Премиерът Бойко Борисов има готов резервен кандидат за еврокомисар, ако външната министърка Румяна Желева не бъде одобрена. Това стана ясно вчера от изказването му в кулоарите на парламента.

Думите му провокираха кулоарните слухове, че най-вероятно той имал предвид настоящия министър на отбраната Николай Младенов. Но можело и да е шефът на евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев.

“Никой не е разговарял с мен”, категоричен бе военният министър на въпрос дали той е резервният вариант. После се пошегува: “Само за кмет на Велико Търново не съм спряган. Имам си достатъчно грижи и работа, за да си търся други забавления.”

Борисов все пак смята, че вероятно няма да се стигне до план Б. Той вярва, че окончателното решение ще е в полза на Желева. “Разговарях снощи (във вторник - б. р.) до много късно с колеги от ЕНП, които считат, че тя се е представила добре. Че в този капан, в който са я вкарали, е реагирала максимално”, каза той. На уточняващия въпрос дали все пак не е допуснал кадрова грешка, като я е предложил за еврокомисар, премиерът отвърна: “Мисля, че не.” “Нека да поздравим БСП за подривната дейност - те винаги са били добри в тази посока, неслучайно са взривявали църкви, правили са лагери” - каза още Борисов, давайки да се разбере, че смята червените за основни виновници за скандала с Желева.

“От няколко месеца знаехме как работят срещу нас. Но това ме амбицира, защото решиха на всяка цена да бламират кандидата на правителството”, заяви премиерът. И допълни, че дори не са успели да го ядосат, гледал на тях със съжаление и снизхождение. “Радвам им се, че се мъчат по този начин”, каза той.

“Ще се пошегувам с тази народна поговорка, че в ада на българския казан не слагат дяволи да пазят, защото самите българи се теглят в него”, каза премиерът, но видимо не му беше до шегички.

“Има много по-трагични еврокомисари, но никога техните държави не им създават проблеми, а ги подкрепят. Точно обратното - подпомагат ги, толерират ги”, допълни Борисов.

На няколко пъти той се обърна към БСП и НДСВ с думите, че “на жените не се правят такива работи”.

Според него единственото, което са могли да извадят срещу Желева, е “мним конфликт на интереси на фирма, която не е работила” (виж по-горе).Борисов обясни, че откакто Румяна Желева е в екипа му, не е забелязал да има никакъв конфликт на интереси.

Премиерът заподозря БСП, че завижда на успехите на правителството в борбата с организираната престъпност и затова атакува дипломат №1.

“На тях това не им харесва, че толкова знакови фигури са вече в карцерите, че всеки ден провеждаме арести”, обясни министър-председателят.

Самата Желева, която във вторник по време на изслушването в Европарламента бе цялата в бяло, вчера дойде на редовното заседание на Министерския съвет облечена в черно. Въпреки това бе дори пресилено усмихната, а на излизане спря за секунди пред журналистите.

Българските власти вече подготвят документите на Желева, поискани от евродепутатите. От родния й град Нова Загора за Брюксел вчера замина свидетелството й за съдимост, което показва, че кандидатката не е била клиентка на Темида.

ЕМИЛИЯ КАРААБОВА

Кандидатката за еврокомисар Румяна Желева: Не обмислям да се оттеглям в момента

На излизане от Министерския съвет външната министърка и кандидатка за еврокомисар Румяна Желева отговори на няколко въпроса:

- Г-жо Желева, чувствате ли се жертва на българската опозиция?

- Вижте, нека да изчакаме само да приключи проверката на правната комисия към Европейската комисия, на правната комисия към Европейския парламент, и тогава да говорим отново.

Просто в момента...

- Има ли вариант да се оттеглите?

- Не би могло да бъде коректно да правя каквито и да е повече изказвания.

- Обмисляте ли да се оттеглите?

- Нищо не обмислям в момента. Трябва да изчакаме това, което поиска всъщност комисията по развитие.

- Каква е процедурата? Кога ще получи комисията отговори?

- Ммм! Когато ги изготвят. Смятам, че до 19-и трябва да са готови така или иначе с правните становища, за да може след това комисията да вземе решение.

Иван ДИМОВ

ЕНП ще я брани

Европейската народна партия (ЕНП) обяви вчера, че ще брани застрашената кандидатура на Румяна Желева и заплаши да скъса на изслушването му в понеделник словашкия кандидат - социалиста Марош Шефчович.

“Тя не получи честно отношение”, каза евродепутатът от ЕНП Джозеф Сайер. “Това не отговаря на стандартите на този парламент. Срещу нея започна лов на вещици”, добави той. Сайер ще се бори Шефчович да не стане комисар по административните въпроси, за какъвто е номиниран. Той го обвини, че на конференция през 2005 г. нарекъл ромите в страната си “експлоататори на системата за социално подпомагане”.

Световните медии: Енергична и нестабилна

Изслушването на българската кандидатка Румяна Желева влезе в най-авторитетните чужди издания вчера, като оценките бяха преобладаващо критични. “Европейският парламент проваля Желева”, “Утвърждаването на българската комисарка виси на косъм”, писаха германските вестници. Те широко коментират публикацията във “Файненшъл таймс Дойчланд”, изобличила скриването на истината за фирмите на Желева. “Ханделсблат” пише, че резервният план на премиера ни е Николай Младенов, а “Ди Велт” обяви кандидатурата на Желева за провалена. “Тя се представи като енергична, понякога нестабилна, но показа силно желание да подобри готовността на ЕС при бедствия”, отбелязва “Файненшъл таймс”. “Ню Йорк таймс” подробно разказа за случилото се в залата на изслушването и заяви, че българката се е изправила пред “бурна сцена”. Електронното издание “Ню Юръп” постави на Желева оценка 1,5 от 5 възможни звездички за представянето й.

Френският “Фигаро” не пропуска, че тя не е дала задоволителни отговори на въпросите, поставени конкретно върху ресора й.

“Резервирани сме”, цитира АФП водещата прослушването, евродепутатката Ева Жоли. Членовете на ЕП не могат да наложат вето върху един кандидат, но могат да блокират гласуването на цялата комисия анблок, добавя агенцията.

Представянето - под стандартите

БРЮКСЕЛ - Европейските депутати, изслушвали кандидатката за еврокомисар Румяна Желева, готвят отрицателна оценка за нея, която ще изпратят на шефа на Европарламента и лидерите на групи в понеделник. Това личи от кореспонденция между тях, с копие от която ВАЦ разполага. Ето част от констатациите в нея:

* “Желева показа липса на яснота и не можа да отговори на въпросите в големи детайли, показвайки се не много добре брифирана.”

* “Тя каза, че нямала “нищо да крие”, но не отговори на специфичните въпроси за компаниите, с които е била свързана, и специфичните дати, когато е прекъснала връзките с тези компании.”

* “ЕНП и Алиансът на либералите и демократите настояха, че нейното представяне е било повлияно от “стресовата” ситуация в залата, т.е. - от разпространяваните документи по време на срещата и истерията около въпросите за нейните финанси.”

* “ЕНП заяви, че по същество нейното представяне беше близко до това на Ащън, т.е. отговорите й бяха “непълни”. Берман (Тайс Берман холандски евродепутат социалист - б. р.)подчерта, че трябва да съдим за Желева просто от нейното представяне и да не я сравняваме с други - ако тя не е могла да устои на такъв натиск при изслушването, тя няма да може да издържа на натиск и при хуманитарни кризи.”

* “Всичкидруги групи, включително европейските консерватори-реформисти, се съгласиха, че нейното представяне е под всякакъв стандарт - показала е слабо познаване на портфейла, на текущите хуманитарни операции на ЕС, слаби управленски умения и никакво ясно виждане за нейната бъдеща роля.”

* “Ще бъде изпратено писмо до кабинета на Барозу, искащо нови уверения за нейната финансова декларация.”

Веселин ЖЕЛЕВ

Цецка Цачева: Беше блестяща

“Румяна Желева се представи блестящо и показа задълбочена подготовка.” Така шефката на парламента Цецка Цачева коментира изслушването на кандидатката ни за еврокомисар.

“Ако бях на мястото й, щях да отделя много повече време за подготовка.” Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него било очевидно, че е имало организирана атака срещу Желева и тя единствена е била нападната от собствената си страна, което “не ни прави чест на всички”. Костов не се ангажира с оценка дали Желева се е представила най-зле сред кандидатите.

“Дебатите за български еврокомисар и качествата му трябваше да бъдат проведени в България”, каза евродепутатката от СДС Надежда Нейнски. Тя подчерта, че отговорността за номинацията е на правителството, а решението дали Желева ще е еврокомисар е на комисия.

Синият лидер Мартин Димитров пък рече: “На мен ми се искаше Желева да е по-подготвена”, но също осъди атаката срещу нея.

Червени и жълти са саботьори, твърди Сидеров

“Евродепутатите от НДСВ и БСП са се държали саботьорски спрямо българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева.” Това обяви в парламента лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който единствен защити тезата на премиера Бойко Борисов за виновниците за представянето на кандидатката ни пред Европарламента. Сидеров обвини предишната власт, че с “подлите си умишлени действия” пречели на европейския път на България.

Лидерът на “Атака” сякаш е забравил какви ги вършеше в Европарламента неговият депутат Димитър Стоянов.

В Страсбург още си спомнят как обиди с расистки коментари унгарската евродепутатка от ромски произход Ливия Ярока.

НДСВ се разграничи от Първанова

Налагаше се да се задават на Желева въпроси, които вече са задавани, коментира вчера жълтата евродепутатка Антония Първанова пред агенция “Фокус”. Според нея най-големите гафове на Желева били, “че ще преговаря по кризата в Аденския залив, но очевидно не се сети, че става въпрос за Сомалия, а там правителство няма”. “Желева предложи да обучава изнасилените жени, които са над 1 млн. в Конго, което предизвика учудване. Предложи да бъдат използвани талибаните като инструмент за доставяне на хуманитарна помощ в Афганистан, което предизвика усмивки”, добави Първанова. От НДСВ реагираха, че изявата й не е била съгласувана с централата. Като човек, който вече 20 г. участва активно в прокарването на български кандидатури за различни международни позиции, съм дълбоко огорчен от това, че видях българи да участват в комплот срещу българин на международния терен, коментира ексвъншният министър Соломон Паси. И добави: “България и без това има трудности да прокарва свои кадри на международни постове и в това отношение, ако ние самите си пречим, не би трябвало да очакваме друг да ни помага”, каза още Паси.

Той не пожела да даде оценка на представянето на Желева на изслушването в Европейската комисия, защото не е запознат с представянето на другите кандидати. “Но смятам, че каквото и да е било представянето, не е работа на българите да намерят неговите слаби места”, посочи Паси.

В декларациите й има сериозни разминавания

Румяна Желева е прехвърлила дяловете си в “Глобал Консулт” ЕООД - Бургас на 9 април 2009 г. пред нотариус Милена Илчева, рег. №257. Желева продава 200 дяла на Ивета Колева за 2000 лева, сочи договорът за прехвърляне, с копие от който “Труд” разполага. На тази дата Желева прекратява участието си във фирмата.

Други 300 дяла тя продава на Светослав Донев срещу 3000 лева.

От отчета за приходите и разходите за 2007 г. става ясно, че фирмата не е извършвала реална дейност.

* Българският закон за предотвратяване на конфликт на интереси не изисква евродепутатите да подават декларации. Щом става министър, Желева е попълнила бланка, в която е написала, че 12 месеца преди избирането си е била член на орган на управление на търговско дружество. Тук данните са съвсем коректни.

* Като евродепутатка Желева подава имотна декларация пред Сметната палата на 30 април 2009 г. В нея тя е записала, че през цялата 2008 г. не е притежавала дялове от дружества.

Предходната й декларация - подадена през 2008 г. за периода 1 януари - 31 декември 2007 г., изрично упоменава дялове в “Глобал Консулт” ЕООД.

Тъй като Желева напуска фирмата чак през 2009 г., излиза, че най-скорошната й декларация (за периода 1 януари - 31 декември 2008 г.) не е коректна, тъй като тези обстоятелства са пропуснати нарочно или неволно.

* Като член на Европейския парламент в Страсбург Румяна Желева подава декларации за финансови интереси, които се пазят в регистър на квесторите. Според правилника на институцията тези документи трябва да са достъпни публично през интернет и затова се публикуват под имената и снимките на евродепутатите на сайта на органа. Желева обаче напуска Европарламента това лято, за да стане министър, и декларацията й е изтрита. Интернет медията Euractive обаче пусна и двете декларации на Желева пред Европейския парламент - от 1 юни 2009 г. и от 14 ноември 2007 г. Подписани съответно след двете й избирания. В тях тя не декларира длъжности и възмездни дейности въпреки участието си в “Глобал Консулт”, което може да се смята за сериозен пропуск. Това не означава обаче автоматично, че правомощията на Желева като евродепутатка трябва да бъдат прекратени.

* Румяна Желева трябваше да попълни и декларация за интереси като кандидат-еврокомисар. В нея тя е оставила празна графата “дялове във фирми” - този път съвсем правилно, защото вече е напуснала дружеството.

БСП: Резултат от инат

“Изслушването на Румяна Желева прозвуча тъжно!” Такава оценка даде вчера бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев на изявата на българската кандидатка за еврокомисар в Европейския парламент (ЕП) във вторник.

Според Станишев “отговорността за номинирането на Желева и за ресора, който беше предложен на България от Европейската комисия, е изцяло на министър-председателя”.

Соцдепутатът Михаил Миков пък нарече впечатлението от изслушването на Желева в Брюксел “резултат от ината на премиера, който сам я избрал за този пост”.

Евродепутатът социалист Евгени Кирилов смята, че Желева се е представила по-слабо, отколкото той е очаквал. Тя трябвало в самото начало да “отметне темата” с конфликта на интереси, като даде конкретен отговор. Колегата му Кристиан Вигенин настоя за нов кандидат.


Ostap
13.01.2010 21:32:11
0
0

Голям позор за всички и Бойко Борисов.С две думи оценката на Румяна Желева е некомпетентност и лъжи.Вие българските медии сте пък толкова сервилни и фалшиви, че засега можете само да гледате какво правят чуждите медии.

bruna
14.01.2010 01:39:06
0
0

Niama zashto da se vini Purvanova,Geleva e triabvalo da se podgotvi dobre,tova ne i e BG parlamenta da i se ligaviat i radvat,kato G-ga Catcheva.Vse pak tova e Evroparlamenta...

hi-chao
14.01.2010 01:48:42
0
0

"...“Но смятам, че каквото и да е било представянето, не е работа на БЪЛГАРИТЕ да намерят неговите слаби места”, посочи Паси...". Тактично! Това същото е работа на евреите(вероятно българските).

Витошка 2
14.01.2010 06:26:08
0
0

Като му гледам кадрите, не е лошо да подготви и план С. Очаква се в скоро време същото да се случи и с голяма част от лакомите му депутати.

От Шопа
14.01.2010 11:24:46
0
0

А. Първанова, М. Кунева и другите БКП "евродепупатки" са от онези 3,5 милиона българи, с промити от "тошовщината" мозъци, дресирани да завиждат, да мразят, да доносничат, да пречат на другите и да се ръфат помежду си, вместо да работят за благото на Родината. Срамота и за Симеон, че има такива сътрудници!

Krasimir
14.01.2010 12:36:29
0
0

No kajete mi gospoda, v koia strana komunistite ne sa divaci i varvari ?!!!?

джиджи
14.01.2010 14:20:26
0
0

и на мен представянето на г-жа Желева не ми хареса особено, но смятам, че е под всякаква критика поведението на Първанова и БСП. Отново се почувствах разочарована,че съм българка.

Ясновидец
14.01.2010 15:43:06
0
0

По планове А, Б и В на Борисов ето един стар виц с ново звучене за това, какво го чака българския премиер (и протежето му Желева) : "Хванали някакви бандюги французин, руснак и българин. На всеки поискали откуп от 100 хиляди. Ако откаже имал избор - да изближе 1 кило сол или 100 тояги на голо. Французинът платил откупа и го пуснали, руснакът избрал солта, изблизал я и си тръгнал по живо по здраво. Българинът се почесал в колебание какво да прави и избрал тоягите. Налагали го, пъшкал, пищял, налагали го, пъшкал, пищял и на 98-мата тояга извикал: "Олеле, спрете, не издържам повече, давайте солта". Заблизал той солта, близал, повръщал, близал, повръщал; на 998-мия грам сол извикал: " Олеле, не мога повече. Ето ви 100 хиляди и ме пускайте."

оху боху
14.01.2010 20:32:36
0
0

Ало,Джиджи и останалите "велики антикомунисти" или не знам какво си, ами тогава защо хващаме разни Маргини, Хамстери и други тем подобни? Те просто си управляват фирмите по начин, който им е удобен, също както Р.Желева!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола