В много държавни ведомства има пари за 13-а, че даже и за 14-а заплати, показа проверка на “Труд”. Тук-там са смогнали вече и да преведат бонусите още с ноемврийските заплати - например в Министерството на икономиката. Повечето ведомства обаче чакат идната сряда Министерският съвет да реши ще има ли коледни премии напук на актуализирания бюджет 2009 с 500 млн. лв. дефицит.

Излишните пари може и да бъдат прибрани от финансовия министър Симеон Дянков и да се ползват за коледни добавки към пенсиите. Освен ако нужната сума не е планирана в заложения дефицит, обяснен от Дянков с фразата “Малко да разпуснем предпразнично”. За да има добавки от примерно 30 лв. за 2,2 млн. пенсионери, трябват 66 млн. лв. Ако сумата е 50 лв., нужни са 110 млн. лв.

А иначе, напук на кризата и недоимъка в хазната, пари има. В администрацията на Министерския съвет например приключват финансовата година с голям излишък - 1,6 млн. лв. Спестяванията се получили след драстичното намаляване на администрацията, което не можело да се компенсира и от назначените чиновници от закритото министерство на Николай Василев. Днес чиновниците на “Дондуков” 1 са с 20% по-малко от хората, които са се трудели там към края на мандата на кабинета “Станишев”.

Излишъкът щял да стигне за 13-а,14-а и 15-а заплата на чиновниците и министрите (които си получават възнаграждението също от правителствената администрация), но главният секретар на МС Росен Желязков се разбрал с премиера Бойко Борисов сумата да бъде върната в държавния бюджет. Така тя можела да бъде преразпределена заедно с останалите икономии за коледни добавки към пенсиите.

Министерството на регионалното развитие е спестило 2-3 млн. лв. от фонда за заплати, призна вчера строителният министър Росен Плевнелиев. “Не може да има мотивирана администрация с 400-500 лв. заплата”, коментира той пред журналисти. Преди малко повече от месец във ведомството на Плевнелиев вече бе раздадена по една допълнителна заплата на служителите - по повод Деня на строителя, Димитровден, 26 октомври. Парите били спестени от намаления състав на политическия кабинет. Вчера Плевнелиев, който е сред най-богатите министри, обяви, че ще купи с лични пари подаръци за децата на служителите във ведомството.

В парламента не са планирани нито 13-а заплата, нито коледни надбавки, обясни шефът на пресцентъра Христо Краевски.

Подобна е ситуацията и в Столичната община.

Прасенце за всеки пенсионер

Около 9 лева за кг е цената на малките прасенца в месарниците. Това означава, че с коледна надбавка 50 лв. един пенсионер ще може да си купи 5-6-килограмово сукалче за новогодишната трапеза. Смята се, че прасенце с такова тегло е най-подходящо за пълнене след предварителна обработка.

Едва ли обаче някой ще даде броените левчета за такъв деликатес. Обикновено парите отиват за внуците или за запушване на дупките в семейния бюджет.

В НАП са “стимулирани”

Служителите на Националната агенция за приходите няма да взимат коледни премии. Това обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Според него всички работещи в агенцията вече са взели сумите за допълнително материално стимулиране (ДМС) до края на тази година.

ДМС се отпуска на бирниците всяко тримесечие. Последният за годината транш получихме в средата на ноември, обясниха от приходното ведомство. Парите се полагат на данъчните според Закона за НАП. В него е записано, че 25% от сумите, събрани от укрити данъци и осигуровки, глоби и санкции постъпват в бюджета на НАП като собствени приходи на всяко тримесечие. Тези пари се използват за инвестиции, повишаване на квалификацията и ДМС. Въпреки че в подопечната на финансовия министър Симеон Дянков НАП коледни бонуси няма да има, чиновниците в министерството му все още се надяват. Дали ще имаме премии ще стане ясно идната сряда, казаха те.

В Темида твърдо 13-а заплата, някъде и 14-а

Не само съдиите, но и прокурорите и следователите в страната ще вземат 13-а заплата. В зависимост от направените икономии по места може да има и 14-а. Без пари твърдо ще останат наказаните магистрати и тези с висящи дисциплинарни дела. Премиите ще зависят и от изработеното време през годината.

Това стана ясно, след като по изрично настояване на Борис Велчев Висшият съдебен съвет (ВСС) промени решението си как да се раздадат икономисаните 24 млн. лв. в системата - достатъчни за 13-а заплата на всички 4688 магистрати и 8845 служители. Вчера ВСС даде на преките ръководители право на избор - дали да разпределят парите като премии или като “персонални награди”. Разликата е голяма. В първия случай бонуси ще има за почти всички магистрати и служители, във втория трябва да бъдат отличени само показалите изключителни резултати през т. г.

Но миналата седмица ВСС разпореди 24-те милиона да се връчват именно като награди. В същото време съветът даде да се разбере, че отпуска парите не за целеви отличия за единици, а като премии за всички. ВСС изключи само себе си от коледните бонуси.

Решението предизвика острата реакция на Борис Велчев. Като шеф на всички прокурори и следователи той трябваше да разпредели 11 млн. лв. на най-заслужилите измежду 5000 подчинени - магистрати и служители. “Нямам толкова хора за награждаване!”, категоричен бе Велчев. Затова пусна директива да се наградят до 20% от състава, основно онези, които са приключили обществено значими дела. Това предизвика брожение сред прокурори и следователи. “Ще има не награди, а премии”, обяви вчера Велчев.

Без премии за белите престилки

Няма да има 13-а заплата за служителите на Министерството на здравеопазването, нито за тези в Националната здравноосигурителна каса. Депутати коментираха вчера, че би било много интересно работещите в касата да получат допълнителни стимули, а в същото време болниците до вчера сутринта да са получили едва 60% от парите си за октомври.

Директори на университетски болници заявиха, че няма как да преведат заплатите на екипите си.

Учителите и непедагогическият персонал ще получат коледни премии. Училищата са с делегирани бюджети и директорите цяла година са икономисвали, за да дадат бонусите. Те ще са различни според спестовността на учебното заведение. Премии обаче няма да има за администрацията на образователното ведомство и за инспекторатите.

Служители с подарък един неработен ден

Ето и бонусите в някои фирми:

4 Работещите в най-големия български производител на лекарства “Софарма” са получили подарък от ръководството да не се трудят на 19 декември т. г. Правителството реши на тази дата да се отработи почивният 31 декември т. г.

4 При мобилните оператори бонусите не се дават на всички, а по зададени показатели за оценка на работата на служителите, обясниха от дружествата. По правило служителите им получават допълнителни пари преди Коледа. Сумите и разпределението им са вътрешнофирмен въпрос, допълниха оттам.

4 В Българския енергиен холдинг засега не се предвиждат коледни премии, казаха от пресцентъра. В холдинга са НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Мини Марица-изток”, ТЕЦ “Марица-изток 2”, “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз” и “Булгартел”.

Някои ще вземат пари през януари

“Министърът съобщи, че заради кризата няма да има премии, нито тринадесета заплата”, обясниха от пресцентъра на агроведомството.

В горската агенция е решено при икономии от фонд “Работна заплата” (ФРЗ), да бъде дадено допълнително материално стимулиране.

Националната ветеринарна служба има икономии от ФРЗ, но няма сигнал от министерството, че може да се пуска 13-а заплата.

На извънредно заседание на УС на фонд “Земеделие” е решено сега да не се плаща нищо допълнително. Добавките към заплатите на работещите по програмата за развитие на селските райони щели да се дават към края на януари догодина. Парите са от перото за техническа помощ.

Част от служителите в САПАРД са получили за октомври и ноември по 2 заплати. Не е известно обаче по какви критерии са били определени щастливците.


АСЕН ТОПАЛОВ
15.12.2009 13:57:33
0
0

Господина дянков с малко д,защото според мен не заслужава голямо. Да не се позволи на учителите дмс е най-голямата гавра с тях. За министрите от кабинета на мутрата-да ,но те са милионери, а за Учителя защо?РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола