Данни за български милионери, които имат влогове в швейцарски банки, иска Националната агенция по приходите (НАП) от германското финансово министерство.

През миналата седмица стана ясно, че Германия е готова да плати за крадена информация за сметки на свои граждани в Швейцария. В извадката обаче били данните и на спестители от други националности, включително българи.

Ако получи информацията, НАП ще прави ревизии, за да осветли източника на българските авоари. Скритите доходи ще бъдат обложени, а ако се окаже, че са избегнати данъци в особено големи размери, наказанието ще бъде затвор. България не е склонна да плати на Германия за данните.

8 години затвор заплашват българите със скрити пари в данъчния рай

България иска информация от немското финансово министерство за банкови сметки на българи в т. нар. данъчен рай - Швейцария. За целта изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов е изпратил писмо до германските власти. Поводът е съобщение от Берлин, че се предприемат действия за получаване на данни за банкови депозити на германци в швейцарски банки. През миналата седмица стана известно, че на Германия е предложен диск с откраднати данни на германци, които държат пари в Швейцария. Дискът щял да струва на немските данъчни власти 2,5 млн. евро. Срещу тази цена обаче те могат да съберат 400 млн. евро от неплатени налози. Швейцария реагира остро на подобна “покупка” от страна на Германия. Германският канцлер Ангела Меркел обаче застана твърдо зад намеренията на данъчната си администрация. Дискът съдържа данни и за граждани на други държави, има и на българи, казаха от НАП. България няма да предлага на Германия пари за вторична продажба на данни, но имаме готовност да пратим наш човек в Берлин, който да води преговори, научи “Труд”.

През 2008 г. Германия купи диск с данни за сметки на свои граждани в Лихтенщайн. Въз основа на тях в немската хазна влязоха 180 млн. евро. Тогава България поиска информация за нашенци, но молбата остана без отговор. Ако сега получим данни, ще започнат ревизии, заканиха се от НАП. Оттам припомниха, че максималната присъда за укриването на данъци в особено големи размери - над 12 000 лв., е 8 години затвор.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола