Голямото гласуване започна, да подкрепим Стария бряст! - призоваха от кметството в Сливен. Повод за необичайния апел е международният конкурс за европейско дърво на годината, в който ще има един участник от България - хилядолетният полски бряст в центъра на Сливен.

Брястът стана първенец неотдавна в националния кръг на състезанието и сега се включва в европейския етап заедно с дървета от Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Италия, Франция, Ирландия, Шотландия, Уелс. Първенецът ще бъде определен чрез гласуване от 1 до 28 февруари в интернет на страницата на конкурса www.treeoftheyear.org.

За да подпомогне кампанията в полза на бряста и да улесни гласуването, общината създаде и специална рубрика в сайта си на адрес http://www.sliven.bg/index.csp?f=OldElm. Резултатите ще бъдат обявени на церемония на 19 март в Брюксел.

Европейското състезание е четвърто поред. То е тръгнало от конкурса "Чешко дърво на годината" по инициатива на фондация "Партньори"-Чехия, към която са се присъединили и други страни. Мотото на конкурса е: "Ние не търсим най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото и най-редкия вид дърво. Търсим най-обичаното, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност".

Сливенският бряст е защитен от закона, бил е част от някогашната Древна българска гора и е един от символите на града. С дървото се свързват много легенди, исторически предания за хайдути. Важните за Сливен събития са започвали и започват от мястото, където се намира то. Под клоните му влюбените си определят срещи.

В конкурса българският многовековен бряст ще е в конкуренция с други, любими на хората дървета - чешкият дъб-защитник, дъбът пред Пролома на мъртвите в Уелс, Дървото на влюбените в Унгария и летният дъб-бонзай, гордост на твърдоглавите бретонци - съобщиха от кметството.

Освен популярност и признание, конкурсът "Дърво на Европа-2014" е приятно предизвикателство, защото ще обедини хората около една обща кауза - коментира кметът Кольо Милев /БСП/. От няколко дни администрацията подпечатва кореспонденцията си със символа на Стария бряст и призив да се гласува за него в конкурса. Известни сливенци, които живеят в чужбина, ще бъдат поканени да станат "посланици на бряста" и ще привлекат към голямото гласуване сънародниците ни зад граница и техните приятели - казаха от кметството. Със съдействието на българската фондация "Екообщност", организатор на националния кръг, старото сливенско дърво ще получи помощ от специалисти за укрепването на дънера му.

 


ma6in4o
01.02.2014 18:20:09
0
0

красиво дърво. чудно как се е опазило в центъра на градаРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола