Всичките 9 болници в София, които имат инвазивна кардиология, ще приемат нонстоп пациенти с инфаркт. В момента те дежурят на ротационен принцип по 3-4 дни в месеца, затова понякога линейка вози пациент от единия край на столицата до другия.

Промяната е залегнала в Стратегията за спешната помощ за 2014 г.-2020 г., която вчера представи здравният министър д-р Таня Андреева. Според документа, ако болен от столицата е с политравма, той ще се отвежда само в "Пирогов", ако е с инфаркт и съпътстващо заболяване като диабет, ще се поема само от "Св. Анна" (бивша Окръжна), а ако е единствено с инфаркт, ще се води в най-близката инвазивна кардиология.

Стратегията налага изцяло нов ред в системата. "Идеята е държавата да гарантира спешна помощ на всеки един пациент. Затова превръщаме 12 областни болници в спешни болнични комплекси, които ще покриват 90% от случаите на животозастрашаващи състояния", заяви министър Андреева. Областните болници в Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Благоевград и София ще покриват спешно болните в радиус от 100 км и така няма да има населено място в държавата без бърза помощ.

За превръщането на 12-те лечебни заведения в супер болнични комплекси с всички видове специалисти и апаратура МЗ ще инвестира 47 млн. лв. "В останалите 16 областни болници пък ще се покриват 60% от спешните случаи", посочи д-р Таня Андреева. И в двата описани вида лечебни заведения държавата ще плаща за извършените изследвания и здравни грижи на пациентите по специален ценоразпис. "И ако ни лъжат или се надписва дейност, ще има и санкции", отсече министърът.

Догодина здравното министерство ще подмени най-малко 1/3 от линейките у нас, за което е получило подкрепата на правителството. Точно толкова са колите в трагично състояние, които вече носят риск за превозването на болните.

Промените, чието изпълнение започва от 1 януари , предвиждат още в близо 200-та филиала на Спешната помощ да се открият неотложни кабинети, в които пациенти нонстоп да получават помощ.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола