България е най-изостанала от всички страни членки на Европейския съюз по отношение на усвояване на еврофондовете. Това каза Жан-Мари Сейлер, директор в Главна дирекция “Регионална политика” в Европейската комисия в началото на петото заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка. Според Сейлер изоставането се обяснява с факта, че България е нов член на ЕС и още няма опит. “Резултатите обаче не са добри”, категоричен беше той. Вече сме в средата на програмния период 2007-2013 година, а при големите инфраструктурни проекти има забавяне. Откакто новото правителство е на власт, процесите са по-бързи, но не достатъчно, коментира еврочиновникът.

“ЕС има едно много строго правило - средства се отпускат за ограничен период от време. Ако парите не се усвоят в този период, ние си ги вземаме обратно”, каза Сейлер. За следващия период 2014-2020 г. решението кой колко ще получи ще зависи и от сегашната усвояемост, обясни той. Въпреки забавянията по оперативните програми “Транспорт” и “Околна среда” има напредък по магистрала “Тракия” и строежа на софийското метро, каза Сейлер.

Разплащанията на еврофондовете закъсняват сериозно, призна секретарят на съвета за управление на средствата от ЕС Юлиана Николова.

“Едно от министерствата, които бавят парите на бенефициентите, е регионалното”, каза тя.

Към началото на 2010 г. по 7-те оперативни програми са изплатени близо 208 млн. евро. От тях над 106 млн. евро са платени за петте месеца от управлението на кабинета “Борисов”, показва справката на финансовото министерство. Въпреки това усвояването на средствата е едва 2,6% за три години. През януари обаче се очаква рекордна усвояемост, съобщиха от министерството. До края на месеца в икономиката ще се налеят 700 млн. лв. от еврофондовете и националното съфинансиране.T

Цвета ДИНКОВА


jancho
15.01.2010 20:45:42
0
0

Ами как няма да сме. Когато и да искаме пари за бизнеса винаги няма защото не си мой човек.А ако изобщо пък те попитът за какво , ти задават куп идиотски въпроси без стойност. А прищявките са башка.Няма да има в скоро време бизнес в БГ-я докато се дават парите по системата мой човек. А пък искат проекти които струвът хиляди и на всичко отгоре да си Господ за да знаеш какво ще се случи след 10 години. Пълна измет.Вечно ще сме си презирани от всички и най вече от самото ни племе бездарно.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола