Д-Р СВЕТОСЛАВ ДОЙЧИНОВ,
офталмолог от столичната
специализирана очна болница "Вижън":

Кое е подходящото лечение за малките диоптри между 2 и 3, от които се оплакват доста хора в активна възраст? А кога трябва да се прибегне до него? Каква е продължителността на ефекта от терапията?

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

За да дадем отговор на тези въпроси, се налага първо да се върнем назад. И то доста.
Повече от 400 години най-често срещаните нарушения на зрението - късогледство, далекогледство и астигматизъм, се коригират с очила. Преди около 60 години бяха измислени контактните лещи, осигуряващия същия ефект. Но те имат голямо предимство пред очилата, защото зрението ни вече не е с ограничена периферия, а образите, които виждаме, са реални. Проблемът на лещите е, че те представляват протези, които контактуват с много важна част на окото ни и така заплахата от инфекции или алергична нетърпимост е реална.

Преди около 40 години бе измислен нов метод за отстраняване на диоптрите - хирургичната операция радиална кератотомия. Наименованието е неразбираемо за нормалния човек, но плашещо за очния специалист. На практика това е осакатяваща операция, при която окото се реже със скалпел, а добрите резултати са сравними с печалбите ни от тотото.

Ето защо откритите преди около 20 години есхимерни лазери се приемат за революционни. Просто казано това са апарати, които моделират повърхността на окото с лазерен лъч, като по този начин премахват съществуващите диоптри. Важното при този вид корекция е как лазерът достига до сърцевината на роговицата - прозрачната обвивка на окото. Има няколко начина. LASIK е методът, при който с помощта на сложен апарат се формира тънка ламела (тънък слой от тъкан) на повърхността на окото, под която лазерът моделира новия диоптър. Операцията е безболезнена и с много бързи резултати в качеството на зрението - още 12 часа след процедурата. PRK е повърхностен метод, при който няма разрязване, но възстановяването е доста по-бавно. Най-съвременният вариант на PRK e TransPRK, където възстановяването протича само за 1-2 дни. Именно по този начин аз помагам на моите пациенти в нашата болница (този метод е хит във водещите очни клиники в Германия).

От около 10 години съществува безопасен вариант за вграждане на леща в окото, без да се премахва биологичната. Това е метод, който се препоръчва само при хора с големи диоптри, които не могат да бъдат коригирани с лазер. От 2-3 години се появи метод за корекция с фемто-секунден лазер. Той се използва при технологията LASIK, но в случая самостоятелно премахва диоптъра, като формира кухина в средата на роговицата. За съжаление методът е още експериментален и не е много препоръчителен.

Ако сравним всички изброени начини за корекция на зрението с прогреса при автомобилите, очилата можем да наречем "конския впряг" на зрението. Контактните лещи - "парния локомотив", радиалната кератотомия е равносилна на возенето на буфера на трамвая, а лазерната корекция - на "автомобил с бензинов двигател".

И сега стигаме до въпроса за или против лазерната корекция и в кои случаи? Важно е да се подчертае, че голяма част от вариантите на нарушено зрение могат да се коригират трайно. Но има и заболявания, които за съжаление не могат да получат бързо и качествено лечение.

Както за всичко в нашия живот, така и за лазерните корекции съществуват митове. Трудно е да ги степенуваме и да кажем кой е най-абсурдният, но може би водещият е, че методът не можел да отстранява малките диоптри. Това не е така, защото лазерът е прецизна машина и може да премахне дори 0,1 диоптър. Проблемът се крие в човешкото око и способността му да гледа наблизо и надалеч. Това свойство се нарича акомодация и се сравнява с фокусирането при фотоапарата. Ако прегледът преди лазерна корекция се направи повърхностно, акомодационен спазъм може да прикрие реалния диоптър и резултатите няма да са добри. Това полага основата на този мит.

При късогледство у млади хора между 20 и 40 г. без проблем може да се премахнат дори минус 0,75 диоптъра, особено ако пациентът е с ниска зрителна острота и това пречи на всекидневието му. Късогледство със същата стойност, но при хора над 40 г., не се препоръчва да се отстранява по модерния метод. При тези пациенти добър ефект от лазерната корекция има премахването над минус 2 диоптъра. При хората над 45 години масово се появява състоянието "пресбиопия" или лошо зрение наблизо. При тях може да се коригира зрението надалече, но за отблизо са необходими очила. Има различни варианти на мултифокална корекция, но това са програми с много компромиси, с които пациентът трябва да е добре запознат.

При хората над 55 години не се препоръчва лазерна корекция. Не защото е невъзможна, а заради това, че има по-практични решения.

Другият мит е по отношение на дълготрайността на процедурата. А тя просто е строго индивидуална. Добрият хирург оставя възможности за докоригиране при евентуално връщане на диоптрите. Лошият - ще ви даде доживотна гаранция.

Далекогледството е трудно за коригиране и изисква продължителни прегледи. Максимумът за качествено отстраняване е до плюс 8 диоптъра. Лечението може да се прилага при пациенти от 18 до над 60-годишна възраст. Отстраняването на далекогледство не решава проблема с пресбиопията, но го облекчава.

Астигматизмът представлява неправилни кривини по роговицата. Когато той е висок (над 1,5 диоптъра), всяка възраст е подходяща за терапията с лазерна корекция. Когато е комбиниран с други зрителни аномалии, се премахва, дори да има налице минус 0,25 диоптъра. Много е важно да се изключи заболяването "кератоконус" (роговицата се изкривява и изтънява). В ранните си фази може да бъде лекувано.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола