Дубай щял да фалира?! Светът няма ли си грижи, та се занимава с нас! Тук всичко си е на мястото, шейх Мохамед знае какво прави!”

Тези ведри думи не са на някой дубайски патриотар, а са на Рени - една българка, избрала Перлата на Персийския залив за своя втора родина.

В Дубай всичко е най-най, обяснява Рени, която работи в реномирана туроператорска компания. Според нея огромното желание да си на върха се е превърнало от амбиция в традиция и точно това е направило от емирството осмото чудо на света.

Всеки, стъпил за пръв път в Дубай, остава направо хипнотизиран от изненадите, които са на всяка крачка. Тук е единственото метро в света, което е напълно автоматизирано и на мястото на ватмана няма никой.

В Дубай е най-високият хотел “Бурж ал араб”, извисяващ се с формата на корабно платно на 321 м на брега на Червено море. Налага се обаче да развенчаем един съчинен рекламен мит - че е категория “7 звезди”. В действителност хотелът е “лукс 5 плюс”, а най-евтината нощувка в него е към $3500. Стаите му са мезонет на две нива. От високите етажи имахме възможност да видим уникалните острови на “Палм айлъндс”. Турът из лъскавата (но малко кичозна) обстановка ни осигури Юлия Орлова, бизнес мениджър в хотела, където руските туристи са на всяка крачка.

Ценителите обаче приемат петзвездния лукс хотел “Емирейт палас” за по-емблематичен от “Бурж ал араб”, казва Рени. Говори се, че в този хотел-дворец са вградени 28 т чисто злато. Тук е мястото, където туристите пият “Емирейт палас капучино”, поръсено със златен прах. За производството на това кафе хотелът харчи около 5 млн. доларагодишно.

Дубай е особено горд с току-що завършената най-висока сграда в света “Бурж Дубай” - 818 м, чийто връх има отклонение при вятър от 2 метра. В близост до нея е огромният мол “Дубай” с подземен паркинг с 16 000 места и целогодишна зимна пързалка за ски и бобслей. Между тях са най-високите пеещи фонтани в света. Видях как изхвърлят водата на над 70 м нагоре, а струите танцуват под звуците на арабска и класическа музика. Шейхът поискал да отиват по-високо от фонтаните в Лас Вегас. Една от чудатостите е и опънатото в самия център игрище за голф.

Бащицата

на нацията, шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум - премиер и вицепрезидент на Обединените арабски емирства (ОАЕ), е любимец на обитателите на Дубай без разлика на пол, възраст и вероизповедание. Уважението към 54-годишния държавен глава идва от умението му да вижда с години напред, а за реализиране на идеите си да наема елитни съветници от цял свят, уверява ни Рени.

Шейх Мо, както го наричат някои медии, спазва традициите, но е и светска особа със завидно образование и специализация на летец - изтребител. Има две жени и 18 деца, но не всички са само от съпругите му. Той е първият мюсюлмански владетел, припознал официално извънбрачните си деца.

Досега следовникът на рода Мактум е доказал умението си да управлява и амбицията да качи страната си на върха на света, въпреки че Дубай далеч не е най-богат в ОАЕ. Само 5-6% от брутния му продукт идва от залежите на горива, уверява нашата екскурзоводка. Идеята е туризмът, свободната безмитна зона, огромните и нови пристанище и летище да превърнат Дубай във финансов и търговски център на Близкия изток.

Независимо от кризата, още в първия ден на религиозния празник преди няколко дни, туристите буквално заляха Дубай. Прииждаха на талази откъм Йордания, Египет, Сирия и съседните емирства. Цели фамилии буквално претъпкаха хотелите и заведенията. А в моловете човек направо не можеше да се размине от тълпи, които харчат луди пари, без да се смущават от космическите цени.

Изникналият върху пясъка на пустинята Дубай шашва със строителна

футуристична еклектика

Всичко е потънало в зеленина и цъфнали цветя. Зелените площи са опасани с инсталации за капково напояване, а сгради с митични усукани форми се редуват с арабски дворци и вили, обгърнати от градини.

Тук сякаш никой не бърза и не се тревожи от съобщенията за 80-милиардните задължения на емирството. Впрочем, също като в приказките, само за няколко дни, шейх Мохамед успя да убеди Абу Даби да уреди сметките. А от Централната банка на ОАЕ разпространиха съобщение, че сега системата е по-силна и по-ликвидна отпреди година.

Всички таят надежда, че въпреки кризата, инвеститорите отново ще се върнат,че ще продължи строителното чудо, защото терени има предостатъчно. А и тук не се събират данъци, държавното медицинско обслужване и образование са безплатни, митата и регулациите за бизнеса са незначителни. Няма суша - мощни инсталации обезсоляват водата от Червено море, но се пие само минерална вода, докарана откъде ли не (няма обаче българска). А питейната вода е по-скъпа от бензина.

Кризата най-напред усетили работници, които не си получили заплатите навреме. После спряло довършването на “Палм айлъндс”. Стопиран е и другият грандиозен проект - разгъната карта на земното кълбо, до чиито изкуствени острови ще се стига само по вода, а идеята била всяка държава да си откупи територията.

6000 българи живеят и работят легално в страната, но вероятно са повече, смята Рени. В емирството е абсурд да предложиш рушвет на държавен или фирмен чиновник. Подкупът е углавно престъпление, уверява ни българин с партньори в свободната търговска зона. Правилата са над всичко. Не е за вярване, но за превишена скорост и особено - за шофиране след употреба на алкохол, наказанието е огромна глоба, затвор и... бой с тояга. А само в Дубай от седемте в ОАЕ няма сух режим.

Отношенията между Дубай и България не са такива, каквито биха могли да бъдат, твърдят наши сънародници. Имаме консулство, но нямаме консул. Службата е на автопилот и е място за приятен живот на известен брой чиновници. Те пуснали забавната история, според която преди изборите Бойко Борисов кацнал в Дубай, за да агитира българите да гласуват за ГЕРБ. Появил се внезапно и поискал “следобед да му направят среща с кмета на Дубай”. Останал разочарован, когато му казали, че Дубай няма кмет...

Българското присъствие тук има много лица - от лекари, спечелили уважение и много пари, през технически персонал и търговци, до странния на пръв поглед

бизнес със соколи

Ловът със соколи е широко разпространено хоби в арабския свят. Търговията с дресираните птици от наша страна се върти от съдържателя на крайстоличната кръчма “Воденицата”, известен просто като Веско. Той купувал не само от България соколи и ги продавал в Дубай. И толкова се замогнал, че си купил жилище, което в момента обзавеждал.

За доста българи се твърди, че имат недвижимости в Дубай, въпреки че допреди година жилищата били с баснословни цени. Петя Славова - шеф на надзора на Инвестбанк и на “Феста холдинг”, има жилище на “Палмата”, което е обявила за продан, твърдят наши сънародници, живеещи в емирството.

Близо до спорта, но не съвсем

Най-новият петзвезден хотел в района на ОАЕ е “Яхт айлънд”,обяснява нашата екскурзоводка. Той е на трасето на пистата на “Формула 1” в Абу Даби. Тук е вторият обект, след хотел “Емирейт палас” , в който се предлага храна, посипана със златен прах - това са специално приготвени тарталети.

“Зиги бей”е в Оман и е търсено лукс обитание за богаташи. Разположен е на един от най-красивите плажове на източното крайбрежие на Индийския океан. Така се нарича и хотелският комплекс, който е само от отделни вили и е изцяло екологичен обект. Намира се в планината Мусандем и до него се стига само с високопроходим автомобил през скален каньон. Планината е пустинно гола, но тук се въдят вид диви кози, които живеят в скални дупки. В дъждовния период - декември и януари, каньонът се пълни с вода, която отрязва пътя и до “Зиги бей” се стига или с лодка, или с хеликоптер.

Лукс маршрутите са в кръвта на богаташите

Напук на кризата, в Дубай никой не споменава за раздяла с величието на страната. В подкрепа на това екскурзоводката ни разказва за тукашните луксозни маршрути.

До “Дезърт айлънд” (Пустинния остров) се стига само по вода. Там е разположен 5-звезден изключително красив хотел - дворец в арабски стил. Островът е резерват с различни животни, подарявани на шейх Зайет от различни емисари. Сред тях е голяма популация от над 3500 газели орикс, развъждани предимно на Арабския полуостров, жирафи, хиени, щрауси, както и пауни и други птици и животни.

Островът е 84 кв. км, на него са засадени над 3 млн. дървета. По традиция всеки турист, пристигнал с ферибота, засажда дърво. Има канал, на който се правят състезания с каяк.

Пребиваването в този петзвезден курорт излиза около $7000 на седмица на човек. Цените се менят в зависимост от сезона. В цената се включва и пребиваването в Дубай в отрупания в злато “Емирейт палас”, в чиито стандартни стаи се нощува за $800.

“Лива оазис”е зареден с изключителна емоция. Намира се насред пустинята между ОАЕ и Саудитска Арабия. Тук е 5-звездния хотелски комплекс “Шангри ла”, състоящ се от вили в арабско-ориенталски стил, всяка с басейн. Там се намира най-високата пустинна пясъчна дюна в света, нарича се Мурееб и се извисява на 300 м. Един път годишно се прави състезание за най-бързо изкачване на дюната, надбягвания с камили и фолк тържества.


ALEKKSANDAR VASILEV
03.12.2009 19:36:29
0
0

AMA NA TEB MAI SAMO BI TI SE ISKALO DA OTIDESH V DUBAI.AMI KATO E IAZBRALA PERLATA NE PERSIISKIA ZALIV,ZASHTO TOGAVA PISHESH ZA CHERVENO MORE.TA TI VOOBSHTE ZNAESHLI KADE SE NAMIRA CHERVENO MORA.E AS NIAMA DA TIKAJA AMI SHTE TI GO OSTAVA ZA DOMASHNO.A,SAMO DA TI KAJA CHE SE SETIH EMIREIT PALAS NE SE NAMIRA V DOBAI.TA I TOVA SHTE TI GO OSTAVA ZA DOMASHNO.

Мила Симонова
04.12.2009 11:33:18
0
0

Хайде да развенчаем още два мита - най-високият хотел в света се намира в Дубай, но НЕ Е "Пладноходката". Казва се Rose Rayhaan и е висок 333 м (72 ет.). ;) А децата на Емира вече са 22. Иначе материалът е добре сглобен и приятен за четене. :)

Мария Димитрова
20.01.2010 01:06:27
0
0

Бих искала да разбера повече за тази жена, Как и е фамилията и в кой туроператор работи. Ние сме решили да ходим в Дубай април месец и бих искала да се свържа с нея. Мисля, че ще ми бъре от полза. Моля за координати.

Joro Ankov
14.10.2011 16:04:38
0
0

Uvajaema Mila, nauchete se na pravopis parvo, i posle uchete drugite - PlaTnohodka se piche s T, a ne s D - PlaDnhodka! Za visochinata ste prava, no Reni - poznavam q lichno - e mnogo star kadar v tourisma poveche ot 20 god. - 10 - na ot koito v Dubai, i sas sigurnnost znae koy e nay visokiyat h - l! Interviuto nay veroyatno e s po stata data! Uspeh v obuchenieto!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола