - по този начин им дават право да изберат дали да се влеят в редиците на църквата.

Самото кръщаване се извършва чрез пълно потапяне за няколко секунди в басейн. Те държат децата им да получат най-доброто образование, но също така ги учат на важни правила и норми на поведение. За мормоните е важно да бъдат в приличен външен вид, облеклото им не трябва да разкрива съблазнителните части на тялото. Освен това не трябва да имат татуировки и пиърсинги. Също трябва да се въздържат от сексуални контакти преди брака. Църквата се издържа изцяло от даренията, като всеки неин член трябва да дари 1/10 от месечните си приходи за поддръжка на църквата. Те даряват също и средствата, спестени от храната от неделния им пост, за различни благотворителни цели.

Друга екзотична религия с доста последователи у нас е тази на Бахаите. Те нямат свещеници и ритуали, освен два задължителни. Единият е когато двама млади искат да сключат брак. Тогава те трябва да поискат предварително разрешението на родителите си. Другият е при погребението.

Равнопоставеността между мъжете и жените при тях е много важна, но ако може да се осигури образование само на едно дете, се избира момичето, защото се смята, че то ще възпитава следващите поколения. Трябва да отбележим, че са “поетапна” религия и вярват, че трябва да постигаме целите си стъпка по стъпка и така ще достигнем до най-висшата ни цел.

Често бъркаме членовете “Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни” (мормоните) със “Свидетелите на Йехова”. Свидетелите също са християни и следват законите на Библията. Вярват, че християнският Бог се казва Йехова и оттам идва тяхното име. Членовете са около 8 милиона в 239 държави, в България са около 2100. За “Свидетелите на Йехова” здравите семейства са в основата на хубавото общество. Те ходят по домовете на хората, защото следват примера на Исус и апостолите, които ходят от село на село и от къща на къща, известявайки добрата новина за Царството. Стремят се да имат добри отношения с хората и избягват конфронтациите. Ако някой иска да се присъедини към тях, е нужно първоначално да изучава Библията година или повече. Чак след това, ако е сигурен, може да стане един от тях. Те са против кръвопреливането, тъй като смятат, че безкръвното лечение има известни предимства и спестява средства.

“Свидетелите на Йехова” ни разведоха в административния център в София и ни показаха начина, по който живеят и работят заедно. Хората, които живеят там, се наричат Бетелово семейство. Всички си помагат и всеки има задължения. Има хора, които се грижат за храната, други за прането, някои за чистотата и поддръжката на сградите. Там се превеждат книгите, които разпространяват и ползват, на 5 езика: български, жестомимичен, ромски (с кирилица), турски и турски с кирилица.

Китайци се покръстиха

Има църкви, регистрирани на етнически принцип. От май миналата година у нас е вписана първата “Китайска християнска църква”. Тя се намира в столичния квартал “Надежда” и е на евангелистка основа. Тъй като повечето китайци не знаеха добре български, с нас разговаря момче на около 12 години, родено в България. То ни каза, че църквата редовно посещават между 50 и 60 души.

По време на литургията им те се молят, изучават Библията, написана с йероглифи, и пеят китайски църковни песни. Тя се води от по-възрастните и мъдри китайци, а понякога идват техни сънародници, които живеят и в други държави като Италия, Испания, Германия или САЩ.

Нямат свои свещеници.

Освен китайската църква, друга на етнически принцип е тази на арменците.
Арменската апостолическа православна църква е доста близка до Българската православна църква, но все пак съществуват някои разлики. Една от тях е, че арменците празнуват Бъдни вечер на 5 януари, а Рождество Христово - на 6 януари. Великден празнуват заедно с католиците.

При тях постите са по-строги, като те не консумират дори риба и млечни продукти.Също постят и по една седмица преди всеки по-важен църковен празник.

Арменската църква у нас е клон на автокефалната църква в родината им.

Кришнарите не пият кафе, не ядат риба

“Oбществото за кришна съзнание” е религия, в която хората се стремят чрез медитация да открият себе си и да стигнат до Бог. Последователите спазват множество ритуали. Всеки ден повтарят своята мантра: “Харе Кришна, Харе Кришна; Кришна, Кришна, Харе, Харе; Харе Рама, Харе Рама; Рама, Рама, Харе, Харе.” Според тях, ако човек повтаря светите имена на бога, това е достатъчно, за да се пречисти.
Преди да ядат, те предлагат храната си на Божествата, защото по този начин тя се освобождава от кармата си.

През деня се занимават с разпространението на книги.
Няколко пъти седмично се събират всички заедно и изпълняват мантрата си в продължение на часове със съпровода на музикални инструменти. Тези сбирки в малка къща на ул. “Жолио Кюри” се посещават от около 25 души, като сред тях има и деца. Последователите на кришна обществото спазват четири основни принципа: не играят хазарт; не вземат никакви интоксиканти, защото не трябва да са превъзбудени, включително кафе и черен чай; не ядат месо, риба и яйца; не извършват незаконни сексуални отношения. Всичко това правят, за да постигнат своите четири цели в живота: да следват законите на бога; да използват правилно живота; да получат сетивно наслаждение; да се освободят от материалните страдания.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола