Втечненият газ пропан-бутан е същинска загадка на пазара. Стотици семейства го предпочитат за отопление или за готвене, макар че струва твърде скъпо.

Нощната тарифа на електроенергията за бита например излиза доста по-изгодно от капризния газ, който освен всичко е и взривоопасен.

Но пък дневната цена на тока е по-солена. Това навярно обяснява дълбоката пристрастеност на някои домакинства към тежките бутилки със синьо гориво. Тези хора нямат нищо против ритуала по периодичното зареждане на бутилките с газ. Претръпнали са и пред необходимостта от почти сапьорското упражнение да прикрепят към бутилката редуцирвентил, маркуч и нагревателни уреди - цяла инсталация, която трябва да бъде под непрестанен контрол. Но пък готвенето на газ става удивително бързо и вкусно.

Колко всъщност струва един киловатчас топлоенергия от пропан-бутан?

Всеки сам може да си направи сметката, стига да знае, че изгарянето на 1 кг втечнен газ се равнява на 12,79 киловатчаса. Купувате например 10 кг пропан-бутан в оборотна бутилка с абонамент. Цената на килограм ще ви излезе около 2 лева, а на киловатчас енергия - близо 16 ст.

За сравнение 1 квтч по нощна тарифа на тока за бита ще ви струва в Западна България 11,826 ст., в Североизточна - 11,177 ст., а в Югоизточна - 11,730 ст.

Но 16-те стотинки за киловатчас от газ все пак успяват да конкурират дневната тарифа. В Западна България тя е 17,017 ст., В Североизточна - 18,185 ст., а на югоизток - 17,628 ст.

“Топливо” и “Витогаз” са двете големи компании в страната, които предлагат доставка на пропан-бутан по домовете със собствени оборотни бутилки. Удобството за потребителите е, че легитимен търговец поема отговорността за безопасността на стоката.

Двете фирми имат собствени пълначни заводи. Там бутилките се тестват два пъти - още на входа и после на самия изход.

Специално внимание се обръща съдът под налягане да е запълнен с точното количество газ. Ако е повече - има опасност от взрив. Тези бутилки веднага се отделят от конвейера, за да не стигат до пазара.

Ако пък количеството е по-малко, купувачът ще бъде ударен по джоба, а фирма, която е трайно на пазара, не би трябвало да си позволява подобни издънки.

През последните години някои газостанции за зареждане на автомобилни уредби отвориха собствени пунктове и за пълнене на газови бутилки на граждани. Някои ги предпочитат, търсейки най-ниската цена. Стойността на един киловатчас от тамошния газ излиза 15 ст. плюс-минус половин стотинка.

В никакъв случай не пълнете домашни бутилки на автостанции, които не са специално оборудвани за това, съветват специалисти.

Важно е след зареждането бутилката да се премери, за да сте сигурни, че не е препълнена. Не се опитвайте да пресипвате газ! За да ви е мирна главата.@

Весела ВАНЕВА

 

Безопасната бутилка е маркирана със стикер

Ако ще купувате газова бутилка за домашна употреба, не правете това от улични сергии! Има голям риск да попаднете на опасна стока, предупреждава Юлиян Иванов, шеф на Главна дирекция “Инспекция за държавен технически надзор”.

Другото важно условие е върху бутилката да има маркировка със стикер, който показва, че тя е минала през оценка за съответствие и отговаря на всички изисквания. В средата на тази година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извърши мащабна проверка на бутилките за пропан-бутан в търговската мрежа. Резултатът беше шокиращ. Наложи се изтегляне от пазара на стотици продукти без маркировка.

Според европейските директиви бутилките за втечнен газ се водят транспортируеми съоръжения под налягане. Тяхното пускане на пазара трябва да става след оценка на съответствие по определени показатели. Това изискване важи както за производителите, така и за вносителите.

Някои от бутилките по сергиите обаче изобщо не са оценени, а други са лошо оценени, твърдят специалистите. Затова трябва да бъдем много внимателни при избора и да пазаруваме само от места, които вдъхват доверие.

Газовите бутилки не трябва да се пълнят догоре, а само до около 80% от капацитета им, съветват още специалистите. Пълненето “до дупка” крие огромни рискове, защото при затопляне газът се разширява и може да избухне.

Бутилката с пропан-бутан не бива да се използва и ако редуцирвентилът е повреден, съветват още експерти на Държавната инспекция за технически надзор.

Ако усетите мирис на газ в помещението, трябва да затворите веднага вентила, да проветрите добре и да не включвате електрически уреди. В такъв случай дори ключът за осветлението в стаята може да предизвика искра и взрив. Не щракайте със запалка, не палете кибрит! Даже не бива да натискате копчетата на джиесема.

Проверката за установяване на пропуска се извършва със специализиран уред и от специалист.

Не трябва да се извършва пълнене на бутилката, ако има повреди по дъното или тялото й. Бутилката с газ трябва да отстои от отоплителните уреди най-малко на 1 м. Разстоянието от печки и камини с открит пламък трябва да е най-малко 1,5м, а от огън - най-малко 5 м. Бутилката не трябва да получава локално прегряване над 40 градуса.

Често в домашни условия се ползват туристически газови уреди, а те са предназначени за употреба само на открито. Не се допуска съхранение и монтиране на бутилки и уредби в помещения под нивото на околния терен, т.е. - в мазета, зимници и пр. Пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и при пропуски се наслоява в долната част на помещението.

Според Юлиян Иванов с тези изисквания трябва да са запознати не само гражданите, но и всички собственици на ресторанти, които ползват уреди на газ. В повечето заведения за обществено хранене например има газови печки, котлони, скари, бойлери и др.

Проверка в 548 ресторанта през лятото показала, че голяма част от тях са без регистрация и не им е осъществяван периодичен технически преглед от орган за надзор. При една трета от техниката бутилките с втечнен въглеводороден газ (ВВГ) пропан-бутан са били с изтекъл срок на периодичен преглед.

Леонора ЛЕКОВА

 

Газът не е отровен, но може да убива

- Втечненият газ не е отровен, но при продължително вдишване в затворено помещение измества кислорода от кръвта и убива.

- Пламъкът при правилното изгаряне на пропан-бутана е син, а горенето е равномерно. При неправилно изгаряне пламъкът става жълт и пушлив, отделя се въглероден окис, който е опасен за хората.

- Домашните инсталации се състоят от газова бутилка, редуцирвентил, газов маркуч, газов уред и уплътняващи скоби. При работа е задължително да се осигури пълна херметичност на системата.

- Присъединяването на редуцирвентила към бутилката става по следния начин: обръща се лостът в положение “затворено”; заключващият пръстен се повдига с пръсти и редуцирвентилът се натиска надолу; заключващият пръстен се натиска силно надолу до прищракване.

- Как да проверим дали редуцирвентилът е присъединен правилно? Хващате го здраво и го вдигате. Заедно с него цялата бутилка трябва да се вдигне от пода.

- Пропуски на газ се откриват само чрез пенообразуващо вещество - сапунена пяна. Намазва се мястото на връзката на бутилката с редуцирвентила, маркучът и мястото на присъединяване към газовия уред. Липсата на мехурчета означава, че не изтича газ.


Петко
19.03.2010 10:14:13
0
0

поредната платена партенка. изсилването ти е очевадно, но така е, всички сте тъпаци

Крум Стоев
03.03.2012 11:14:29
0
0

Защо в България пропан-бутанът не се продава без акциз за бита, както е по закон?РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола