Джакпот или вот? Или и двете? Това ще избират столичани и жителите на още четири български селища утре, 15 ноември.

Според социолозите изборите за кмет в 5 селища ще бъдат засенчени от примамливия джакпот от 3,3 млн. лева, който ще се събере в трето теглене на играта “6 от 49” за неделния тираж.

В предобедните часове опашките пред тотопунктовете определено ще са много по-големи, отколкото тези в избирателните секции...

Но само мечтата за голямата печалба едва ли ще отклони твърде много избиратели от пътя към урните. Те ще имат време и за двете - до 12 ч да пуснат фиш, защото дотогава работят дежурните пунктове. А урните са отворени до 19 ч.

Джакпотът се трупа от средата на август и след прескачането на психологическата граница от 1 милион лева опашките пред пунктовете набъбват от тираж на тираж. За това време дори по-разсеяните са си дали сметка, че е добре да пуснат фишовете по-рано, а не да рискуват в последния момент в неделя.

По-практичните тотаджии прилагат друга тактика - абонаментен фиш и намаляване на риска да видят изтеглени своите числа, но не пуснали фиш. Тънките сметки кои числа са излизали и кои не са излишни. Късмет трябва! Най-големите печалби у нас са ударени с обикновени фишове...

В неделя се очаква само в София да гласуват около 300 000 души. А в 90-ия тираж (в четвъртък) в цялата страна бяха пуснати 721 784 фиша само за “6 от 49”.

Мнозина пускат по два и повече фиша и така вероятно преследвачите на джакпота в цяла България ще бъдат за неделя около половин милион.

Но едно може да се предполага със сигурност - страстите около джакпота ще пламтят много по-силно от изборните.

От МВР обявиха, че 1635 полицаи ще охраняват изборните секции.

От централата на тотализатора не планират засилена охрана на пунктовете. Има указание към районните дирекции за повече внимание и прецизност при приемането на фишовете и стриктно спазване на работното време. Защото по традиция българинът обича да прави нещата в последния момент и именно преди затварянето на тотопунктовете напрежението е най-голямо.

Натрупаната сума е 4-та в историята

Джакпотът в тотото се катери към върха на класацията, но е твърде далеч от него. В момента натрупаната сума в трето теглене на “6 от 49” е 2 980 678 лева и с постъпленията за неделя се очаква мечтата за богатство да е най-малко 3,3 млн. лева.

Рекордният джакпот с най-голямата печалба е 5,404 млн. лева и падна на 12 август 2004 г. Ударът бе направен от един човек с обикновен фиш за 1,70 лв. Джакпот и печалба № 2 е 5,219 млн. лева, улучени бяха на 6 март 2005-а. Третата по големина натрупана сума и шестица е 3,537 млн. и е от 27 януари 2008 г.

Шампион по фишове и пари е пункт в “Люлин”

“Кой сега е номер едно?” Този рефрен от фолклора на спортните фенове, пренесен в най-голямата агитка - тази на тотаджиите, има своя отговор - софийският “Люлин”.

Тотопункт в най-големия столичен квартал е шампион по приходи и фишове. Намира се близо до Кооперативния пазар и в него влизат най-много хора в преследване на големите пари от джакпота.

В последния тираж приемчиците в люлинския пункт са обработили 1946 фиша, за които мераклиите за милиони за похарчили 6458,90 лева. За предното теглене приходите са били 6102 лева.

Номер две е пункт от “Младост”, в който са постъпили 1572 фиша за 4691,40 лева. Номер три е пункт в “Красно село” - 1531 фиша, но с повече пари - 5455,20 лева. Тези три пункта държаха призовата тройка и в миналото теглене.

Най-скъпият фиш в предишния 90-и тираж обаче не е в София, а е пуснат в Шумен. Тотаджията е прежалил 1803,60 лева за пълно комбиниране на 14 числа и 3 обикновени комбинации. Не позна обаче шестица.

Фиш № 2 е в Хасково - 1108 лева за пълно комбиниране на 4 пъти по 11 числа. В Бургас има фиш за 1029 лв. - отново пълно комбиниране, но на 13 числа.

Джакпотът се трупа вече 26 тиража, като от средата на август няма шестица в трето теглене на “6 от 49”, където се събират най-много пари. Именно за по-бързото нарастване на джакпота и по-голяма привлекателност в третото теглене на най-популярната игра през юли 2003-та бе премахната печалбата за петица.

След деноминацията на лева натрупаната сума в тотото е била 32 пъти над 1 милион, шестиците са 37.

Рекордът е 5,4 млн. лева (виж стр. 3). Златните числа тогава бяха 6, 12, 19, 21, 40, 41.

С увеличението на джакпота расте и напрежението в пуктовете. Опашките стават повече и не само в последния момент. Въпреки това от централата на тотализатора не предвиждат извънредни мерки.

Дежурните пунктове ще работят в неделя до 12 ч, ще се отварят допълнителни само при необходимост.

Антони ЙОРДАНОВ

1 212 458 души с право на глас

Точно 1 212 458 български граждани имат право на вот на частичните местни избори,които ще се проведат в 5 населени места в неделя. Това става ясно от данните, които бяха предоставени на “Труд”, от Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Броят на хората, които могат да отидат до урните в София, е 1 110 258 души. Във Враца гласоподавателите са 76 380, а в община Разлог - 18 798. В останалите населени места, където ще се проведат избори - Правец (6456) и плевенското с. Беглеж (566), гражданите с право на вот са значително по-малко.

Точно 4439 столичани ще пуснат бюлетина за първи път, защото са станали пълнолетни. Осемнадесетата си годишнина могат да отбележат с посещение на избирателна секция и във Враца (46), Разлог (98), Правец (29) и с. Беглеж (5), се посочва в справката на ГРАО.

Единадесет столетници ще имат възможност да отидат до избирателните секции в столицата. Само един е човекът на 100-годишна възраст, който може да гласува за своя избраник от кандидат-кметовете за Разлог. Във Враца, Правец и Беглеж няма жители, които да са родени през 1909 г.

Малко по-различно е положението с избирателите, които са на над 100 години. София отново е начело в тази класация с 14 души, следвана от Разлог - двама, и Враца с един човек, който живее вече повече от век.

Неделя, 15 ноември, ще бъде по-специален за 2998 жители на столицата. Тогава те ще празнуват своя рожден ден. Вотът ще съвпадне с празника на 221 врачани. Поводи за почерпка, но след края на сухия алкохолен режим, ще има и в Разлог, където рождениците са 57.

Точно 13 ще са рождениците в Правец, докато в село Беглеж има само един, се казва още в статистическите данни на ГРАО.

Иво АНГЕЛОВ

В Правец забраниха и бирата

И.д. кмет на Столичната община Минко Герджиков издаде още в началото на месеца заповед, с която забранява продажбата на алкохол от 6 до 20 ч в деня на изборите за кмет на София и на район “Панчарево”.

Разпоредбата не се отнася за обществени заведения, в които ще се провеждат семейни и обредни ритуали - сватби, кръщенета и тъжни обреди, както и за продажба на алкохолни напитки на едро. Свободно ще може да се купува бира, която не попада в забранителния списък.

Продажбата на алкохол в Правец няма да е разрешена още в 0 ч на 15 ноември, каза за “Труд” и.д. кметица на града Мая Цанова. Тя поясни, че ограничението ще продължи до 20 ч в изборния ден. Забраната също няма да важи за масови събирания. “Не делим алкохолите на слаби и силни и затова няма да е разрешена и консумацията на бира”, поясни Цанова.

Временно изпълняващата длъжността кмет на Враца Светла Кръстева е издала заповед и градът ще остане без пиячка от 18 ч в събота до 20 ч в неделя.

Няма издадена заповед на кмета на община Плевен за забрана на алкохола в с. Беглеж, тъй като изборите са само в едно населено място, обясниха от местната администрация. Възможно било временният кмет на селото да забрани продажбата на концентрат. Ограничения за алкохол няма и в Разлог.


Alexandar
13.11.2009 20:23:59
0
0

САмо ДжакпОт :Д хахах Числата са досте лесни но няма да ги казвам да спечеля само аз :Д хаха *********** *********** ************ *********** ******** ОРИГИНАЛНИ екипи ЗА ФУТБОЛ http://www.originalni.be ОРИГИНАЛНИ екипи ЗА ФУТБОЛ http://www.originalni.snimka.bgРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола