Болни вени са причина за развитието на множествена склероза (МС) при около 90 % от болните. Това показват резултатите от революционно проучване на италианския лекар Паоло Замбони (то е извършено през 2008 и 2009 г.). Чуждият учен е премахнал венозния проблем вече при 65-има пациенти с тази диагноза и повечето от тях са получили значително подобрение.

“Това е невероятен шанс за спасение на хората с множествена склероза”, съобщи доц. Лъчезар Гроздински, специалист по флебология (науката за вените) и ултразвукова диагностика от Националната кардиологична болница в София. Той и още петима негови колеги са сформирали работна група, която е изследвала 30 българи с МС. И е започнала да прилага италианския опит в лечението.

Над 5000 българи живеят с тежката диагноза множествена склероза. Това е възпалително заболяване на централната нервна система, при което се разрушава обвивката (т.нар. миелинова) на нервите и се блокира предаването на импулсите им. Така се развиват парализи и слепота. Най-ужасяващото е, че болестта “напада” младите хора.

Доскоро се считаше, че множествената склероза е автоимунно заболяване, вероятно причинено от вирус, при което се наблюдава и наследствена предразположеност. Но основната причина за появата на МС остава неизвестна. Оттук идват и сериозните проблеми с лечението и профилактиката.

Италианският доктор Паоло Замбони е открил, че при болните от МС се открива стеснение на шийните вени, което пречи на оттичането на кръвта от мозъка. И този венозен застой, който способства за нахлуване и натрупване на токсични вещества в мозъчната тъкан (като желязо например) създава условия за развитието на тежката болест. Д-р Замбони не спрял дотук. При група от 65-има болни той разширил с балон стеснението на шийните вени, след което повечето от пациентите получили подобрение.

“Първите изследвания, които извършихме в България в две специализирани болници с цветен ехо-доплер и компютърна томография (флебография), потвърдиха наличието на венозна патология (б.р. проблеми) - вероятно вродена, при болни с МС”, обясни доц. Гроздински. И добави, че с колегите му са разработили протокол за изследване на болните с тази диагноза. А то включва и балонно разширение или поставяне на стент на описаните стеснения на вените.

“На практика лечението е безопасно и не могат да се очакват усложнения. Идеята е, че премахвайки причината за възникването на МС, ще настъпи подобрение и ще бъде спрян прогресиращият ход на заболяването”, обясни доц. Гроздински. Новата терапия не изключва противовъзпалителното лечение, извършвано и към момента от невролозите.

“Възможностите на съвременната флебология, включително и на българската, за диагностика и ефективно лечение на венозните заболявания, откривани при хората с МС са големи! И вероятно ще можем да помогнем на хилядите пациенти”, каза още доцентът.

Работната група от българските учени, които търсят спасение на тежкоболните хора, са: д-р Иво Петров, зам.-директор на болница “Токуда”, и колегите му доц. Кирова и доц. Стайков, д-р Драмов и доц. Вълчева от Националната кардиологична болница.

Преди броени дни д-р Иво Петров, специалист по ендоваскуларна терапия (б.р. вътрешновенозна), извърши първото успешно поставяне на стент на болен с диагностицирана от научната група МС. Ранните резултати са повече от обнадеждаващи.


goоуст ьььь
29.01.2010 09:30:35
0
0

лицето Гроздински, 1. не е доцент, щото няма труд и процедура изобщо като хората, 2. е едно жадно за слава и власт лице което се опитва да избуи където може, само и само да е начело на нещо....

пациент Клара
07.02.2010 21:33:47
0
0

Хора, пациенти НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ! Този е един зъл шалатанин! Той нищо не може да лекува! Само лъже пациентите и им взима пари под масата и де облагодетелства от човешкото нещастие! Дано да се занимаят с него съдебните власти! Само преди 3години беше изгонен от друта болница за корупция.

емето
16.02.2010 13:49:23
0
0

0888758058

Даринка
22.04.2010 14:16:26
0
0

Как лекува професора, по какъв начин? За колко дни МС , а вие като несте доволни по какъв начин се лекувате? Моля пишете ми, аз също съм болна от това заболяване.3 години си бия интеферони бях на ребиф , авонекс и немога да кажа че нещо са ми помогнали. Сега от здравната каса още не са ги отпуснали, все ми връщат документите за нещо. Незнам докуга ще се подиграват с нас. Моля пишете ми, кой от какво е получил подобрение. Благодаря Ви много предварително! Желая на всички здраве и да нямате проблеми!

Цвета
19.05.2010 15:35:47
0
0

Коментарите Ви са доста некомпетентни и целенасочени към некомпетентните.Паоло Замбони е реална фигура сред медиците, има пъбликации в интернет мрежата.Даже подготвят експеримент, така че не е зле преди да коментирате да се поинтересувате.Учудва ме че толкова бързо има реакция у нас дори.Февруари месец,никой не бе чувал за него дори,така че трябва да се радвате, че наши медици са реагирали толкова бързо.Просто съм ужасена , от какво общество съм заобиколена.

Цвета
19.05.2010 15:37:02
0
0

Коментарите Ви са доста некомпетентни и целенасочени към некомпетентните.Паоло Замбони е реална фигура сред медиците, има пъбликации в интернет мрежата.Даже подготвят експеримент, така че не е зле преди да коментирате да се поинтересувате.Учудва ме че толкова бързо има реакция у нас дори.Февруари месец,никой не бе чувал за него дори,така че трябва да се радвате, че наши медици са реагирали толкова бързо.Просто съм ужасена , от какво общество съм заобиколена.

драгомир
27.10.2010 11:33:42
0
0

болен сам от 1998година

Стоян Киров
05.11.2010 08:20:52
0
0

Откриха че съм болен от МС през 2005г. От тогава получавам по 1 пристъп на година. Винаги е свързан с ОВИ на дихателните пътища. За профилактика свиря на барабани. Помага. Подобрява ми кръообръщението и тонуса. Имам два шипа на врата. Заинтригуван съм от статията. Надявам се да се оправя, ако ми излекуват стесненията при шиповете.

krasimir ivanov
12.11.2010 17:07:12
0
0

zdr , maika mi bolna ot MS , kak mojem da se svirjim s vas ???/

драгомир
16.11.2010 14:44:24
0
0

някои хора пишат само глупости.като си направя станирането на вените тогава и само тогава ще се надявам на положийелен ефект и ще мога да си кажа мнението.сега работя,и си бия инжекции с интерферон.БЕТАФЕРОН от който съм доволен.и копаксон съм бил.касата ми спря бетаферона през 2003г. после минах на копаксон 2г.след това на изпитващи лекарства и се влоших.запо4нах сам да се лекувам,но и така нестава.от тая годин съм пациент във ВМА болница,но ще се подложна процедурата.1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола