Гангстери, тормозили хората не само с отвличания, но и с автокражби и грабежи от 20 г. насам, бяха арестувани вчера при операция "Наглите 2". Виж видео и снимки в галерията.

Петима души задържа полицията като продължение на акцията срещу бандата. Сред тях са и двама братя от столичния кв. "Дружба", крали коли още под командването на убития висаджия Димитър Димитров-Маймуняка. При ареста им в ръката бе прострелян командос от отряда на баретите.

Гребеца изпял за 7 отвличания

“Знам за 7 отвличания, ще ви кажа за всичките.”Това заяви вчера пред съдия един от “Наглите” - Любо Симеонов-Гребеца. Това стана само часове след като бяха заловени още петима от бандата за отвличания.

Операция “Наглите 2”: Атака на 7 адреса. Стрелба. Ранена барета. Още петима с белезници. Нова къща на ужасите. Гараж, в който разменяли колите, в които били вързани пленниците.

Мащабната полицейска атака стартира точно в 6 ч вчера в цяла София - пет дни след операция “Наглите 1”, в която бяха задържани 26 души, заподозрени за серия похищения.

Тежковъоръжени командоси от СОБТ щурмували седемте адреса едновременно. По пижами и бели гащи били заловени четирима - братята Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков-Павката и Кирил Кирилов-Монтанския.По обед беше арестуван и още един - Цветозар Славчев-Цуро. Той бил охранител, ролята му в бандата била да подава на тарторите информация за бъдещи жертви.

Братя Лебешковски се съпротивлявали яростно на баретите. В боричкането проехтял изстрел. Командос бил прострелян в дясната китка.

Костиците на един от пръстите му са раздробени, но опасност за живота му няма, казаха лекари. “Състоянието на ранения полицай е стабилно. Той е мъжко момче, корав е”,заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев, който посети командоса в болница.

Кирил Кирилов-Монтанския бе сред арестуваните при първата акция. Той бе пуснат след 24 часа обаче, за да бъдат събрани срещу него достатъчно доказателства.

Братя Лебешковски са известни в кримисредите още от борческите години, когато били в бригадата на бившия бос от ВИС Димитър Димитров-Маймуняка.

Павел Петков-Павката бил осъден за кражби на коли и лежал на лек режим. Но вместо да си стои зад решетките в “Казичене”, той пазел пленници и в свободното време ремонтирал къщата си.

“Петимата нови арестувани са хора, които пряко са участвали в престъпленията и са изпълнявали поръчки на основното ядро на групата. Ако нямахме доказателства, нямаше да има “Наглите 2”. Престъпленията на тези хора са в палитрата на целия Наказателен кодекс - кражби, въоръжени грабежи, наркотици, докато се стигне до отвличания”, обясни Калин Георгиев.

Гребеца беше доведен към 11 ч в Съдебната палата. Изглежда след разговора си с магистрати той решил, че е по-добре да натопи съучастниците от бандата, отколкото да лежи 15 години.

Пред съдия от Софийския градски съд Гребеца разказал, че ролята му била да предупреждава за опасности “колегите си” от бригадата, докато те отвличали жертва. С треперещ глас признал, че лично е помагал при покушенията на Ангел Бончев, жена му Камелия, Велислав Величков, Михаил Краус и Румен Гунински. Бандитите му доверили за още 2 похищения.

След като запознал магистратите с любопитни детайли от престъпленията, вероятно инстинктът за съхранение на Гребеца проработил и той казал, че не може да разпознае останалите си съучастници, защото лицата им били покрити с маски по време на престъпленията. По време на изявленията му в съдебната зала присъстваха и останалите четирима от групата Ивайло Ефтимов-Йожи, Антон Петров-Хамстера, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето. Гребеца стоварил основната вина за отвличанията върху изчезналия член на бандата Иван Пейневелов-Сапата. При продължителния си разпит Гребеца нито веднъж не споменал името на Хамстера.

Вчера спецченгетата се натъкнали и на нова къща за пленници. Тя се намирала в полите на Витоша и цял ден полицаи, прокурори и следователи търсеха и най-малки следи от жертвите и похитителите им - ДНК следи, косми, кръв. При акцията бе открит и подземен гараж в София, който бил използван като "гара разпределителна". В него била откарвана колата, в която бил натоварен отвлеченият. После той бил прехвърлян в друг автомобил и откарван в клетката му. По същото време, докато Гребеца даваше показания пред съдия, в Съдебната палата се появи скандалният бивш митничар Георги Георгиев-Пурата, който бе отвлечен м. г. Според запознати той разпознал една от къщите, в която бил държан от похитителите. Пурата вчера пак заяви, че не е бил отвличан, а бил в чужбина. Георгиев вероятно се е пошегувал за пореден път, тъй като след завръщането му от плен обясни, че бил на море и планина.

Разследващите имали данни, че "Наглите" са посегнали и на Борислав Атанасов, отвлечен на 23 юли т. г. в кв. "Симеоново". След като близките му платили 300 хил. евро откуп на 17 август, строителният предприемач, известен още и като Мазния, бе освободен.

Вицепремиерът Цветан Цветанов: Наглец! Уж лежи в затвора, а пази отвлечен

Двама от задържаните от групата за отвличания в операция “Наглите 2” са лежали в затвора. Това каза вчера в кулоарите на парламента вицепремиерът и шеф на МВР Цветан Цветанов.

“Едното лице е било на облекчен режим в затвора в Казичене и в свободното си време е ходило да охранява един от похитените (става дума за Павката - б. р.)”, каза Цветанов.

Той обясни, че първите арести и тези от вчера са на хора от една престъпна група, свързана със 17-18 от общо 19 отвличания през последните години. Нямало данни засега бандата да е свързана само с похищението на Вене Сотиров.

“Йожи и Културиста са най-важните сред задържаните”, каза още Цветанов. Попитан дали над арестуваните няма други поръчители, министърът заяви: “Работим с всички задържани и това може да ни отведе до следващо ниво, ако има такова.”

Сапата изчезнал също като Мето Илиянски

Иван Пейневелов-Сапата, за когото Гребеца твърди, че бил “мозък на Наглите”, изчезна внезапно тази пролет.

Близки на Сапата разказаха пред “Труд”, че на 12 април той казал на бременната си в 9-ия месец съпруга: “Трябва да изляза за среща с приятели.” След това 33-годишният мъж изключил видеокамерите пред жилището. Обяснил на половинката си, че след малко ще дойдат да го вземат негови авери. Преди да излезе, оставил мобилните си телефони в апартамента.

Точно така изчезна през ноември 2003 г. известният гангстер Мето Илиянски. Негови приближени твърдят, че се пече сега на някой плаж.

“Притеснени сме за Иван”, споделиха близките му. Дни след като Сапата изчезнал, му се родила дъщеричка. “Изключено е Иван да не се поинтересува за бебето”, разсъждават близките му. Полицаите го смятат за един от най-ловките автокрадци у нас. Според магистрати Сапата е бил убит, след като отмъкнал джипа БМВ Х5, с който бе пленен Киро Киров. Главният секретар на МВР Калин Георгиев отрече слуховете, че Сапата е бил засечен в София, като уточни, че той все още се издирва.

Борисов: Доказателствата ще издържат в съда

Убеден съм, че доказателствата ще издържат, но нека все пак да оставим съдът да реши. Това заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов, запитан дали има сериозни основания за арестите в операция “Наглите 2”.

Премиерът добави: “ДНК профилите са довели до категорични резултати.И това са доказателства, които няма как да ги оборят. Намираш косата на човек, който от болка си я е скубал и си я завирал сам в дупките (на стаята- б. р.)”, каза още Бойко Борисов, имайки предвид патилата на отвлечения Михаил Краус.

“Когато баретите отишли в къщата на ужасите, където са държани заложниците, те намерили там и косми на задържаните. Ако намерят начин да обяснят какво са правили там,... значи са невинни”, повтори министър-председателят.

Разследват ги за 14 похищения

“Част от задържаните вчера са преки извършители на някои от отвличанията.” Това заяви вчера пред журналисти Николай Кокинов, ръководител на Софийската градска прокуратура. Обвинителят съобщи, че на арестуваните Кирил Кирилов, братята Радослав и Димитър Лебешковски и на Павел Петков са били повдигнати персонални обвинения, тъй като не всички от тях са участвали във всички случаи на отвличания.

Четиримата са задържани под стража за 72 часа. Но още днес прокуратурата ще направи искане те да останат в следствения арест за постоянно. Кокинов уточни, че за четиримата имало данни, че са взели участие в 14 отвличания.

“Те не са особен капацитет на престъпната мисъл”, заключи Кокинов по отношение на бандата на “Наглите”.

Оперираха ръката на ранената барета

Състоянието на ранения служител от отряда на баретите е добро и няма опасност за живота му, съобщиха от ВМА.

Командосът обаче ще остане на лечение в болницата за няколко дни. Той е бил прострелян веднъж, като куршумът е засегнал китката на дясната ръка и е раздробил костици на единия от пръстите.

Вчера сутринта на пострадалия бе направена операция за възстановяване на костиците на пръста, съобщиха лекари. “Раната на китката ще се възстановява още доста дълго време”, допълниха от ВМА.

Братята - хора на Маймуняка

“Прякори не знам дали имат. Те са трима братя, в квартала им викаме Лебешковците. Иначе помежду си как се наричат, нямам представа. Но виж на техния началник цяла България му е чувала прякора - казваха му Маймуняка.” Така говореше вчера съседка на задържаните братя Митко и Радослав Лебешковски от столичния квартал “Дружба”. Жената чу от екипа на “Труд”, че двамата са задържани вчера през нощта, при което е бил прострелян полицай от отряда на баретите.

“Такова нещо не е ставало в нашия блок. Но всеки от братята си има по един апартамент на различно място в “Дружба”, имат и още един-два, които дават под наем. Навсякъде може да е било”, добавя комшийката. Друг възрастен съсед от блока разказа, че най-големият от братята е Митко, който е роден през 1967 г., средният е Валери (1968 г.) и най-малкият е Радослав (1972 г.). И тримата се занимавали с различни видове търговия - заложни къщи, магазини и борси за алкохол, карали хубави коли, имали микробуси за снабдяване със стоки.

“Но това е сега. Едно време, в началото на 90-те години, най-малко двама от братята Лебешковци крадяха коли. Служеха в бригадата на Маймуняка. Неговото име е Димитър Димитров и живееше в съседен блок. (Кой е Маймуняка и как беше убит- на стр. 13.) Тук по онова време се подвизаваше и Васил Илиев, основателят на ВИС 2. Казваше: “Момчетата от “Дружба” са ми най-верни”. Но след като им избиха босовете, Лебешковците станаха по-ниски от тревата”, каза още пенсионерът.

Хората от квартала трудно могат да повярват, че братята са от бандата на “Наглите”. “Може с нещо да са им помагали, за да изкарат пари, ама едва ли те самите са отвличали”, смята комшията.

Бомба в пощенска кутия разкъса Маймуняка

Димитър Димитров-Маймуняка - един от "борците", които държаха властта в България в началото на 90-те години, бе убит през 2002 г. в София. На 28 януари избухна бомба, заложена в пощенската кутия във входа на блок в столичния квартал "Стрелбище". Три дни по-късно Маймуняка издъхна.

Както повечето приближени на основателя на ВИС Васил Илиев, и Димитров е бивш състезател по борба. Роден е в петричкото село Добрилати и тренира в школата на ЦСКА. Прякорът му идва от онези години, когато треньорите му казвали, че е хитър като шимпанзе, а се бори като горила.

В първите години след 10 ноември 1989 г. Маймуняка създава страховита бригада от автокрадци. Мутрите му работятпо проста схема - следят всeки по-луксозен автомобил, влязъл през границата, плащат на хора по митниците, където се оформят документите, и в КАТ, откъдето взимат адресите от талоните за регистрация. Васил Илиев оценява таланта му и го прави бос на всички ударни бригади на ВИС - за рекет, за контрабанда с бивша Югославия, за контрол над наркопазара... След убийството на Илиев през 1995 г. и минаването на империята в ръцете на брат му Георги Маймуняка изпада в немилост. Захваща се да строи хотели по морето, става бос на треторазреден футболен тим от столичния квартал "Дружба", а смъртта го заварва като президент на петричкия отбор "Беласица".

"Нищо не остана от Маймуняка. Само едно кафене, в което продава синът му", казаха вчера познати на кримигероя.

ТЕМАТА подготвиха: Александър БОТЕВ, Ивайло КРАЧУНОВ, Цветан ГЕМИШЕВ, Юлияна ВАСИЛЕВА, Диана ТЕНЧЕВА и Анна ЗАРКОВА.


ico_topa
23.12.2009 11:39:42
0
0

“Те не са особен капацитет на престъпната мисъл”, заключи Кокинов по отношение на бандата на “Наглите”. ДА бе, заглушаване на полицейските радиостанции, заменяне на заложниците (Ангел с Камелия) под носа на полицията, на знам колко си години без да ги разкрият.... Ми ако бяха по-печени кво ли щеше да е??

grajdanin lovec
23.12.2009 18:03:50
0
0

mislia 4e policiata ima dostata4no goliam kapacitet da se spravi sas takiva muhliovci,stiga da iska a nai-dobre 6te e da ni gi pusnat na edin loven izlet vav gorite tilileiski da vidime kolko barzo 6te gi otstreliame tezi majkari nasrani,koito pe4eliat pari po takav grozen na4in kato otvli4at bezza6titni hora,deca i jeni!

maria
26.12.2009 17:31:49
0
0

Ve4e 20 godini razni maymunqci tormozqt horata i se pravqt na tarikati.Tova e za6toto vlastta ne jelae da se spravi s tqh.Prosto gi izpolzva za da darji naroda v strah.Kak moje edna darjava,razpolaga6ta s policiq,armiq,sadebna vlast da ne moje da gi izlovi.Tarseli gi,no ne mogli da gi otkriqt.Istinata e,4e izob6to ne sa gi tarsili.Osobeno kogato BSP e na vlast prestapnicite polu4avat mnogo solidna podkrepa ot vlastta.I tozi problem nqma da se re6i,dokato na vlast e tazi prestapna varhu6ka,nare4ena politi4eska klasa.

sicilianeca44
21.03.2010 01:49:37
0
0

tie kader gospoda teatur li igraete mislite li che niakoi shte vi povervat lii kadeto ste gi skulapvali i izsmukvali ot prustite li iskate da vi povarva evropa za da lapnete nekakvi parichki niama koi da vi viarva mnogo e sashito s beli koncii...РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола