МОСКВА - Най-накрая бяха разкрити подробности около смъртта на първия съветски космонавт Юрий Гагарин, съобщи британският вестник “Телеграф”.

Гагарин е първият в историята на човечеството, който полетя в Космоса на 12 април 1961 г. с космическия кораб “Восток 1”. Досега причините за ранната му смърт по време на учебен полет със самолет през 1968 г. са били противоречиви. Официални документи за гибелта му, когато той е едва на 34 г., не са били публикувани. Това е и причината пенсионираният полковник от ВВС на СССР Игор Кузнецов да прекара последните 9 г. заедно с група авиоспециалисти в търсене на отговор на този въпрос.

Гагарин и неговият инструктор Владимир Серьогин извършвали тренировъчен полет с изтребител МиГ-15 във Владимирска област. Според версията на екипа на Кузнецов в един момент Гагарин установил, че системата за подаване на въздух под свръхналягане в кабината не е напълно затворена, а те вече се били издигнали на около 3000 м височина. Двамата веднага трябвало да се спуснат, но в паниката си, която се оказала и основната причина за гибелта им, те пикирали прекалено рязко и в резултат загубили съзнание. Самолетът полетял надолу и се разбил на 27 март 1968 г. в района на с. Новосьолово, на 18 км от град Киржач, във Владимирска област. И двамата загубили живота си.

Според Кузнецов по това време Гагарин и Серьогин едва ли знаели какви последици за организма може да има спускането с такава голяма скорост. Експертите са прегледали стотици страници документи и са убедени, че с откритието си най-накрая ще сложат точка на мистерията, съпътстваща смъртта на космонавта. “Никой освен нас не знае какво всъщност се е случило” - твърди той. “Ние трябва да кажем на хората ни и на международната общественост истинската причина, поради която първият космонавт на света загина.” Кузнецов също вярва, че някой е оставил отдушника отворен. Досега се е смятало, че самият Гагарин е последният човек, бил на самолета два дни преди трагедията. Според изследванията на екипа обаче други пилоти са симулирали полет на изтребителя и може те да са забравили отдушника отворен.

До този момент са били лансирани най-различни версии за смъртта на Гагарин. В някои конспиративни теории се твърди, че той е бил пиян и това е довело до катастрофата. Според други заради популярността си той си навлякъл омразата и завистта на тогавашния лидер на СССР Леонид Брежнев и “инцидентът” бил дело на правителството. Трети пък смятат, че в близост до изтребителя минал друг самолет, което станало причина двамата да загубят управление над него.

Гагарин е роден на 9 март 1934 г. в с. Клушино, Смоленска област. Той остана в историята като първия човек, излетял в Космоса и обиколил Земята.


Виктория
24.12.2010 09:32:28
0
0

аз много се вазхищавам на Юрий Гагарин сега гледах видео в което руснаците казват, че първият космонафт бил обит нарочно.Но баба Ванга е казала, че Юрий е бил отвлечен от извънземни за да изследват мозъка му и да преценят какво може да направи за тяхната планета. Баба Ванга е твърдяла,че Юрий все някой ден ще се върне.

Красимир
09.04.2011 02:02:15
0
0

А Ванга не казва ли ,че не е лошо да се обърне внимание на граматиката ?

Кан iYi
12.04.2011 16:31:22
0
0

Предполага се, че в един вестник ще има редактор. За да допуска материали, които не са пълни с безмислици. За всеки който се е качвал на планина или самолет е известно, че посочената височина не е опасна за човека. Парашутисти скачат от 4000м височина без необходимост от добавъчен кислород. Скачат и падат свободно до 1000м височина без да губят съзнание. Що за дивотии пише в този пасквил?!?

Оппа
12.04.2011 17:57:18
0
0

Врели-некипели. Ей сега скачам от 6-тия етаж трупешката, ако Гагарин е загинал така. Как е възможно да се вярва, че е имало неизгорели късове хартия около самолета, а телата на 2-мата пилоти били напълно изгорели. Как може да открият всяка частица от самолета, а да не открият никаква следа от тях, с изключение на "малка част" от куртката на Гагарин.

Оппа
12.04.2011 17:58:20
0
0

Всички знаем, че след смъртта на Сергей Павлович руската космическа програма поема в грешната посока да се гони Луната, вместо истинската цел на Главният конструктор и неговата детска мечта - Марс. Тази фантастична дори и за днес 50 години по-късно идея е щяла да бъде постигната още през 1974. Всеки един от близките, приятелите, инженерите и конструкторите на Корольов е твърдо убеден, че ако той не е бил застигнат от смъртта на едва 59 г. е щял да изпълни тази фантастика.

Оппа
12.04.2011 17:59:03
0
0

И не защото е бил мечтател, както сам твърди за себе си (и най-големият ум в историята на човечеството по мое скромно мнение), а защото всичко което е поискал, го е изпълнил. И е знаел много добре как да достигне Марс и е работел целенасочена в тази посока без никакви колебания. И докато Хамериканците са правели циркове около кацането на Луната, съм сигурен, че Гагарин щеше да си пие водката на Марс, а нямаше да се прилуни неуспешно с Н1, което е истнската причина за смъртта му, което твърдят всички запознати руски, а и не само, военни пилоти изпитатели и космонавти от онова време.

niakoisi
27.05.2012 00:28:22
0
0

Толкова умен и хладнокръвен човек като него едва ли ще се провали при обикновен полет с изтребител.Склонна съм да допусна версията за неуспешен полет в космоса поради не съвършената тогавашна техника на руснаците.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола