Богаташите често изненадват потомците си с необичайни завещания, но най-болезнено обезнаследените приемат парите, оставени на... домашни любимци.

Милионерът Джонатан Джексън например написал в последната си воля, че с имането му трябва да се построи пансион за котки със самостоятелни спални, столова, библиотека и концертна зала. Прочутото списание на богатите “Форбс” пък класира 10-те питомци милионери.

На първо място е немската овчарка Гюнтер IV, наследила внушителното си състояние от 372 милиона долара от... баща си, Гюнтер III. Той пък получил парите си от графиня Карлота Либенщайн. Кучето разполага със собствена вила в Тоскана, в която живее с шофьора и прислугата си. Гюнтер обожава да се разхожда из околността със собственото си возило - BMW кабриолет.

Неотдавна опекуните на попечителския фонд на овчарката й купиха във Флорида вила, принадлежала на Мадона, за 7,5 млн. долара. Защото с годините кучето развило артрит и го изпратили на топличко. Казват, че Гюнтер е много доволен от новата си придобивка с девет спални и седем бани. Напоследък обаче здравето не му позволява да се забавлява. В края на миналата година кучето навърши 13 г. Интересно кой ще наследи богатството му, защото засега лаещият милионер няма потомство?

Второ в необичайната класация е шимпанзето Калу, на което британската аристократка Патриша О'Нийл завеща 53 млн. английски лири (близо 113 млн лв. - бел. ред.)плюс цялата й недвижимост в Кейптаун, Южна Африка.

Трето място в списъка на косматите милионери заема пуделът Тоби Раймс, получил от стопанката си Елла Уендъл 15 млн. долара. Любовта й към животните била внушена от родителите й от ранна детска възраст. Имотните чудаци глезели домашните си любимци с агнешки котлети, шоколадови пудинги и рибни деликатеси. Семейството винаги имало поне няколко кучета, всяко от които със собствена прислуга. Освен това си разполагало със своя стая, легло с балдахин и копринени чаршафи.

Четвъртата лаеща милионерка е болонката Трабъл (“беля” - англ.) Хемсли. Тя извадила късмета да е най-близкото същество на Леони Хемсли, собственичка на солидна компания за недвижими имоти и хотелска верига. Трабъл притежава $ 12 млн. в авоари и сгради.

В завещанието изрично е написано, че болонката трябва да се храни само с екологично отглеждано пуешко и пресни зеленчуци, 2 пъти месечно да ходи на козметик и фризьор и веднъж годишно - на минерални бани в Швейцария.

Кокошката Гиго държи петото място при “Форбс”. Британският издател Ричард Майлс Блекуел й оставил в наследство 10 млн. английски лири (над 21 млн. лева).

Американският бизнесмен Сидни Елтмън пък удостоил чистокръвната си кокерка на име Саманта с 6 млн. “в зелено”. За сравнение - вдовицата му Мери ще се свива с годишна рента от 60 000 долара. При това ще получава парите само ако добре се грижи за кучето, което е на шесто място по богатство сред животните милионери.

Чихуахуато Франки и котките Ани и Пепе льо Пю получиха по 3 млн. британски лири от покойната си стопанка Луиза Томпсън. Съгласно завещанието на потомствената графиня животните ще се радват на пожизнени грижи и недвижима собственост в Сан Диего, Калифорния. По волята на стопанката им за тях ще се грижи нейната стара приятелка Лериса Патрик. Но за разлика от питомците си тя няма да живее в разкошната им вила, а в скромна квартирка под наем.

На осмо място в Топ 10 е расовият бик Абърдин Ангъс (личен капитал - 200 000 лири стерлинги), следва го костенурката Силвърстоун (с 80 000 британски лири).

На последно място е папагалът Цсоки (50 000 лири).

 

Най-скъпият нашийник блести с 1600 брилянта

Най-скъпият кучешки нашийник е инкрустиран със 1600 брилянта на стойност 1,8 млн. долара. Общото тегло на камъните е 52 карата. Творението е увенчано с 3 огромни брилянта по 7 карата всеки.

Най-малкото куче в света е йоркширският териер на Чаи Ханчанак от Банкок, Тайланд. Той е висок 11,94 см и тежи 481 г.

За най-едрото куче в света е признат английският мастиф Херкулес. Теглото му е 175,3 кг, а обиколката на врата му - 95 см. Всеки ден песът рекордьор изяжда по 1,5 кг суха храна и кило бифтеци за вечеря.

Най-високото куче в света е датският дог Шамгрет Данзас. Ръстът му при холката (до гръдния кош) е 105,4 см, а теглото му е 108 кг.

Най-старото куче е австралийската овчарка Блу, която живее в Рочестър. Стопанинът й Лес Хол доказва с документи, че е на 29 години и 8 месеца.

Басетът Джек от немския град Фулда влиза в книгата на рекордите “Гинес” с най-дългите уши в света - по 33,2 см всяко.

Най-доброто постижение по висок скок и катерене по гладка дървена стена принадлежи на хрътката Стег от Редруг, Великобритания. На 27 септември 1993 г. кучето скочило почти 3 метра.

Санбернарът Бари Първи пък е най-знаменитият спасител. За своята 12-годишна кариера в Швейцарските Алпи добродушният косматко е върнал към живота повече от 40 души. Сред тях било и полузамръзнало момченце, попаднало под лавина с майка си. Бари разбрал, че родителката е загинала, стоплил детето с тялото си, близал го по лицето, докато не дошло в съзнание, и го завел до най-близката къща.

За първото куче кинозвезда в света се смята Блеър. Дебютът му се състоял през 1905 г. във филма на режисьора Сесил Хепуърт “Спасена от Ровер”.

Най-рядката порода е чинук, създадена в Хемпшир в началото на ХХ век. Използвали я за ездитно куче, но дори в пика на развитието й е имало не повече от 300 екземпляра. През 1978 г. от породата били останали само 28 представители. В момента са 78 бройки.

 
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола