Романът на Робърт Луис Стивънсън “Островът на съкровищата” е едно от най-експлоатираните произведения в останалите изкуства. Пратиха еднокракия Джон Силвър дори в космоса с анимационния филм на “Дисни” “Планетата на съкровищата”. В създаването на рисуваната пълнометражна история участва и българският режисьор-аниматор Румен Петков. Изключителният успех на трилогията “Карибски пирати” с Джони Деп пък показа, че пиратските истории и днес са любими на малки и големи.

Преди няколко години се появи компютърната игра Destination Treasure Island на геймстудиото Kheops, посветена на пиратското четиво.

Играта не е поредната адаптация на новелата на Стивънсън, а е продължение на историята. В компютърната версия героят на Стивънсън Джим Хокинс, който успява да се върне от прокълнатия Остров на съкровищата, се е превърнал в строен левент на около 20 години. Той е запазил страстта си към морските пътешествия и при едно от поредните му странствания екипажът му вдига бунт и той се оказва заключен в капитанската каюта. Изненадващо Джим разбира, че част от неговите най-доверени моряци са пирати, оцелели след търсенето на прокълнатото съкровище на Острова на скелетите. Сега те искат да му отмъстят за нечестно разделената печалба и са решени на всичко, за да получат възмездие. В този момент на люка на каютата на младия Джим Хокинс каца червен говорещ папагал, в който той разпознава Капитан Флинт, личния любимец на Дългия Джон Силвър.

Оказва се, че еднокракият пират не е мъртъв, а е намерил убежище на самотен остров. Там той е скрил и голямо количество злато. Капитан Флинт донася на Джим закодирано съобщение, водещо към съкровището. След като успява да избяга от разбунтувалите се моряци, младият Хокинс намира Изумрудения остров.

Целта на играта е да се открие съкровището. Играчът е в ролята на Джим Хокинс и трябва да разкодира задачата на Джон Силвър, представена в стихове. По време на цялата игра звучи песента от “Островът на съкровищата”: “Петнайсет души във ковчега на мъртвеца, йо-хо-хо и бутилка ром.” Накрая се появява и дъщерята на Дългия Джон Силвър - Пепита.

Въпреки че четенето на приключенски романи не е сред любимите занимания на децата в България, тук романът на Стивънсън е много популярен. “Островът на съкровищата” е име на детски парти център. В него забавленията са организирани като в класическа история за пирати.

Само преди две-три седмици пък бе премиерата на спектакъла “Островът на съкровищата” в Младежкия театър. Режисьор е Петър Кауков, участват Атанас Атанасов, Велизар Величков-Визо, Дарин Ангелов, Деян Ангелов и даже една жена - Ярослава Павлова, която позира като пират и за “Труд”.

“Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън е шестият шедьовър на световната литература в “Златна колекция ХIХ век” на “Труд”. Книгата ще е по реповете във вторник, 3 ноември. Струва 10,80 лв. заедно с вестника.

До 15 декември във всяка пощенска станция в страната читателите могат да се абонират за 10 книжки или за цялата колекция наведнъж. Всяка десетка струва 89 лв. Първите 10 ще имате през януари 2010 г., вторите - през февруари, третите - през април. Книгите от последната десетица ще получите през юни 2010 г. Абонаментът за цялата “Златна колекция ХIХ век” е 339 лв. Повече информация на тел. 02/942 2036.

Абонаментът може да стане и чрез интернет страницата на ВГБ с талон заявка, който можете да пратите на адреса ни:

София 1504, бул. “Цариградско шосе” 47,

e-mail: abonament@zgb.bg

или на факс:

003592 942 2841, 00359 2 942 2840.

Плащането става по сметка на Вестникарска група България ООД в Райфайзенбанк. Още информация ще получите на телефони: 00359 2 942 2036, 00359 2 942 2037 или на e-mail: abonament@zgb.bg.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола